Gluten v kozmetiki

Tokrat sem se odločila zbrati podatke, kako lahko bolniku s celiakijo ponagaja tudi gluten v kozmetiki, tako za osebno nego, kot pri ličenju.

Gluten v krvni obtok ne prehaja skozi kožo, ga pa ob uporabi kozmetike (ki vsebuje gluten) z rokami ali drugače v manjših količinah prenesemo v prebavni trakt. Smiselno je biti torej pozoren predvsem pri kozmetiki, ki jo nanašamo na področja v bližini ust. To so ličila (šminke, balzami z ustnice, pudri, senčila, …), kreme, emulzije, toniki in fluidi za obraz ali oči, šamponi in balzami za lase, zobne paste, ustne vodice, pršila za usta, pršila za nos, vlažilni geli za nos, sončne kreme, mleka ter losjoni in podobni izdelki.Zanimivo – gluten lahko vsebuje kozmetika, ki vsebuje derivate žit, med katerimi so tudi nekateri vitamini, npr. vitamin E, po drugi plati pa ni nujno, da kozmetika, ki vsebuje žita ali njihove derivate, vsebuje tudi gluten.

Previdnost namreč ni odveč. Sploh pa ne takrat, kadar kljub strogi brezglutenski dieti, težave še vedno v celoti ne izginejo.

Pri uporabi kozmetike, ki vsebuje gluten, je nevarno, da ga lahko z rokami prenesemo v prebavni trakt. Glede na to, da lahko že manjši vnos glutena v telo povzroči težave, je lahko uporaba kozmetičnih sredstev z glutenom pri bolnikih s celiakijo v določenih primerih zelo neugodna, negativno pa lahko vpliva tudi na diagnosticiranje celiakije. V kolikor bi se na primer z namenom diagnosticiranja celiakije držali brezglutenske diete, simptomi pa zaradi vnosa glutena s kozmetičnimi sredstvi ne bi izginili, bi zdravnika sled vodila stran od dejanske bolezni – celiakije.

umivanje zob

Zagotovo pa moramo biti dosledno pozorni pri zobnih pastah, tako pri odraslih kot pri otrocih. Tu pa je vnos glutena skoraj nemogoče preprečiti, če ne uporabljamo zobne paste, ki ne vsebuje glutena.

Tudi tu si lahko pomagamo s popolnoma naravnimi sestavinam.

Ali veste, da je edino brezovo sladilo (xilitol) tisto, ki ne povzroča zobnega kariesa in ga zato dodajajo v zobne paste. Tako lahko malemu otroku damo preprosto v lonček z vodo malo brezovega sladila, krtačko pomaka v vodo in umije zobe. Vendar pozor, količina dnevnega vnosa xilitola je omejena na 15g, pri večjih količinah pa lahko le ta povzroča lrče ali prebavne težave. Zato le previdno. Predvsem je pomembno, da ga naučimo pravilno ščetkati zobe, in da po umivanju zob pred spanjem ne zaužije nobene hrane več. Pije lahko samo vodo.

Nakup brezovega sladila BG deklariranega:

http://www.bio-farmer.com/brezov-sladkor
http://www.zdravje.biz/article.php?id=714&n=BREZOVO%20SLADILO%20KSILITOL%20750%20G
http://www.alaja.si/ksilitol-brezovo-sladilo-750g.html
http://www.vitamei.com/sl/d/naravni-brezov-sladkor-xylitol-150g/

Skupina raziskovalcev iz Univerze George Washington je pregledala proizvode 10 največjih ameriških proizvajalcev kozmetičnih izdelkov. Ugotovili so, da so zelo pomanjkljivo označene sestavine. Le dva od desetih podjetij, sta imela popolno oznako sestavin. Nobena od teh pa ni imela specifikacije ali vsebujejo izdelki gluten ali ne.
Izsledki te raziskave so bili predstavljeni na Ameriškem srečanju gastroenterologov v Washingtonu D.C.
Rezultati so zaskrbljujoči, saj lahko kozmetični izdelki, ki vsebujejo gluten pri bolnikih s celiakijo ali tistih s preobčutljivostjo na gluten izzovejo poslabšanje pravi Dr. Pia Prakash. Študija, ki vsebuje informacije o sestavinah med drugim tudi o gluten vsebujočih sestavinah še ni na razpolago. Nekaj manjših kozmetičnih podjetij proizvaja izdelke, ki so brez glutena, vendar bi tudi večja podjetja morala narediti korak v to smer pravi Dr. Prakasheva.

Pri kožni obliki celiakije, pa bodimo pozorni tudi pri vseh kremah in izdelkih za nego las, še posebej pri tistih, ki jih morda ne spiramo z las in lahko preidejo v telo, če imamo dolge lase in nam lasje pomotoma zaidejo v usta oz. pri spiranju le teh, ko le te lahko pomotoma zaužijemo.

barvanje las

Kozmetika tako lahko vsebuje gluten, če vsebuje derivate žit, med katere sodijo tudi nekateri vitamini, na primer vitamin E (tokoferol). Po drugi strani je tudi možno, da kozmetika, ki vsebuje žita oziroma njihove derivate, glutena ne vsebuje. Vitamin E, ki običajno izvira iz žit in vsebuje gluten, je na primer lahko pridobljen iz brezglutenskih virov, kot so olja bombažnih semen ali olivno olje.

Kozmetika brez glutena je v redkih primerih označena z oznako GFCO (Gluten Free Certification Organization), ki je uradna oznaka neodvisne organizacije za strokoven nadzor nad vsebnostjo glutena v izdelkih. Po zagotovilih proizvajalcev glutena ne vsebujejo na primer kozmetični izdelki.

Pozorni bodite na izdelke, ki že na embalaži oglašujejo izvlečke žit, opise v sestavinah, kot je: fermentiran ekstrakt žit, pšenične beljakovine, žitnih aminokislin, gliceridov iz pšeničnih kalčkov, omembe Triticum Vulgare, kar je latinsko ime za pšenico in nemalokrat se pojavi pod imenom Triticum Vulgare Oil, ki vsebuje visoke vrednosti E vitamina in se zato pogosto znajde na listi sestavin kozmetičnega izdelka, saj na kožo vpliva tako, da jo vlaži in mehča.

Najtopleje vam priporočam, da postane vaša kozmetika čim bolj naravna, kar iz domače kuhinje. Za nego obraza in telesa uporabljajte olja, kot so arganovo, olivno, … sami si pripravljajte maske in pilinge iz sestavin iz domačega hladilnika. Morda se vpišite na tečaj izdelave ekološkega mila, ki bo za vaše telo zagotovo prijetno in osvežujoče.

Kadar pa sežete po kupljenih izdelkih potem pa vam svetujem, da si poprej ogledate naslednje podatke:

Na seznam bom vključila tisto kozmetiko, ki ima oznako gluten-free in tisto, za katero je uvoznik kontaktiral proizvajalca in preveril podatke.

Gamarde, (informacija od proizvajalca)
Suki, (informacija od proizvajalca)
Menalind, (informacija od proizvajalca)
Janssen, (informacija od proizvajalca)
Jericho (informacija od proizvajalca)
Phyt’s. (informacija od proizvajalca)

Na spletu najdemo tudi spletne trgovine, ki prodajajo brezglutensko kozmetiko

http://www.zivacenter.org/doc/obvestila/BG.pdf
www.logona.si
http://www.sante.si/
( izdelki se dobijo tudi v dm-ju)
http://brezglutena.si/kozmetika.html
http://www.ekooaza.si/naravna-kozmetika
http://www.or-ca.si/Negovalna_kozmetika/Hurraw.html

Viri:

http://www.glutenfree.si/gluten-v-kozmetiki-ali-nam-lahko-skoduje/
http://www.lekarnar.com/clanki/gluten-v-kozmetiki
http://www.ars-cosmetica.com/forum/kozmetika-brez-glutena-4890
http://www.moja-celiakija.si/novice-in-dogodki/zanimivosti/licila/

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja