MOJ MLIN – obvezen v brezglutenski kuhinji

Moj mlin, ki ga opevam v skoraj vseh svojih receptih, je vedno v domači kuhinji pri roki, saj preprosto sploh ne bi znala kuhati brez njega. Da ne boste mislili, da ves čas jem samo škrobno hrano. Daleč od tega.
 

Moj domači mlin je obvezen v brezglutenski kuhinji, tako je namreč moje mnenje.

 
Dejstvo pa je, da so za novo pečene celiakaše, alergike in vse, ki se izogibajo glutenu najbolj pomembni recepti z brezglutenskimi žiti in nadomestki žit, ki ne vsebujejo glutena. Tako praktično vse kar delam žitnega obavljam, prav s tem namenom.
 
V zadnjem času je v moji kuhinji zazevala kar velika praznina med mojimi kuhinjskimi pomočmiki. Gospodinjski aparati, katerih starost je marsikje presegala dvajset let (danes tako kvalitetnih in tako vzdržljivih ne delajo več), so vsi po vrsti drug za drugim romali v zaslužen pokoj. Popolnoma so odpovedali. Kar nekako se nisem mogla odločiti kaj najbolj potrebujem, zato sem dala času čas, da vidim, kaj v resnici najbolj pogrešam in kaj  mi največ pomeni. O tem sem vam že pisala.
 
Začela pa bom s predstvaitvijo moje najpomebnejše nove pridobitve. Tokrat je šlo za zamenjavo mlina, ker sem želela mlin, ki mi bo mlel zelo fino moko. Nasproti so mi pristopili v EK0 365 z njihovim mlinom Komo Fidibus Classic.

In pomemben podatek za celiakaše – MLIN JE BREZGLUTENSKO UMLET.

To pomeni, da so ga v tovarni, ko so preizkušali delovanje mlina umleli z brezglutensko deklariranim rižem.
 
In odprl se mi je nov svet v mletju mok. Moke so res fino mlete, mehke, po želji pa lahko nastavimo tudi grobo mletje, odvisno kakšno  moko potrebujemo. Najbolj pa sem navdušena, ker tudi koruzo in čičeriko melje enako kvalitetno, kot druga manj robustna žita in njihove nadomestke.
 

Mlin toplo priporočam vsakemu celiakašu.

Priporočam pa tudi pravilno obdelavo in predelavo vseh žit, ki jih uporabljate. Poglejte si recepte o kruhu, kjer veliko pišem o fermentaciji, pripravi domačih droži, še več in bolj podrobno pa si lahko preberete tudi v knjigi Življenje brez glutena. Le tako si boste lahko ustvarili celosten pogled na pomen uživanja polnovrednih žit. In le tako boste razumeli, da nam lahko polnovredni in polnozrnati pekovski izdelki povzročajo velike težave, čeprav gre za brezglutenska žita in njihove nadomestke.V knjigi in tudi na blogu omenjam fitate  in saponine, ki so sestavni del vsakega ovoja žita, oziroma semen in stročnic. Tu gre pravzaprav za naravni zaščitni ovoj posameznih rastlin, ki ščitijo seme pred zajedalci in škodljivci. In če so to antihranila za zajedalce in  plesni, so to antihranila tudi za naše telo. In to je lahko eden od vzrokov, zakaj v resnici ne moremo prebavljati polnozrnatih izdelkov. Zato je dobro, da si vse bolj podrobno preberete v knjigi Življenje brez glutena. Morda boste tako odkrili vzrok vaših težav z napihnjenostjo in posledično slabim počutjem in težavami s prebavo in si s pravilno pripravo hrane pomagali do boljšega počutja.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja