Tefove palačinke

Imela sem kar nekaj tefove moke in prva izkušnja z injero me je navdušila tako, da sem naredila še palačinke. Le te pa so zagotovo tako slastne in popolnoma nič kiselkaste, da bo marsikateri malček z vesljem pohrustal velik obrok. Poleg tega pa so pripravljene z fermentacijo in tako rahle, kot jih rahle ne naredi noben pecilni ali kakršen koli drug vzhajalni dodatek.
Tako kot za injero sem naredila fermentirano testo za palačinke.
Zmešala sem:
200 g moke tef
300 ml vode

tefove palačinke 1

Toliko časa sem fermentirala v napol pokritem kozarcu (pokrov samo poveznem na kozarec in ga ne privijem, da lahko vstopijo tudi kvasovke iz okolja), dokler vsebina ni narasla do vrha.  Mlečnokislinska fermentacija odstrani fitate, saj se fitati v kislem okolju ne počutijo dobro.

tefove palačinke 3

Nato sem fermentiran tef stresla v posodo, še malo počakala, dve ali tri ure in testo je hitelo vzhajati. Dodala sem pretlačeno banano in cimet  ter rahlo posolila. To je popolnoma zakrilo kisel okus fermentacije.

tefove palačinke 4

In nato sem spekla palačinke podobne ameriškim. Take malo bolj debele in majhne. Testo sem preporsto namazala na ponev.

tefove palačinke 5

Obložene s sadjem in prelite z javorjevim sirupom teknejo še tako zahtevnim jedcem, ker so tako zelo rahle, da se v usih kar stopijo.

NAMIG:
In ne pozabite, fermentiran tef je hranilo, ki telesu da zelo veliko železa, kar je zelo pomembno za slabokrvne. Za vse ki se borite z osteoporozo je dobrodošel, poleg tega vsebuje veliko magnezija, fosforja, bakra in mangana. Ker pa smo dodali še banano, pa smo si zagotovili še zalogo kalija.

1 Comment

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja