Valentinov kruhek – ajdov kruh

Vsak moj kruh je Valentinov kruhek, saj ga vedno pečem z ljubeznijo. Vsak moj ajdov kruh, je kruh ljubezni. Če pa je to čas ko se ptički ženijo, ko goduje Valentin, pa ima na Valentina pečeni kruh zagotovo čarobno moč ljubezni.

Vsak moj ajdov kruh je čaroben in v sebi nosi čarobno moč. Narejen z ljubeznijo za ljubezen. In ljubezen gre skozi želodec.

Moji kruhki so fermentirani in če hočemo fermentirane kruhe speči se moramo spoprijateljiti z bakterijami, ki domujejo v drožeh. Jih morate razumeti, z njimi sočustvovati, ko jih zebe v hladilniku in se z njimi veseliti, ko se šopirijo in množijo na kihinjskem pultu, pripravljene, da z njimi zamesimo domači kruh.
Za peko ajdovega kruha potrebujemo:

120 g droži
2 žlice psylliuma
200 g sveže mlete ajdove moke
220g vode

Droži ki jih imamo v hladilniku zvečer nahranimo. Vzamemo zvrhano kavno žličko droži in dodamo 50 g vode in 50 g moke. Dobro premešamo s plastično žličko. Steklen kozarec pustimo napol odprt in do zjutraj se bodo na kuhinjskem pultu zelo veselo pretegovale bakterije in se napihovale.

Ajdovo moko sveže zmeljemo, da nam ne oksidira.

Dodamo vse sestavine in dobro ugnetemo testo. Sama soli ne dodajam, ker pečem neslan kruh. Sol lahko dodate po lastnih željah, vendar šele po avtolizi (najmanj pol ure po gnetenju), ker tako kruh lepše vzhaja, saj sol zavira vzhajanje. Torej ko dodate sol, jo počasi previdno vtrete v testo.
Testo naj počiva v plastični ali stekleni posodi take oblike, kot pričakujete velikost končnega hlebčka. Slike si ogljte tule.
Kruh potrebuje od 3 do 6 ur da vzhaja. Odvisno od toplote prostora. Nato ga zvrnete v ogreto glineno posodo, ki jo prej potresete z moko, da se kruh ne prime. Potresete ga tudi po površini, ga poljubno zarežete, posodo pokrijete in pečete 45 minut pokrito in 15 minut odkrito na 220°C.
Pred peko posodo v pečici zagrejemo na 220°C vsaj 20 minut.

Pa obilo objemčkov in poljubov vam želim za Valentina.

In kako izgleda notranjost kruha, si lahko tudi ogledate.

 

 

 

8 komentarjev

 1. Je ajdova moka mleta iz ajdove kaše ali iz neoluščene ajde, kajti nikjer ne vidim otrobov?
  Hvala

  1. Lepo pozdravljeni Anže!
   Ajdova moka je mleta iz hladno luščene ajdove kaše. NAjdemo jo tudi pod imenom zelena ajda. Če jo meljete iz neoluščene ajde, je morate presejati z zelo finim sitom.
   Lep pozdrav
   Suzana

 2. I love what you do. I have no idea how to write in your language but Google Translate means I can follow your recipes. I shall be making them! I will try to sendyou a photo. Thank you for your efforts 🙂

  1. HI Rosita =)
   I am really glad you find my page and that you like my recipes. I will be honored to see your pictures. If you have any questions about recipes pleas contact me. Will be glad to help you.
   =) Suzana

 3. Pozdravljena Suzana,

  zanima me ali kruh delate ročno ali z el.mešalcem. Danes sem pripravila droži in v nedeljo računam da bodo pripravljene za pripravo kruha. Ker glinastega pekača še nimam, bom zaenkrat pozkusila v steklenem (jena) pekaču, ker ima pokrov.
  Lep pozdrav, Natalija

  1. Lepo pozdravljeni Natalija!
   Vse mesim ročno. Izogibajte se kakršnih koli kovinskih materialov. Mešajte v steklenih ali plastičnih posodah, enako je z žlicami in lopaticami oz. kuhalnicami. Če boste pekli v steklenem pekaču pečite na 180°C 50 minut pokrito, potem še 20 minut odkrito.
   Pa dober tek vam želim
   Suzana

   1. Pozdravljena Suzana,
    spekla sem ajdove krofe in ajdov kruh. Krofi imajo čudovit okus, nisem jih uspela napolniti z marmelado, ker so v trenutku izginili. Moja družina je bila navdušena. Sin je mislil, ko jih je videl na krožniku, da so polpeti. Zelo so občutljivi, če je olje prevroče in so bili malo bolj temni, kar pa ni motilo okusa.
    Tudi kruh je uspel. Okus me spominja na kuhan kostanj. Kruha iz čiste ajdove moke, še nikoli nisem jedla in me je presenetil, je pa tudi zelo nasiten. Verjetno bi bil še boljši, če bi imela tako svežo moko kot jo imate vi.
    Naslednjič poizkusim še koruznega.
    Pa še vprašanje: ali vi psylium zmeljete v prah ? Jaz ga nisem.
    Hvala vam, ker svoje znanje delite z nami
    Lep pozdrav iz Celja, Natalija

   2. Pozdravljeni Natalija!
    Sem zelo vesela, da so vam krofi uspeli, ravno tako kruh. Ja res je, vsakega krofi neizmerno presenetijo. Vsi ki jih poiskusijo, se ne morejo načuditi strukturi in rahlosti. Uporabljam kosmiče psylliuma. Lahko ga kupite v zrnju, kosmičih ali prahu. Za peko uporabljajte kosmiče. Najbolj nabreknejo, saj so to v vodi topne vlaknine indijskega trpotca. Torej popolnoma naravne vlaknine brez dodatkov.
    Svežo mleto moko lahko naročite v Mokci in vam jo pošljejo, saj imajo tudi spletno prodajo. Če potrebujeje BG deklarirano jo morate prej naročiti, če kupujete direktno pri njih.
    Uspešno peko koruznega kruha vam želim.
    Lep pozdrav
    Suzana

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja