Veronika Jug-Adamovič, solastnica trgovine Mok`ca

Veronika Jug-Adamovič, solastnica trgovine Mok`ca, ki ima tudi brezglutensko ponudbo žit in sveže mletih mok.

Spoznali sva se spoznali predlansko poletje.

Zasledila sem objavo, da je v Koseški tržnici na novo odprta trgovina, kjer lahko kupujemo tudi celiakaši brezglutensko zrnje in moko, ki je sveže mleta. Bil je ravno čas dopusta in sem takoj vzela pot pod noge, da se prepričam na lastne oči. Lična trgovinica in v njej dve prijazni prodajalki, Petra in Veronika. Takoj je stekel pogovor in hitro mi je postalo jasno, da je to trgovina odprta s srcem in željo zapolniti brezglutensko vrzel.

Z Veroniko sva takoj navezali kontakt, saj je mama dveh malih celiakašev in razume pomen dosledne brezglutenske diete.

Si mati treh otrok, mlajša dva, dvojčka imata oba diagnosticirano celiakijo. Si sumila, da je z otrokoma kaj narobe? Kako so ju pravzaprav diagnosticirali?

Res je, hčerka in sin (dvojčka) imata celiakijo. Stara sta 8 let. Težave so se najprej pojavile pri sinu v starosti dveh let in pol. Začelo se je podobno kot pri trebušni virozi: bruhanje, driska, močne bolečine v trebuhu. Že pred tem pa sem opazila, da je bilo njegovo blato obilno, penasto in smrdeče, njegov trebušček pa je bil napihnjen in velik kot balonček že od rojstva. Vsi so ga imeli za pač bolj močnega otroka. Ravno takrat smo se preselili v novo naselje, kjer sem spoznala mamico, njena hčerka je imela celiakijo. Pogovor je nanesel na znake bolezni in nekako sem se našla v tej zgodbi.

Šla sem k pediatrinji in jo prosila, če lahko opraviva preiskave za celiakijo.

Pojasnila mi je, da tako močni otroci nimajo celiakije in mi s težavo dala napotnico. Najprej smo opravili ultrazvok, nato krvne teste ter gastroskopijo. Vsi izvidi so bili visoko pozitivni in dobili smo diagnozo pri sinu-celiakija. Bolezen smo vzeli zelo resno in takoj prešli na strogo brezglutensko dieto. Ker je otroka pazila babi, je tudi hčerka pričela jesti brez glutena.

Ali ste se doma vsi opravili genetske preiskave? Kako je z rezultati?

Gastroenterolog dr. Jernej Brecelj je takoj ob sinovi diagnozi predlagal testiranje za celo družino. Tu pa se je pojavil problem, saj je nujno, da pred testiranjem na celiakijo vsaj 2 meseca uživaš gluten (vsaj en obrok dnevno). Tako smo pri hčerki (ki ni imela nobenih težav in tipičnih znakov bolezni) spet začeli dodajati gluten. Čez 2 meseca smo se testirali še ostali in takrat so odkrili celiakijo tudi pri hčerki. Vsi ostali družinski člani pa imamo pozitivno genetiko, testi na celiakijo pa so zaenkrat negativni. Tretjega otroka, sina, ki nima celiakije testiramo na vsake 2-3 leta.

Kakšne so bile tvoje prve misli ob njuni diagnozi?

Seveda je bil najprej šok, vendar mi je veliko pomagala prijateljica, ki je imela hčerko s celiakijo in mi bila na razpolago z vsemi nasveti o brezglutenski prehrani. Povedala mi je katere testenine so najboljše, kateri piškotki so dobri in kako speči odlične palačinke. Predlagala mi je, da naredim seznam stvari, ki jih imata otroka najraje in sva skupaj poiskali nadomestke tem izdelkom (pšenični zdrob smo nadomestili z zdrobom iz bele polente itd.). Mi smo odrezali gluten dobesedno čez noč, isti dan po opravljeni celiakiji.

So bila pa zanimiva začetna nakupovanja hrane, ki so trajala ure in ure. Šele takrat sem se prvič zamislila, kako nezdravo hrano jemo. Tu ne mislim samo glutena ampak tudi ostale konzervanse in druge aditive, ki so škodljivi tudi za zdravega človeka, ne samo bolnika s celiakijo. Tu pa je že potiho začela rasti ideja o Mok´ci.

Kako ste se doma organizirali v gospodinjstvu? Pripravljate za doma za vse enake obroke, ali kombinirate različne jedilnike?

Ker otroka nista hodila v vrtec in jih je pazila tašča, ona pa celiakije ni poznala, sva se z možem odločila, da iz kuhinje in hladilnika umakneva vse izdelke, ki bi lahko vsebovali gluten. Tudi sedaj, ko je bolezen in dieta vsem že dobro poznana, nikoli ne pripravljamo ločenih obrokov. Doma vsi jemo brez glutena, tako tudi otroci vidijo, da se da tudi brez glutena pripraviti odlične obroke in speče odličen ajdov ali kvinojin kruh. Starejši sin ima v šoli malico in kosilo, ki vsebujeta gluten. Jaz in mož pa uživava večinoma hrano brez glutena, čeprav sem in tja kje zunaj pojeva tudi kos npr. glutenske pice ali kruha.

Kako je s prehrano v šoli?

To vprašanje me najbolj muči in hkrati zelo žalosti. Dobro leto sta bila otroka v šoli vpisana na malico in kosilo, vendar kljub zagotovilu, da se zelo trudijo ni bilo vse ok. Enkrat so dali napačno proseno kašo, drugič napačen jogurt ali enkrat celo napačne testenine. Stalno so se pojavljale bolečine v trebuhu, driske, sin je ure in ure presedel na WC-ju. Večkrat sem jim ponudila brezplačno izobraževanje za vse zaposlene, ki imajo stik s hrano, a ga po njihovem mnenju niso potrebovali.

Prosila sem jih, če si lahko skupaj ogledamo njihovo kuhinjo in pripravo hrane, a me v kuhinjo niso smeli spustiti.

S težkim srcem sem se odločila, da otrokoma pripravljam hrano sama in jo nosita v šolo. Vidim ju, da vesta, da je to zanje najbolje, vendar me sin včasih vpraša, zakaj njegova hrana ni vroča in zakaj on je iz plastičnega krožnika. Čeprav mislim da razumeta, vidim da ju včasih vseeno stisne, ker ne jesta v šoli.

Kaj te je napeljalo, da sta s Petro odprli trgovino Mok´ca?

veronika-in-petra

Obe s Petro sva se pred leti preselili v isto naselje, polno mladih družin in otrok. Otroci so se skupaj igrali, mame pa pogovarjale o otrocih, peki, izmenjevale recepte. Večkrat je katera mama rekla, da hodi v mlin po moko za kruh, jaz pa tega nisem mogla narediti, saj mlina, ki bi mlel brezglutensko moko ni bilo. Tako sem bila prepuščena predpripravljenim mešanicam, ki pa nikoli niso bile tako dobre in zdrave kot sveže zmlete moke. Prav tako pa so moji otroci najbolj pogrešali okusen svež kruh.

Obe s Petro radi pečeva kruh in paziva, da je hrana, ki jo uživava čimbolj sveža. Sebi, svojim otrokom in ljudem okrog naju želiva ponuditi najboljše iz narave. Iz tega razloga sva se odločili, da odpreva trgovino Mok’ca, ki je namenjena ozaveščanju ljudi, da je lastna priprava hrane iz sestavin, odlična izbira za zdrav način življenja.

V želji, da lahko pri pripravi hrane uporabljamo sveže sestavine, sva se odločili, da vsakemu kupcu ponudimo sveže zmleto moko iz različnih vrst žita in s tem širimo pozitivno kulturo peke domačega kruha in pripravo drugih odličnih jedi.

Tako imava v trgovini Mok’ca dva velika mlina na mlinske kamne, ki omogočata mletje različnih žit, iz katerih dobimo največ, kar zdravo in polnovredno žito sploh lahko ponudi. V naši ponudbi je trenutno vključenih 13 vrst žita, vsa pa so pridelana na ekološki način. Sveže zmleta mok’ca je živa hrana, z veliko energije.

V njej so ohranjeni vsi pomembni vitamini in minerali, poleg tega pa je naša mok’ca polnovredna in vsebuje tudi veliko vlaknin.

Zaradi celiakije pri nas doma, sva se odločili, da v svojo ponudbo vključimo tudi brezglutenska žita, ki jih zmeljemo na ločenem mlinu v ločenem prostoru in tako ponudimo tudi bolnikom s celiakijo svežo moko, brez dodatkov. Naša brezglutenska moka je testirana in kot taka varna za uporabo tudi pri bolnikih s celiakijo.

Veronika Jug-Adamovič, solastnica trgovine Mok`ca, glede na zgoraj povedano torej zagotovo ni naključje, da prodajate v trgovini Mokc´a brezglutenske izdelke. Kako izgleda vaš lov na brezglutenska živila? Jih je težko dobiti na tržišču in ali  imate veliko dela z iskanjem ustrezno certificiranih živil? Ali lahko izpolnite želje strank da poiščete želene artikle?

veronika-in-petra-v-mokci-3

Iskanje zdravih brezglutenskih izdelkov je poseben izziv. Kar se izdelkov samih tiče želiva biti drugačni in ponujati čimveč izdelkov z ekološkim certifikatom, ki so polnovredni in brez dodanega sladkorja (kosmiči, marmelade, testenine, krekerji,…). Iskanje brezglutenskih žit pa je novo poglavje. Seveda si stranke želijo slovenska žita, ki so deklarirana brez glutena, Slovenija pa je tako zelo majhna in njive so tako blizu skupaj. Za bolnike s celiakijo pa je že eno zrnje pšenice preveč in lahko ogrozi zdravje posameznika. Zato enostavno ne verjamem, da obstaja kdo, ki lahko ponudi brezglutensko deklarirano proso, koruzo ali ajdo. Za vse se uporabljajo istikombanji, iste luščilne naprave, isti silosi,… Poleg tega pa so vsa žita v Mok’ci tudi z ekološkim certifikatom.

Najina prednost je, da sva zelo majhni in veliko lažje obvladujeva in nadzorujeva proizvodnjo, pakiranje in distribucijo svojih izdelkov. Vseeno pa težko zahtevava od druge trgovine, da hrani najine moke ločeno, v posebnem prostoru ali vitrini, čeprav bi bilo tako prav.

Kakšen je občutek, ko postrežeš svoje stranke z izdelki, ki so bili do sedaj praktično pri nas nedosegljivi, oziroma se jih je le občasno dobilo in s tem stranko razveseliš?

trgovina-mokca

Kupci, ki kupujejo naše izdelke so zelo ozaveščene stranke, ki ne pridejo samo kupiti izdelka, to so stranke, ki zahtevajo več. Želijo da jim daš kopico uporabnih nasvetov, da imaš znanje o izdelkih, ki jih prodajaš in njihovi uporabi, da dobro poznaš pasti brezglutenske prehrane in peke brezglutenskega kruha. Marsikdaj so to tudi zaskrbljene in v hudi stiski, ki so z ravnokar težko sprejeto diagnozo celiakije, ne znajdejo v poplavi izdelkov in nasvetov. Te stranke bi kupile vse brezglutenske izdelke, ki jih imaš v trgovini. Tu se spet spomnim moje prijateljice, ki mi je rekla: povej kaj najraje ješ in pomagala ti bom poiskati nadomestne brezglutenske izdelke.

Veronika Jug-Adamovič, solastnica trgovine Mok`ca, kako zagotavljata brezglutenska živila in kaj vse morata narediti za to, da vaša prodajana živila ustrezajo vsem zakonsko ustreznim predpisom?

Vsa žita, ki jih kupiva so s strani dobaviteljev in proizvajelcev deklarirana brez glutena. Za vsako serijo, ki jo kupimo od njih izdajo certifikat in žita stestirajo. Poleg tega tudi medve na 2 meseca oz. ob spremembi serije izdelkov vzameva vzorce vseh žit, jih zmeljeva in pošljeva na testiranje v nacionalni laboratorij Neotron v Italijo. Zaenkrat so bili še vsi naši rezultati testiranj pod 5mg/kg glutena. Ustreznost ekoloških izdelkov kontrolirajo organi za certifikacijo ekoloških izdelov, kontrole in vzorce izdelkov redno jemlje in pregleduje Inšpekcija za varno hrano,…

Kaj želiš ob tem sporočiti svojim kupcem?

Vsem kupcem bi želela povedati, da:
– je vsak izdelek na naših policah skrbno izbran.
– so vsa žita, ki jih ponujava kot brezglutenska, stestirana vsaj dvakrat.
– vse stranke naj dobro pomislijo, kje kupujejo brezglutenske izdelke, naj dvakrat preverijo deklaracije.
– da je pri celiakiji edino zdravilo stroga brezglutenska dieta.
– naj uporabljajo čimbolj ekološke izdelke, izdelke, ki niso pridelani in so sveži

In da bova s Petro zelo veseli, če naju obiščete v kletni etaži Tržnice Koseze, Vodnikova 187, 1000 Ljubljana. Za tiste bolj oddaljene pa imava tudi svojo spletno trgovino www.mokca.si.

Še veliko poslovnih uspehov vama želim!

slike vir: osebni arhiv Veronika Jug-Adamovič

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja