Tradicionalni brezglutenski slovenski zajtrk – prosena kaša z jabolki in medom

Tradicionalni brezglutenski slovenski zajtrk je pravzaprav lahko v osnovi popolnoma brezglutensko živilo. Ko raziskujemo, kaj so tradicionalno  jedli za zajtrk v starih časih, bomo hitro ugotovili, da je bilo proso kar pogosto na jedilniku.

Ko se pogovarjam s svojimi učenci, kaj so zajtrkovali, je pogosto odgovor nič. Za vsaj tretjino učencev je šolska malica prvi dopoldanski obrok, kar je zagotovo absolutno prepozno. To je skoraj ob 10.30 uri za učence predmetne stopnje. Zame je to čas že za drugi obrok. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se ga bo letos obeležilo že tretjič, v petek 21.11.2014, je zagotovo padla na plodna tla. Šole bomo organizirale dneve dejavnosti, ki bodo posvečeni tradicionalni pridelavi hrane, ekološki ozaveščenosti, obujanju kulturne dediščine izdelave panjskih končnic, kuhanjem in še bi lahko naštevala. Pa vendar. Menim, da je potrebno iti s časom naprej, poskušati tradicijo združevati s sodobnostjo. Na tak način lahko učence navdušimo za njim všečno in vendar zdravo slovensko pridelano hrano za jutranji obrok.

V slovenski kulinariki je proso, kot žito, ki je hrati tudi brezuglutensko žito zagotovo pomemben sestavni del tradicionalnih jedilnikov.

Moj omiljeni zajtrk je zagotovo kombinacija slovenske tradicije, proso, jabolka in med.
Lahko pa na koncu,  če komu odgovarja dodamo tudi konico masla, ki se stopi na okusni kaši z jabolki.

1 tradicionalni slovenski zajtrk

 Za tradicionalni brezglutenski slovenski zajtrk potrebujemo:

3 žlice prosene kaše
2 veliki domači jabolki
žlica medu
sol

Proseno kašo čez noč namočimo. Nato jo zelo dobro speremo. Na zelo droben strgalnik nastrgamo dve veliki domači jabolki, lahko tudi več in vse skupaj še nekoliko zalijemo s svežo vodo. Rahlo solimo.

Kuhamo na zelo zmernem ognju, toliko časa da vsa voda povre in kaša lepo odstopi od ponve. Zelo se obnese litoželezna ponev, ki je ni potrebno mastiti in se jed ne prijemlje. Kuhati je potrebno na zelo zmernem ognju, počasi, dokler kaša sama ne odstopi od ponve. Med kuhanjem ne mešamo.

Ko je jed kuhana, oziroma skoraj pečena, saj se zapeče, kot omleta, nadevamo na krožnik, prelijemo z medom in postrežemo.

In lep začetek dneva vam želim  ob dobrem tradicionalnem brezglutenskem slovenskem zajtrku.

Torej tudi celiakaši pozdravljamo Tradicionalni brezglutenski slovenski zajtrk.

1 Comment

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja