Najbolj njam specializirana zgodba 2018

Njam zgodbe so za nami in moram priznati, da mi gode naslov Najbolj njam specializirana zgodba 2018.

Veliko je nišnih specializiranih blogov in potrditev, da sem na pravi poti s prejemom naziva Najbolj njam specializirana zgodba 2018, mi je dalo vetra v krila. Hvala Njam zgodbam 2018, hvala celotni ekipi, ki je priredila odlično organizacijo dogodka in nam postregla s čudovitimi predavatelji v Kuchi, odličnem ambientu.

Kaj je namen Njam zgodb?
Njam zgodbe je projekt, ki je začel novembra 2014 s prvo konferenco povezovati slovensko blogersko kulinarično sfero in ustvarjati skupnost. Kulinarični blogerji smo odslej še bolj povezani in se v okviru projekta Njam zgodbe pogosteje srečujemo. Pogosto organiziramo dogodke, kot so pogovori, okrogle mize, delavnice in gurmanska druženja.

17. november 2018, mi  bo zagotovo ostal nepozabno zapisan v mojem spominu.

Celodnevni dogodek, ki je bil izredno kulinarično obarvan od predavanj o pripravi hrane, s poudarkom na fermentirani hrani, do  izzivov pri fotografiji, filmu, vloganju in še marsikaj se je našlo, kar je zadovoljilo še tako zahtevnega udeleženca.

 Odlična izkušnja, še lepše presenečenje, ki me je čakalo na koncu dogodka, ob podelitvi naziva Najbolj njam specializirana zgodba 2018.

Zmagovalci in  nagrade za najbolj njam bloge:

Najboljši kulinarični blogi leta so 220 stopinj poševno (najbolj njam zgodba 2018), Midva kuhava (najbolj njam fotografska zgodba) in moja malenkost Življenje brez glutena (najbolj njam specializirana zgodba)!
Tako je odločila strokovna komisija, ki je nagrade podelila ob koncu pete letne konference kulinaričnih blogerjev Njam zgodbe v soboto, 17. 11. 2018.
 

Komisija je tudi letos preučevala sporočilnost (rdečo nit), izgled, angažiranost (pojavnost tudi na drugih spletnih platformah, ne le na blogu, npr.na Instagramu, YouTubu ipd), izvirnost in spoštovanje slovenske kulturne dediščine ter v vsaki od kategorij podelila od 1 do 5 točk. Blog z največ točkami je prejel čudovite nagrade (preberite spodaj), izbrali pa smo Najbolj njam zgodbo, Najbolj njam fotografsko zgodbo in Najbolj njam specializirano zgodbo!

Komisija za najbolj njam bloge:

Janez Bogataj (doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti)

V veselje nam je, da v komisiji ponovno pozdravljamo Janeza Bogataja. V Sloveniji (in na tujem) praktično ni kulinaričnega dogodka, pri katerem ne bi na kakršen koli način zaslužni redni profesor sodeloval – zato ne sme manjkati niti pri Njam zgodbah. Opravil je raziskave s področja prehrane (gastronomije in kulinarike), rokodelstva,  kulturne dediščine, turizma, turizma na vasi, poslovnih in protokolarnih daril, šeg in navad idr. Njegova bibliografija je skorajda neskončna in večkrat nagrajena, med drugim je soavtor Strategije gastronomije Slovenije ter avtor kulinaričnih piramid za Slovenijo in posamezne regije. Janez Bogataj z največjim veseljem spremlja kulinarične blogerje in je navdušen nad razvijanjem našega kulinaričnega izročila. Veselimo se, da ga letos spet vsi prevzamemo!

Boštjan Napotnik

Boštjan Napotnik je splošno znan kot Napo, v kulinaričnih krogih pa kot @kruhinvino – tako je predvsem zaradi istoimenskega bloga, ki ga je začel pisati poleti leta 2006 in ki po ducatu let še vedno – sicer po starošolsko umirjeno, pa vendar – prinaša avtorjeva gastronomska zapažanja, razmišljanja in recepte. Vmes je na knjižne police ljubiteljev no-nonsense kuharije postavil Kuhinjo za prave moške in Orodjarno, vsak teden pa v imenu bralcev Mladine za rubriko Konzum kakskadersko poseda po slovenskih gostinskih obratih. Ko ne kuha, je ali pije, je kreativni direktor v agenciji Futura, poslušalec muzike, pripovedovalec pravljic, Tinin mož in oče dveh najstnikov. Življenski moto si je izposodil pri Ujusansa surferjih: Več furat, manj smrdet!

Jernej Kitchen (Jernej Zver in Maja Galuf)

Jernej Kitchen sta v bistvu dva: Jernej in Maja. Poleg individualnih naročil razvijanja receptov in priprave jedi za gostince ter fotografiranja tako za manjše kot tudi večje naročnike sta z blogom sodelovala tudi pri odmevnem Expo Milano 2015, Casa e trend, pri ustvarjanju kuharske knjige Dobri ljudje, dobra hrana, Sladolentu Maribor, e-reviji Dom in Stil, med drugim pa trenutno mesečno objavljata v tiskani izdaji revije Grazia. Leta 2016 sta prejela naziv najbolj njam bloga, zato bosta letošnje tekmovalce presojala s piedestala trenutno še vedno najboljših blogerjev!

Lili Bašić,

Pol Slovenka, pol Hrvatica, je poklicna fotografinja, ki se je specializirala za fotografijo hrane in popotniško fotografijo; je pa tudi blogerka, saj ureja in objavlja svoj blog Travelling oven. Po letih ljubiteljskega fotografiranja je leta 2013 dokončala spletno šolo za fotografijo The Photography institute ter se udeležila številnih delavnic, med drugimi tudi mednarodno priznane Food Photography & visual storytelling, ki sta jo vodili norveška fotografinja Marte Marie Forsberg in svetovno znana fotografinja hrane Linda Lomelino. Lili je v svojem delu združila dve strasti – do hrane in do popotovanj -. temelj pa so objave »vizualnih zgodb«, ki se odlikujejo po tem, da v publiki prebujajo čustva. Leta 2017 je asisitirala svetovno znani fotografinji hrane in blogerki Evi Kosmas Flores na delavnici First We Eat v Istri. Od letošnjega leta dalje organizira lastne delavnice fotografiranja in stiliranja hrane. Na letošnjih Njam zgodbah nas bo naučila vse o fotografiranju z naravno svetlobo, in sicer o pomenu fotografske opreme, razumevanju svetlobe, kompoziciji in stiliranju scene. Po teoretičnem delu pa se boste udeleženci preizkusili v praktičnem stiliranju in fotkanju.

Kdaj in kako so se začele Njam zgodbe?

Zgodbe na krožniku, kulinarično komuniciranje, in Ljubjananjam sta dva projekta, ki vsak po svoje iščeta dobre kulinarične prakse in jih povezujeta. Za prvim stoji Mateja Delakorda, za drugim Iva Gruden. Obe novinarki po izobrazbi in duši, obe tudi kulinarični navdušenki, sta hitro našli skupen cilj: izpostaviti in nagraditi izvrstne kulinarične bloge, ki so vedno bolj številnim v navdih pri vsakdanji peki in na sploh dvigujejo kakovost doma pripravljene hrane. Tako so nastale Njam zgodbe, projekt, ki z letno konferecno in posameznimi drugimi dogodki združuje, povezuje in utrjuje kulinarične bloge in njihove ustvarjalce. Od leta 2018 dalje jih organizira le Iva Gruden, saj se Mateja več kot uspešno posveča drugim dejavnostim.

Kakšen mora biti dober kulinarični blog?

Vsak kulinarični blog mora ustrezati svoji ciljni javnosti, biti redno vzdrževan, gotovo pa bralci danes najprej opazimo lepe fotografije. Recepta za dober blog ni, saj si ga mora vsak zastaviti sam – le tako bo drugačen in na dobri poti, da bo opažen.
 
Kakšna je skupnost slovenskih kulinaričnih blogerjev?

Pestra in številna. Trenutno smo našteli že čez sto kulinaričnih blogov, Facebook strani ter Youtube in Instagram računov. Gre za srčne, predane, marljive in kreativne ljudi, s katerimi je užitek se družiti in razvijati skupnost.

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja