Celiakaš v Firencah

Firence mesto zgodovine, mesto renesane. In kot celiakaš v Firencah sem se kar dobro znašla, zato vam zaupam svoja odkritja …

Firence (italijansko Firenze) so glavno mesto dežele Toskana v Italiji. Med leti 1865 in 1870 je bilo mesto tudi prestolnica Kraljevine Italije.

Leži ob reki Arno; prebivalstvo je ocenjeno na okoli 400.000. Samo mesto je bilo srednjeveški center evropske trgovine in velja za rojstno mesto italijanske renesanse. Od 1.000 najpomembnejših evropskih umetnikov 2. tisočletja jih je 350 živelo oz. delovalo prav tu.

V centru Firenc se vse vrti okoli katedrale, meni pa je simbol Firenc David.

Leta 1982 je so bile proglašene za del svetovne kulturne dediščine na seznamu UNESCO in je eno izmed svetovno najbolj obiskanih in želenih turističnih mest. Zgodovinski center Firenc ima veliko elegantnih trgov (piazza), renesančnih dvorcev (palazzo), akademij, parkov, vrtov, cerkva, samostanov, muzejev in galerij. 

MOJE VANDRANJE PO FIRENCAH

V Firence sem se odpravila na obisk, torej sem imela kot celiakašica zagotovljeno svojo kuhinjo, kjer sem lahko poskrbela zase. Kljub temu sem nekoliko raziskovala po mestu, ker me je zanimalo kaj mi mesto kot celiakašu ponudi.

Pa bom podelila z vami.

Zgodovinskih podatkov o mestu ne bom prav na veliko pisala, saj jih je na spletu dovolj, bom pa opisala svojo lastno izkušnjo. Ker sem bila že zelo velikokrat v Firencah, se mi vse skupaj zdi že zelo domače, vendar me vsakič preseneti kakšen nov podatek, na katerega prej nisem bila pozorna. Za turista pa je verjetno to zelo pomembno.

AVTOBUSNI PREVOZ LJUBLJANA FIRENCE

Iz Ljubljane pelje redna vsakodnevna avtobusna linija Sofija – Firence. V Ljubljani je odhod ob 5 uri zjutraj, prihod pa ob 12.05. Vendar po pogovoru z naključnimi izletniki iz Slovenije sem izvedela, da se lahko zgodijo tudi večurne zamude. Vendar sama slabe izkušnje še nisem imela. Pvratek iz Firenc pa je vsak dan ob 12.15 uri in prihod v Ljubljano predviden okoli 20 ure zvečer.

Cena povratne vozovnice znaša okoli 80 evrov.

Postaja kjer ustavi avtobus v Firencah je nasproti železniške postaje v centru mesta, tako da orientacija turistu ni problem.

PRENOČIŠČA

Po netu sem poiskala priporočljive hostle in sem našla naslednje podatke, ki so kar zanimivi. Morda vam pridejo prav.

http://www.youth-hostel.si/vsebina.asp?id=93

Našla pa sem še podatek, ki vam bo morda koristil:

Lahko prenočite v Vili Cameratha (Youth Hostel Firence) eno noč brezplačno. Ponudba velja med 10 januarjem in 10 marcem, saj bo tedaj tretja nočitev brezplačna (plačati morate le turistično takso 1€.

Če želite izkoristiti to priložnost rezervirajte preko spleta in zanemarite možnost ‘Pay on Arrival’, popust se vam bo obračunal ob prihodu.  

Y.H. EUROPA, VILLA CAMERATA Viale Augusto Righi 4
50137 Florence
Tel + 39 055 601451
E-Mail:
firenze@aighostels.com  

 

Če pa želite kampirati, vam priporočam kamp Michelangelo, ki je na vrhu Firenc, tako, da imate Firence dobesedno pod nogami in izredno lep panoramski  pogled na mesto.

NAKUP BG HRANE

V isti stavbi kjer je avtobusna postaja je na vogalu nasproti železnišče postaje mini trgovinica z sladoledom Algida, ki ima svoj brezglutenski aortiman. Več o teh sladoledih sem pisala v članku Celiakaš dopustuje na Hrvaškem.

Pa poglejmo  najprej akcijo za nakup BG hrane. Zapodila sem se v lekarne in ponovno ugotovila (to se mi je zgodilo že večkrat v Italiji), da večina lekarn nima na zalogi BG izdelkov, če jih predhodno ne naročite. Pa sem našla lekarno, kjer so mi zagotovili, da imajo vedno izdelke na zalogi in to poleg ostalih blagovih znamk tudi Scharovo.

firence lekarna z bg hrano

Da se boste lažje orientirali, kje stoji lekarna si oglejte zgornjo sliko. Pogled v lekarno (leva slika), ki je na robu ulice iz zadnje strani krstilnice, kar se vidi ob pogledu ko stopiš iz lekarne (slika desno).

Poleg tega pa najdete velik izbor hrane BG deklariranih tudi v mali trgovini zelo blizi katedrale.

Naslov: SAPORI & DINTORNI CONAD

VIA DE’ BARDI 45/47 50100 FIRENZE

BG hrana v Firencah

Na sliki vidite pogled na trgovino, delovni čas trgovine in njihove BG izdelke. Poleg tega dobite vse ostale jestvine od zelenjave, do olj, med ostalim tudi laneno olje, kar je v Firencah kar težko dobiti, saj zaprisegajo toskanci na olivno olje. Zakaj to govorim, da predstavim trgovino, kot dobro založeno. In da bo čim manj iskanja. Trgovina je v samem središču mesta nekaj korakov stran od katedrale.

TRŽNICA

Če pa imate čas vam svetujem da si privoščite izlet na tržnico MERCATO CENTRALE in si nakupite hrane tam, ker je vse skupaj res vabljivo.

Mercato_Centrale_Firenze tržnica1

Jaz se nisem mogla upreti in sem morala kar nekaj zelenjave nakupiti na tržnici. Zelo ugodno celo za naše razmere so ribe. Izbira pa nadvse fantastična.

tržnica firence 1

Na slikah si oglejte prenovljeno pokrito tržnico v samem centru mesta.

tržnica firence 2

Kupila pa sem tudi korenino manioke, ki  sem jo prinesla domov, da si jo pripravim.

BREZGLUTENSKA RESTAVRACIJA QUINOA

Prva brezglutenska restavracija v Firencah, ki jo je med prvomajskimi prazniki 2016 našla hči, na sprehodu po Firencah. Takoj sem morala dopolniti članek izpred treh let 😉

+39 055 29 08 76
info@ristorantequinoa.it
Vicolo di S. Maria Maggiore, 1
50123 – Firenze/Florence
Toscana/Tuscany (IT)
http://www.ristorantequinoa.it/

brezglutenska restavracija v firencah 1

NA PIZZO V FIRENCE

Blizu katedrale Santa Maria del Flore je brezglutenska picerija  Mister Pizza, njena podružnica pa je blizu Santa Croce.
http://www.misterpizzafirenze.it/
MrPizza Pizzeria Firenze
Mister Pizza Firenze

Piazza Del Duomo 5r (Firenze)
Via Pietrapiana, 82 (Firenze)
pizza gluten free

BREZGLUTENSKA PICERIJA IN ŠPAGETERIJA

In našla sem špegatarijo in picerijo v centru mesta. Na ulici Via Borgo San Lorenzo 39r. Nisem je osebno preizkusila, vendar so mi zagotovili da se pri  njih odlično je. Prepričati se boste morali sami. To je njihov prospekt pred restvaracijo. To je strogi center mesta.

picerija in špegatarija brez glutena

Njihov e-mail:wafersginevrasri@hotmail.it

Katedrala Santa Maria del Fiore je le par korakov stran od železniške postaje. Zgrajena je bila leta 1296, izgradnja pa je trajala skoraj dve stoletji. Brunelleschijeva kupola je izvrsten primer tehnične in matematične genialnosti arhitekta. Z vrha lahko vidite celo mesto, saj je to najvišja mestna zgradba. Vstop je mogoč od 9:00 do 18:00.

Nasproti katedrali stoji krstilnica, ki ima občudovanja vredna bronasta vrata. Vrata na vzhodnem pročelju, ki jih je zasnoval Lorenzo Ghiberti, je Michelangelo poimenoval ‘vrata v raj’. Vstop je možen od 13:00 do 18:00.

Pred petindvajsetimi leti, ko  sem bila prvič v Firencah je bil ogled mogoč brez vstopnine, danes pa je povsod vstopnina in dolge čakalne vrste.

Katedrala Santa Maria del Fiore celiakaš v firencah

Galerija Uffizi spada med najstarejše in najbolj znane umetniške muzeje na svetu in vključuje velik del zapuščine družine Medici. V njej najdemo dela od 13. do 18. stoletja in to avtorjev kot so Giotto, Leonardo Da Vinci, Rembrandt, Goya in Rafael – da naštejemo le najodmevnejša imena. Odpiralni čas je od torka do sobote 8:30 do 18:50 in ob nedeljah 8:30 do 13:50 – ob ponedeljkih pa je galerija zaprta. 

galerija uffizi celiakaš v Firencah

Pod arkadami galerije Uffizi vedno najdete žive kipe ljudi, ki si s tem služijo denar, da se lahko z  njimi slikate. Tudi sama sem izkoristila enega izmed njih. Pred galerijo pa si lahko ogledate Davidov kip, ki me vedno ponovno fascinira.

 

Povabilo v palačo ob četrtkih zvečer

Palača Strozzi je odličen primer renesančnega dvorca in deluje kakor majhna trdnjava v osrčju mesta. Vsak četrtek zvečer med 18:00 in 22:00 je prost vstop, ki omogoča ogled sodobne umetnosti, ki je razstavljena v sobah palače.

Palača Strozzi celiakaš v Firencah

Če pogledate detajle, ki so značilni za celotne Firence. Privezi za konje in na vogalu svetilke, ki so jih zvečer ročno prižgali so simbol renesanse.

V ozadju slikoviti most Ponte Vecchio.

ponte vecio celiakaš v firencah

Palača Pitti

Ogledala sem si monumentalno palačo Pitti, ki je največja tovrstna zgradba v mestu. Čeprav stroga zunanjost deluje enotno, so palačo zidali kar štiri stoletja. Čez Ammanatijevo dvorišče sem stopila do prostorov, kjer so tri stoletja bivali člani družine Medici.

palača Pitti

Danes v njih domuje Galleria Palatina z izjemno zbirko umetnin. Razkošne dvorane, ki jih je med drugimi poslikal Pietro da Cortona, so polne dragocenega pohištva, kipov, porcelana ter izjemnih slik. Pravi oddih od betona pa se zgodi ob sprehodu skozi park. Navdol pogled na Firence, na vrhu parka  v nasprotn smeri pa čudoviti pogled na toskanske griče.

palaea Pitti 2

JAVNI AVTOBUSNI PREVOZ

Zanimivost Firenc je to, da morate avtobusu, ki se približuje postaji pomahati, sicer bo avtobus odpeljal mimo. Vstavi samo, če mora nekdo iztopiti. Karte lahko kupite posamezno za eno vožnjo. Lahko kupite v kompletu po 2 ali 4 karte. Kar je seveda nekoliko ceneje. Kontrole na avtobusih so zelo pogoste, zato vam svetujem nakup kart. Karte morate vstaviti v avtomat, da se vam odtisne datum in ura. Karte lahko kupite v lokalih, kjer imajo posebej označeno, da prodajajo avtobusne karte in v TABACHI bar-ih.

nakup kart v firencah

KAKO SE ORIENTIRATI V FIRENCAH

Ne skrbite, vse je lepo označeno. Tako avtobusna postajališča (slika levo), kot smerokazi za znamenitosti (slika desno)

kako se orientirati v firencah

IPPO ZONKEY

Za vse ljubitelje živali pa priporočam ogled živalskega rezervata v Firencah, kjer se je lani skotila zares nenavadna in prikupna živalca, ki je takoj po svojem rojstvu postala velika turistična atrakcija in v rezervat privabila trume obiskovalcev. Pa ne samo zato, ker je tako ljubka, temveč zato, ker gre za izjemno redko vrsto mešanca med zebro in oslom, ki ji pravijo “zonkey”. Pol osel in pol zebra, ki sliši na ime Ippo, je edini predstavnik svoje vrste v Italiji, tudi  drugod po svetu pa jih ni prav veliko.

ippo zonkey firence 1

Z avtobusno linijo št 35, ki ima začetno postajo ob železniški postaji se peljete izven centra in iztopite po približno 10 minutah vožnje na postaji via Corelli. Na koncu ulice Corelli, zavijete levo pod most in že vidite reklamo za rezervat. Ogled rezervata je brezplačen.

ippo zonkey firence 2

Rezervat je zelo čist in povn različnih živali, tako da se ga splača pogledati. Vstopnine ni.

ippo zonkey firence 3

Ippotov oče (zebra Martin) in njegova mama (oslica Giada) sta se spoznala v živalskem rezearvatu v Firencah. Nekega dne je zebra Martin preskočil svojo ograjo in se znašlel na območju, namenjenem oslom. Tam je spoznal oslico Giado, ki je 12 mesecev kasneje rodila njunega prikupnega mešančka.

zonkey ippo z družino

Križanci med zebro in oslom prevzamejo  fizične in karakterne lastnosti od obeh svojih staršev. Videti so kot osli z zebrastim vzorcem. Od svojega zebrastega starša ponavadi podedujejo tudi divjo naravo. Ippo je sicer povsem zdrav in živahen, ni pa še znano, ali bo lahko imel potomce, saj so taki križanci zaradi napake v kromosomih pogosto neplodni.

zavetisce za zivali firence

Splača se pogledati tudi druge živali.

Po starem mestnem jedr sem se veliko sprehajala. Vse je težko zapisati. Verjetno boste še marsikaj našli po drugih blogih. V Firencah uživajte, se sprehajajte in začutite čas, ki se je ustavil. Ne bodite preveč obremenjeni s podatki, preprosto se mu prepustite in vas bo zagotovo prevzelo.

Vir:

Takšne živali zagotovo še niste videli!


http://www.youth-hostel.si/links-det.asp?id=552&c=55&l=2012
http://www.youth-hostel.si/vsebina.asp?id=93

1 Comment

  1. Pingback: Manioka

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja