Kruh brez glutena

Vsi recepti za kruh brez glutena so pripravljeni samo iz brezglutensko deklariranih sestavin, oziroma svežih sestavin, ki same po sebi ne vsebujejo glutena.

KRUH JE VELIKODUŠNO DARILO NARAVE, JE PRAVZAPRAV NENADOMESTLJIVO ŽIVILO. SPREMLJA NAS (SKORAJ) OD ROJSTVA DO SMRTI. ČE ZBOLIMO, JE ŽELJA PO KRUHU ZADNJE KAR IZGUBIMO. IN KO NAM KRUH SPET TEKNE, JE TO PRVI ZNAK OKREVANJA. JEMO GA LAHKO KADARKOLI; ZJUTRAJ, OPOLDNE ALI ZVEČER. UŽIVATA GA LAHKO TAKO OTROK KOT STAREC.

S STAREGA EGIPTOVSKEGA PAPIRUSA

Peka kruha je navadno prvi izziv, s katerim se spoprime bolnik s celiakijo. Morda je res že kar nekaj psihološkega na tem, kajti že sama misel na to, da nikoli več ne bo smel jesti običajnega kruha, slehernega bolnika navda z neke vrste tesnobo. Kruh je vendarle že od nekdaj sinonim za hrano nasploh!

Že mnogo let si z veseljem in z raziskovalno žilico pečem fermentirane kruhe z domačimi drožmi. Kar nekaj receptov najdete v knjigi Življenje BREZ GLUTENA. Pred vami pa so novi recepti brezglutenskih kruhov.
Na spletu najdemo veliko različnih postopkov priprave droži. Vendar nikjer nisem našla izrecno samo brezglutenske priprave droži. Tako sama raziskujem in eksperimentiram in uživam skupaj z malimi bakterijami, ki so izredno živahne v svoji nalogi.
Poskusite ne bo vam žal.

Pomembno je, da imate tudi pravo lončeno posodo, kjer lahko spečete kruh, da se vam ne prime na posodo.

Tako dobite, lep, odličen polno hranilen kruh, brez obdelanih maščob, brez konzervansov, ki se ne drobi in z obilico razpoložljivih vitaminov in mineralov.

glinena posoda za peko brezglutenskega kruha 8

Na zadnjem potovanju sem imela s seboj pečen fermentiran kruh. Čez dan ga nisem imela v hladilniku, le v hladilni torbi, ponoči pa sem ga pospravila v hladilnik. Ostal mi je svež 5 dni, ne da bi splesneval. Da celiakaš uživa rahel, svež kruh, s tem da ne dodajamo konzervansov, aditivov in vseh mogočih pomagal, ki ga rahljajo, je to pravo razkošje. Pa je potrebno le prisluhniti materi naravi.