Kaljenje

Kaljenje, z njim prebudimo v semenu rudninske snovi, esencialne aminokisline, klorofil in rastlinske vire omega 3 maščobnih kislin.

Z uživanjem kalčkov tako pridobite vse snovi, ki jih vaše telo potrebuje v zelo lahki in prebavljivi obliki.

Študija ameriške univerze v Pensilvaniji je dokaza, da je v kalčkih 500 odstotkov več vitaminov kot v semenih. Šest skodelic kalčkov na dan naj bi zadostovalo za potrebe po hranilnih snoveh, prav tako pa bi organizmu dovajali bolj zdrave beljakovine kot so tiste, ki jih najdete v mesu ali drugih rastlinskih virih.

Prebavljivost semen se povečuje s kaljenjem. To še posebej velja za stročnice. Snovi, ki povzročajo napenjanje, fitati in saponini (več o tem lahko preberete v knjigi Življenje BREZ GLUTENA), se med kaljenjem razgradijo. Redno uživanje kalčkov korenito izboljša prebavo, izboljša odpornost imunskega sistema in splošno zdravje. Če je imunski sistem dovolj močan, ste veliko manj dovzetni za bolezni.

Z različnimi semeni do različnih okusov in hranil

Preden si izberemo, katero vrsto semena (žitarice, stročnice) bomo kalili, moramo vedeti, da semena različno dolgo kalijo ter imajo različne okuse. Kalčki gorčice, redkve in vrtne kreše so rahlo pekoči. Kalčki sladkega komarčka imajo vonj in okus janeža. Kalčki sončničnih semen imajo okus po lešnikih, lečini pa okus po orehih in imajo tudi visoko vsebnost beljakovin. Kalčke stročnic je dobro prekuhati oziroma sopariti (fižol mungo lahko prelijemo s kropom, še bolje je, da jih nekaj minut pokuhamo in tako pustimo 8 minut, nato dobro speremo in jih lahko uživamo), saj se s kuhanjem poveča količina beljakovin v njih. Največ hranljivih snovi imajo surovi, zato jih kuhanim jedem dodajamo na koncu, tik preden jed postrežemo. Nakalimo samo toliko semen, kot jih potrebujemo za dvo ali trodnevno porabo.

Kaj potrebujemo za kaljenje

Vzgojimo jih lahko v kozarcih, skodelicah, kalilnikih in posebnih kalilnih strojčkih. Za pripravo kalčkov uporabimo samo zdravo in ne razkuženo seme.

Sama sem poskusila različne kalilne pripomočke in se mi je najbolje obnesel popolnoma navaden kalilnik, ki ga v specializiranih prodajalnah dobimo dokaj poceni. Za začetek je dovolj, da si kupimo majhnega, če pa to preraste naše potrebe, pa si dokupimo večjega. Pomembno je tudi to, da nimamo prav velikih stroškov, kajti le tako lahko prispevamo k zmanjšanju stroškov v družinskem proračunu za hrano. Povrhu vsega pa uživamo prvovrstno hrano z dobro razpoložljivimi hranilnimi snovmi za naše telo, predvsem z beljakovinami, ki nam jih pogosto primanjkuje.

kalilnik

Zavedajmo se, da lahko sami doma pridelamo “super živilo”, prehrambeni dodatek, oziroma kakorkoli že poimenujemo nekaj kar je danes “in”, da bomo slišati čim bolj bio – eko ozaveščeni 😉 .

Prihranek

Hitri izračun mi je pokazal, da je prihranek v razmerju 1:7, če kalimo sami, torej se zagotovo izplača poskusiti. Tako kaj hitro dobimo povrnjene stroške za kalilnik, vse ostale pa je naš čisti dobiček in pravzaprav užitek, ter naložen kapital v naše zdravje.

Kalili bomo kalčke fižola mungo

To so najbolj hvaležna semena za kaljenje, najmanj se sluzijo, hitro brstijo, kar je za marsikaterega začetnika v kaljenju pomemben podatek. Pogosto jih najdete pod imenom kalčki zelene soje. To ni soja, to je fižol.

kalčki fižola mungo 4

Nakup kalčkov in kalilnika 

  1. Za pripravo kalčkov uporabimo samo zdravo in ne razkuženo seme. Na policah večjih hipermarketov ali specializiranih prodajaln dobite brez večjih težav ekološko zrnje fižola mungo, ponekod boste našli tudi napis zelena soja. Ta napis naj vas ne zavede, mirne vesti kupite “zeleno sojo”, saj boste v vsakem primeru domov prinesli fižol mungo. Zakaj na trgovskih policah prihaja do take zamenjave imen vam ne vem odgovora. Kajti soja, če jo boste kdaj poskusili kaliti, proizvede toliko sluzi, da jo je praktično nemogoče kaliti in nadvse hitro splesni. Da se že v začetku lotimo takega podviga je nesmiselno.
    Torej pravi nakup je za nami.
  2. Vzgojimo jih lahko v kozarcih, skodelicah, kalilnikih in posebnih kalilnih strojčkih.Sama sem poskusila različne kalilne pripomočke in se mi je najbolje obnesel popolnoma navaden kalilnik, ki ga v specializiranih prodajalnah dobimo dokaj poceni. Za začetek je dovolj, da si kupimo majhnega, če pa to preraste naše potrebe, si dokupimo večjega. Pomembno je tudi to, da se ne vržemo v prav velike stroške, kajti le tako lahko prispevamo k zmanjšanju stroškov v družinskem proračunu za hrano, s tem da uživamo prvovrstno hrano z dobro razpoložljivimi hranilnimi snovmi za naše telo, predvsem z beljakovinami, ki nam jih pogosto primanjkuje.  

Temen prostor
Ves čas se pogovarjamo, da kalčke vzgajamo na okenski polici, pa vendar kalčki v resnici zahtevajo temen prostor, kar okenska polica zagotovo ni. Če imate morda tak prostor je zadeva preprosta, če ga nimate, ga morate narediti. Samo ideja je pomembna. Nekaj kartona, ali pa kar embalaža od samega kalilnika, le da poskrbite za prezračevanje. Torej kartonasto škatlo preluknjate ali pa naredite zavihke pri prepogibih in je dovolj, da zdrak kroži in da kalčki ne bodo splesnili.

Čas kaljenja
Odvisen je od temperature prostora, nekako od 3-5 dni pri sobni temperaturi med 18 in 22°C. Odvisno tudi od tega koliko pridelka želite. Dlje časa kot kalite več in večji pridelek dobite, če se vam mudi pa je izredno okusen že po treh dneh mini kalček, ki se kar stopi v ustih.

Priprava kalčkov na kaljenje

Prvič na plato kalilnika natresete toliko kalčkov fižola mungo, da je pokrito okoli 3/4 površine platoja. V mojem primeru je to okoli 40g. Ko je to nakaljeno je za en velik obrok solate. Torej, če kalite samo zase, ga nakalite naenkrat vsaj dva platoje, sicer pa tri ali več, odvisno od vaših potreb in potreb vaše družine.

Namakanje kalčkov

Kalčke namočimo 24 ur, predno jih damo kaliti v kalilnik. Vmes zamenjamo vodo vsaj dvakrat. Najbolje je da spiramo pod tekočo vodo, da odstranimo vse pene, ki se naredijo na površini.

kalčki fižola mungo 2

Kaljenje in spiranje kalčkov

Po 24 urah enakomerno natresemo kalčke na platoje našega kalilnika. Nato jih zjutraj in zvečer pod tekočo vodo spiramo, ki naj ima sobno tempeeraturo, sicer bomo kalčke prehladili. V spodnji posodi vedno zamenjamo svežo vodo. Platoje pa rotiramo, to pomeni da plato, ki je bil 12 ur na najbolj spodnji “polici” je sedaj najvišje. To pa za to, da do vseh kalčkov enakomerno prihaja vlaga, ki omogoča rast in pogoje za uspešno kaljenje.

Najbolje da se organiziramo tako, da spiramo platoje zjutraj in zvečer, da ne pozabimo in nam to postane rutina. Za to je potrebno zelo malo časa, pridelek pa bo obilno rodil.

Plesen

Pogosto se pri nerednem spiranju kalčkov dogodi da splenijo. Zato morate biti pri tem “obredu” zelo dosledni. Tudi kalilnik vam priporočam temeljito umiti po kaljenju z vročo vodo. Vse morebitne koreninice, ki ostanejo v režah morate odstraniti, da je posoda povsem čista. Le tako preprečite, da se nečistoče ne bi zanesle v naslednje kaljenje, ki bi lahko povzročile nastanek plesni.

Zaključek kaljenja

Zadnjih 12 ur lahko kalčke postavite na svetlo, saj se tako izboljša hranilna vrednost in zniža količina nitrata.

Shranjevanje kalčkov

Shranjujemo jih lahko tudi od 3-4 dni v zaprti posodi v hladilniku, vendar imajo največ hranil v sebi prva dva dneva po kaljenju. Predno jih damo v hladilnik, kalčkov ne spiramo. Najbolje jih je dati od 6-12 ur po zadnjem izpiranju v hladilnik.

VAJA DELA MOJSTRA

Poskusimo s kaljenjem leče

Lečo sem namočila 24 ur, med tem pa enkrat sprala.  Kalčke sem natresla v kalilnik in kalinik postavila v temen prostor.

Črna leča, če je ekološko pridelana zelo dobro in hitro kali.

kalčki črne leče
Kalčki črne leče

Po dveh dneh in pol, so kalčki tako veliki, da si jih lahko pripravimo v solatah, mineštrah, namazih …
Idej je neskončno mnogo.

Ne pozabite na kaljenje čičerike. Kaljena čičerika je kuhana v 20 minutah, nenakaljena pa potrebuje več kot uro in še nikoli ni tako mehka kot kaljena.

kalčki čičerike
Kalčki čičerike
kalčki rjave leče
Kalčki rjave leče
NAMIG
Opogumite se še vi, nakalite, delite vaše izkušnje. Morda boste ravno z vašo idejo komu pomagali in si bo nakalil sveže domače kalčke. Tako bo prihranil veliko denarja, imel osebno zadovoljstvo. Najpomebneje pa je, da bo užival zdravo polnovreno hrano. Iz kalčkov lahko telo absorbira prepotrebne vitamine in minerale, ki so nujno potrebni za zdrav organizem. Posledično pa je to pomembno za dobro voljo in osebno zadovoljstvo.

Če se kje “zatakne” povprašajte. Z veseljem vam bom odgovorila.

Suzana

Vir knjiga: Suzana Kranjec, Življenje brez glutena