Ajdovi krofi

Kako hitro je leto naokoli in peka pustnih krofov in preizkušanja receptov je že v polnem razmahu. Kamorkoli pogledam vidim slike krofov. Letošnje leto pa so mi bili izzviv brezglutenski ajdovi krofi brez kvasa, brez jajc, brez mleka, samo fermentirani.

Ajdovi krofi!? Ali je to sploh mogoče?

Pred današnjo peko sem jih poskušala speči že dvakrat. V prvo je bilo testo presuho in krofi skoraj niso vzhajali, okus pa je bil odličen. V drugo sem jih premalo vzhajala, v tretje pa je več kot uspelo.

Sem kar malo nemirna od navdušenja in moram to veselje podeliti z vami.

Testo sem zamesila včeraj zvečer in krofi so do zjutraj fermentirali in lepo vzhajali. Danes pa sem uro navila dovolj zgodaj, da sem jih pred službo uspela še speči. Toliko da ne bo pomote, spekla sem krofe samo iz 100 g moke, torej 9 kom, kar je bilo spečeno v 10 minutah. Da si ne boste predstavljali, kako velika peka je bila to.

In nato sem jih nesla v službo na pokušino. Kar niso mogli verjeti, da so brez jajc, brez kvasa in brez mleka in neizmerno okusni, kot pravi krofi. Še manj, pa da so fermentirani, kar se ni popolnoma nič čutilo.

Potrditev sem dobila, ko je prišel domov mož. Seveda je moral še pred kosilom preizkusiti moje “slavne” krofe. Bil je popolnoma tiho, da se je napetost stopnjevala skoraj do vrelišča. Nato je tako počasi komentiral, da bi morali imeti malo drugačno ime. Pogledala sem ga začudeno in previdno vprašala zakaj?

Ja zato, ker potem jih bom lahko jedel samo enkrat letno če bodo samo krofi, bili pa bi lahko večkrat na repertoarju.

uf… , mi je odleglo 😉 in se mi nasmehnilo.

Torej.

Kje je recept Suzana!? Akcija!

Potrebujemo:

– 12 g psylliuma
140 g vode
140 g droži
Vse o drožeh si preberite v sestavku tukaj.

Vse skupaj premešamo in pustimo pol ure počivati. Nato dodamo:

7 g ruma

Posebej zmešamo suhe sestavine, s tem da ajdovo moko sveže zmeljemo in presejemo.

–  100 g presejane ajdove moke
80 g sladkorja
2 g soli
– noževa konica kurkume za boljše presnavljanje beljakovin in barvo (glede okusa lahko dodamo več kurkume, vendar potem barva ni ravno “po okusu” 😉 )
limonina lupina polovice limone

–  mleti sladkor za posip (pozor, sladkor meljite sami doma, če mleti sladkor ni bg deklariran,  
   običajno vsebuje moko, da se ne delajo grudice)

– olje za peko (lahko uporabimo sezamovo olje)

Vse sestavine (razen sladkor za posip in  olje za peko) stresemo v  mešanico z drožmi, oblikujemo kroglice (okoli 8 do 9 kom.), prekrijemo s servetom in pustimo vzhajati, da fermentira. Da se nam testo ne prijema na roke, si jih dobro pomokamo. Pomokamo tudi model za mafine, kjer bomo krofe vzhajali, da bodo dobili lepo obliko in se ne bodo razlezli. Kepice pokrijemo s kuhinjsko krpo in jih pustimo  vzhajati v modelu.

Kdaj je vzhajano?

Odvisno od temperature. Od 4 pa do 8 ur. Ponoči imamo bolj hladno ker izključimo ogrevanje, zato traja dlje časa, opoldne ko se upre sonce v steklene površine, poleg ogrevanja segreje prostore še sonce.

Vidi se po strukturi testa. Vidno vzhaja zelo malo, se pa na površini naredijo vezi v testu, kot bi se vlakna povezala z nitkami. Vzhajani krofi so izjemno rahli.

Krofe prekrijete s prozorno folijo, da se med vzhajanjem ne izsušijo.

V nekaj urah, odvisno od temperature so dovolj vzhajani.

V posodi segrejemo olje. Olje ne sme biti prevroče. Temperatura mora biti tolikšna, da ko vanj postavimo konico lesene kuhalnice, se okoli nje naberejo  mehurčki. Ne pozabimo, ko pečemo, moramo najprej krofe v posodi pokriti, ko krof obrnemo to ni več potrebno.  Pečemo na minimalnem ognju.

Pečemo 3 – 4 minute na eni strani in nato 3 – 4 minute na drugi strani.

Čas pečenja je odvisen tudi od velikosti krofov in temperature olja. Zato jih moramo ves čas opazovati med peko. Položimo jih v olje in jih pokrijemo. Ko jih obrnemo, posode ne pokrijemo več. Vedno jih položimo v olje z vzhajano stranjo navzdol. To naredimo zato, da krofi med peko vzhajajo še na drugi strani in so tako lepše oblike, da dobijo okoli “krancl”. “Krancl” se naredi samo, če so krofi dobro vzhajani. Poleg tega v posodi ne sme biti preveč olja. Ajdovi krofi so težki in bi potonili in “krancl” ne bi uspel.  Med peko se krofi zelo dvignejo, tako kot običajni. V posodi naj bo le za prst olja.

Krofe napolnimo z marmelado.

Če se le da, z domačo. Mi smo jih napolnili po željah. Zame pa je izvrstna domača bučna marmelada.

Ni nujno, da krofe vedno potresemo le samo z mletim sladkorjem. Lahko se tudi malo poigramo. Iz papirja sem izrezala “modelčke”, da sem lahko s sladkorjem za posip naredila vzorce.

Sedaj, zvečer ko pišem prispevek, sem  morala pokusiti še zadnji preostali krofek, da se prepričam, če to niso le sanje. In veste, še vedno je enako svež, kot je bil zjutraj. Popolnoma prožen, in sočen. Kar ni običajno niti za klasične pšenične.

In verjetno vas zanima tudi njihova notranjost. Pokukajte vanjo.

Nekoliko temnejša, saj so ajdovi, kurkuma nekoliko razbije monotonost osnovne barve, marmelada pa naredi učinek popolnosti.

Privoščite si jih. Najpomebneje pa je, da so lahko prebavljivi in ne obležijo v želodčku. Meni pa veliko pomeni še to, da ni tistega močnega vonja po kvasu, ki je tako zelo značilen za industrijske krofe. Poleg tega ti ajdovi krofi vsebujejo obilico vlaknin in kurkume. Tako kljub temu, da uživamo hrano, ki je sladka in polna ogljikovih hidratov  lepo potuje po našem črevesju zaradi vlaknin in se zaradi kurkume odlično presnavlja.

A slišite prav, da govorim o dobrih lastnostih fermentiranih ajdovih krofov?

Pa bo še kdo rekel, da ne smemo uživati sladic. 😉 Kadar si jih privoščite, si privoščite čim lažje prebavljive in ti krofi zagotovo so. Poleg tega jih je res preprosto narediti.

In sledijo ponovitve krofov. Vedno bolj so krofasti. In prav nič ajdovi (?) 😉 Zgolj potreseni z mletim sladkorjem.

 

 

6 komentarjev

 1. Spoštovani,

  prijateljica je naredila klasične krofe na ta način, da jih je spekla v pečici, na peki papirju, 15 minut in je rekla, da so imeli lepe krancelčke. A bi bilo možno, da bi tudi te vaše ajdove lahko spekla v pečici na peki papirju?

  Hvala za vaš odgovor,
  Mateja

  1. Lepo pozdravljeni!
   Poskusite jih peči v modelu za mafine, jih pokrijte s folijo, da se bolj sparijo in da ne bodo suhi. Pecite jih na 160°C. Poročajte o rezultatu. Tako namreč pečem peciva, da so sočna.
   LP Suzana

 2. Spoštovani

  Zanima me kako naj naj pridem do količine drožev 140 g ? Če delam po navodilih objavljenih na tej spletni strani (http://www.zivljenjebrezglutena.com/drozi-brez-glutena-4/) jih nikoli ne dobim 120 g, temveč v najboljšem primeru 100g? Moko meljem sama. Ali je razlika, če je moka mleta grobo ali fino?
  Upam, da ne bo narobe če povprašam kar tukaj; ali se za ajdov kruhek droži zmešajo kar v testo ali naj tekočino porazdelim ( kot velja za proseno potičko). Hvala za vaše odgovore in da poskušate vedno nekaj novega in zdravega, da se lahko sladkamo brez slabe vesti.
  P.s. kateri rum uporabljate pri peki krofov, da je brez umetnih sladil in dodatkov, jaz ga nisem našla.

  1. Lepo pozdravljeni!
   Glede na to kolikšno količino droži potrebujete matične droži nahranite z dotično količino vode in moke.
   To pomeni tako. Imate 1 žličko matičnih droži, ki jih vzamete iz hladilnika, ali droži, ki ste jih hranili po recepturi za nastanek droži.
   Če potrebujete 120 g droži, pomeni, da matične droži nahranite s 60 g moke in 60 g vode. To skupaj znese dobrih 120 g.
   .
   Glede peke kruha, lahko naredite na oba načina, glede na to kateri recept boste izbrala. Vsaka receptura, da nekoliko drugačen kruh. Sama boste presodila kaj vam je najbolj všeč po okusu.
   .
   Rum mora biti brez karamele. Zagotovo ga lahko kupite v spletni trgovini vsebrezglutena.si Povprašajte ga. Marjetko, ga zagotovo dobite. Nima vnesenih vseh izdelkov v sami spletni trgovini.
   .
   In hvala za vse pohvale 😉

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja