Sveže fige za zajtrk

Sveže fige za zajtrk je največji gušt navsezgodaj zjutraj. Najljubši na morju so mi zajtrki. Pa ne običajni v domači kuhinji temveč v naravi.

Tu na Pašmanu imajo na vrtu pred apartmajem figo, ki letos obilno rodi …

Pod figo sem kuhana in pečena. Pudingi in sveže fige, to so moji letošnji poletni posladki.

Zakaj ravno fige?

Zato ker so bogat vir vlaknin in antioksidantov. Če primerjamo vrednosti antioksidantov v limeti in svežih figah 82 :3,383 v prid svežih fig.

Vse vrednosti, opise in slike živil najdete v izvirniku na http://oracvalues.com/sort/orac-value.

Fige vsebujejo veliko kalcija, železa in kalija, ter zelo malo maščob. Sveže fige imajo zelo malo kalorij, kar štirikrat manj kot posušene, saj vsebujejo nekje do 15 odstotkov sladkorja, zato so primerne za vse tiste, ki uživajo pretežno dietno hrano. Posušene fige vsebujejo tudi do 60 odstotkov sladkorjev in imajo nekoliko manj vitaminov kot sveže. Sicer oboje poleg navedenih mineralov vsebujejo tudi veliko magnezija in fosforja, bogate pa so tudi z encimi in vlakninami, ki uravnavajo prebavo ter delujejo pomirjevalno. Sicer so fige zelo hitro pokvarljive, zato jih največkrat najdemo kar posušene, take pa lahko jemo skozi vse leto.

So odličen prigrizek v trenutkih utrujenosti, saj vsebujejo veliko fruktoze, zato vas zelo hitro napolnijo z energijo.

Obstaja več kot 150 različnih vrst fig, ki se razlikujejo tako po barvi kot po teksturi, najpogostejša je tista z zeleno lupino in rdečkasto sredico.

Vprašanje, katera vrsta fig je najbolj zdrava, je zanimalo izraelske znanstvenike, ki so v časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry objavili rezultate raziskave. Raziskave so se lotili s pomočjo analize sestavin – polifenola, antocianina in drugih antioksidantov v šestih, komercialno najbolj znanih vrstah fig, ki se med seboj razlikujejo tudi po barvah (temnomodre, rdeče, rumene in zelene).

fige za zajtrk 2

Znanstveniki so v figah odkrili zelo veliko vsebnost polifenolov – zelo močnih antioksidantov, ki pa se po moči in vsebnosti razlikujejo glede na barvo fig. Temnejše kot so fige, večja je moč antioksidantov, ki jih vsebujejo. Največ so jih odkrili v lupini, manj v mesu.

O bogati moči antioksidantov v figah je sicer poročalo že nekaj raziskav, ki jih ne gre zanemariti.

Fige naj bi jih vsebovale celo več kot borovnice, pomaranče, jabolka, slive, grozdje in jagode, pa tudi več kot kralja antioksidantov, zeleni čaj in rdeče vino.

Prav zaradi velike vsebnosti antioksidantov se fige uvrščajo med superživila za varovanje srca in ožilja. Dokazano zmanjšujejo raven slabega holesterola v krvi, varovale pa naj bi tudi pred pojavom rakavih bolezni, predvsem pred razvojem raka prostate in kožnega raka. Imate povišan krvni tlak? Tudi pri tej težavi vam lahko pomagajo fige, ki sicer vsebujejo tudi veliko kalcija, magnezija in kalija.

Veliko železa najdete v svežih figah. Uživajte jih na tešče s kozarcem limoninega soka.

Zanimivo je, da je zdravo tudi mleko fige, preden ta dozori. Ta pomaga proti bradavicam, kurjim očesom in pegam na koži.
 
 
fige za zajtrk
 

Če naredimo povzetek:

 
Sami sadeži so koristni večstransko. Pomagajo pri težavah s pljuči, sečili, gastritisu, kolitisu, koristne so tudi kot obkladek pri vnetjih ali oteklinah. Sicer pa pomagajo pri visokem krvnem tlaku, hujšanju in za močne kosti. Pomagale pa naj bi tudi pri osebah z diabetesom, saj naj bi zniževale potrebo po sladkorju. Koristile pa naj bi tudi pri lajšanju menstrualne bolečine.
Vendar ne pretiravajte z uživanjem. Uživajte jih v zmernih količinah.
 
Vir:
http://www.zurnal24.si/katere-fige-so-najbolj-zdrave-clanek-165830
http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=256
http://www.zenska.si/zdravje/zdravo-zivljenje/fige-odlicen-prigrizek-ki-povrne-energijo/
http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/fige-proti-utrujenosti-in-za-dobro-prebavo.html

1 Comment

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja