Ananasov čips za valentinovo

Jutri je post. Ampak jutri je nov dan in se moramo ravno tako sladkati -mar ne? Saj je VALENTINOVO 😉 Ananasov čips je tisti priboljšek, ki si ga lahko privoščimo. Ananasov čips je kot tabletka vitaminov, ki jo nujno potrebujemo.

Pust se  počasi izteka. Natopi post. Sladko se mora umakniti v kot, da si telo opomore od obilice krofov. Ampak crklanje ob posebnih priložnostih kljub temu mora biti, saj je že jutri nov praznik in ne samo nov dan. In z ananasovim čipsom to lahko naredimo brez slabe vesti.

Kaj je sploh valentinovo?

Valentin, ki je živel v 3. stoletju, je bil zaprt zaradi krščanske vere. Zaljubil se je v slepo hčer svojega paznika. Pisal ji je pesmi (od tod navada pošiljanja verzov in pisem za valentinovo) in ji s svojimi prošnjami vrnil vid. Vendar dandanes valentinovo ni le praznik zaljubljencev, ampak tudi prijateljev in vseh, ki se imajo radi. Ob tem prazniku si ljudje, ki se imajo radi, podarjajo zlasti cvetje, voščilnice in drobna darila.

V trgovinah še nisem našla brezglutensko deklariranega ananasa, zato si ga posušim sama, da sem prepričana da ne vsebuje glutena. Zelo malo je dela, da ga narežemo, sušimo v sušilniku in nato uživamo sadove res minimalnega dela.

O zgodovini ananasa:

Ananas (znanstveno ime Ananas comosus) je tropska rastlina in sadež.

S Kolumbovega drugega potovanja v Ameriko (1493-1496) se je o ananasu ohranilo pismo njegovega spremljevalca Michaela de Cunea. V njem je opisoval neznan sadež, ki spominja na artičoko, le da je dvakrat večji in podoben borovemu storžu. Od takrat pravijo Španci ananasu »pina«, kar pomeni borov storž, pa tudi angleška beseda »pineapple« izvira iz te primerjave. Kolumbu ni uspelo prinesti ananasa španskemu kralju, ker mu je med dolgim potovanjem zgnil. Šele neki drugi pomorski odpravi na začetku 16. stoletja je uspelo pripeljati v Evropo en sam sadež.

Ananas raste iz tal in praviloma ne preseže niti enega metra višine. V vsaki rastlini dozori le en sadež. Ananasov sadež dozori sredi rastline. Domačini ga sekajo, kakor evropejci repo. Domovina ananasa je po vsej verjetnosti obrežje reke Paraná. Botaniki domnevajo, da so ananas v davni preteklosti gojili in s selekcijo izboljševali že indijanci iz plemena Guarani, in ga, kot je razvidno iz zapisov zgodnjih kolonialističnih raziskovalcev, razširili po vsej tropski Ameriki.

Vir:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Ananas
Vir: https://www.sensa.si/za-navdih/kaj-sploh-je-valentinovo/

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja