Rdeč kvinojin kruh

Rdeč kvinojin kruh brez glutena in brez kvasa z domačimi drožmi je nadvse slasten in kar precej močnega okusa.

Izdelavo droži si lahko pogledate podrobno v prispevku, če pa že obvladujete celoten postopek, je navodilo naslednje:

kruh iz rdeče kvinoje z drožmi 8

Izdelava droži:
1. dan nastavek droži
40 g sveže moke iz rdeče kvinoje
40 g vode
Zmešamo s plastično žlico naložimo v kozarec in pokrijemo z gazo.
2. dan – čez 24 ur
20 g sveže moke iz rdeče kvinoje
20 g vode
Zmešamo s plastično žlico, dodamo zmes prejšnjega dne in vse skupaj preložimo v svež steklen kozarec, da lahko droži opazujemo kako rastejo.

kruh iz rdeče kvinoje z drožmi 3

Da so mi droži pravočasno vzhajale (ker sem imela hladen prostor) sem jih zavila v dekco in jih crkljala v prijetni toploti. Ko so v naslednjih 24 urah vzhajale so bile nared, da zamesim kruh.

3. dan – peka kruha 

Nato sem droži zmešala z 1 dl mlačne vode in jih zlila v 500 g sveže mlete moke. Dodala sem še 1 žlico indijskega trpotca za rahlanje kruha ki sem ga pred tem vmešala v 450 ml mlačne vode. Počakamo 10 minut, da se vlaknine napnejo in šele nato vodo zlijemo v moko.
Dobro premešamo. Mešamo dlje časa, da začne kruh pokati (da začnejo škrebljati zračni mehurčki) pod žlico, tako kot pri kvašenem testu, da imamo občutek, da bomo vpihnili čim več zraka v testo.

kruh iz rdeče kvinoje z drožmi 4

V glineno ogreto posodo damo papir za peko in testo nadevamo s plastično žlico. Površino gladko pogladimo, pokrijemo in posodo postavimo na toplo, da obdrži temperaturo.
Kako hitro bo testo nahajalo težko rečemo, lahko od 6 do 12 ur, odvisno od temerature prostora in posode. Meni se je zgodilo, da je kruh narastel tudi v 4 urah, vendar je bilo to v poletnem času.

kruh iz rdeče kvinoje z drožmi 5

Pečemo ga v prej ogreti pečici na 230 °C 50 minut pokritega, nato še na isti temperaturo 10 minut odkritega, da se skorja zapeče.

kruh iz rdeče kvinoje z drožmi 6

Ohlajamo ga na mrežici.

Ko je kruh že skoraj ohlajen, ga zapremo v polivinil vrečko, da se do konca ohladi. Potem se toliko lepše reže, na povsem tanke rezine. Poleg tega ni drobljiv in se ne suši hitro, ker je zadržal vlago.

kruh iz rdeče kvinoje z drožmi 1

In da ne pozabim omeniti več kot fantastične skorje. In svoj čar ima tudi barva rdeče kvinoje, ki je izjemna in vabi k okušanju.

kruh iz rdeče kvinoje z drožmi 2

Rdeč kvinojin kruh je očarljiv in čaroben 😉

 

3 komentarji

 1. Pozdravljeni Suzana.
  Interesuje me zrno kvinoje. Kakvo zrno koristite ? Ona ima one male gorke dijelove zrna koje bi trebalo moci isprati toplom vodom. Vi koristite potpuno oljusteno zrno kvinoje, il uspijete isprati sve gorke dijelove ili ….?

  Hvalaaaaa

  1. Lep pozdrav Milena!
   Uporabljam celo zrno kvinoje. Če pečem kruh, pečem fermeniranega. Potem se s fermentacijo razgradijo saponini in fitati in kvinoja ne greni. Če jo kuhate, jo morate prej vedno namakati.Dobro je, če jo namakate 24 ur in vmes dvakrat dobro sperete, da odstranite vse pene(saponine). Potem kvinoja ne bo grenila.
   Lep pozdrav Suzana

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja