Jabolčni zavitek iz domačega listnatega testa

Jabolčni zavitek brez glutena je bil zame prvi največji izziv. Jabolčni zavitek iz listnatega testa pa je zame res najboljši priboljšek.

Moj prvi poskus izdelave listnatega brezglutenskega testa sega zagotovo dvanajst let nazaj. In takrat sem obupala že v prvem poskusu, vse skupaj vrgla v smeti in bila prepirčana, da sem s to zgodbo zaključila. Ko pa sem prijela v roko Orodjarno Boštjana Napotnika, sem vedela da bo tokratni poskus uspešen.

Zamesila bom brezglutensko maso za listnato testo. Že ob misli so se mi cedile sline.
Brbončice so delale …. In vedela sem, da bom naslednji dan jedla jabolčni zavitek iz doma narejenega brezglutenskega listnatega testa. Vedela sem.
In sem startala z zelo majhno količino. Prilagodila količine tekočine teksturi, brezglutenske mešanice in testo je uspelo v prvo. Morda je estetika malo šepala, ampak nič ne de, bolje da vidite kako je prvi poskus uspel in verjamete, da bo tudi vaš. Ampak v ustih se je topilo, okoli ust pa cedilo ….
 
Res je, testo vsebuje mlečne beljakovine in maščobe. Vendar včasih človek tudi malo pogreši.. Pomembno je le da nikoli ne grešimo z glutenom. To si moramo vedno zapomniti. To je naš alfa in omega zakon. Če nimate z mlečno beljakovino prevelikih težav poskusite s klasičnim maslom, sicer pa poiščite maslo brez latoze, ali kokosovo olje ali kaj podobnega BG deklariranega.
Včeraj sem iskala po Mekatorju in našla margarino M Olivo, ki je bg deklarirana in brez laktoze od Vitaquella. To je  ustrezna zamenjava. Vendar ko sem delala z njo, je nujno, da uporabite zamrznjeno, sicer bo vse skupaj zelo lezlo ven iz testa. Potrebno je kar nekaj potrpežljivosti.
 

Za zavitek potrebujemo:

110g moke Schar MIX B
110 g masla (kdor ne prenaša mleka ima alternativo Vitaquelle mOlivo margarino, masla oz. maščobe lahko date tudi manj npr: 80 g, bo testo ravno tako kvalitetno, kar sem preizkusila v večkratnih ponavljanjih, ko je bilo naprimer doma premalo masla.)
1 kavna žlička jabolčnega kisa
75 ml vode
sol
6 velikih jaboljk
kokosov sladkor
cimet

jabolčni zavitek brez glutena iz listnatega testa 1

In sem gladko zamesila testo (v testo damo samo vodo, sol, kis in moko, brez ostalih sestavin) in ga dala v hladilnik za pol ure. Nato sem ga razvaljala v eno tako križno zadevo (nisem testa pribila na križ). Glej naprej, da boš razumel, za kaj gre.Vsako krilce nekako 10×10 cm, tako za občutek in na sredini kvadart 10×10 cm.

jabolčni zavitek brez glutena iz listnatega testa 12
 
Maslo sem narezala in ga gladko zmešala, ko se je omehčal. Nato sem ga razmazala po sredini. Krilca, pa prepognila čezenj tako, da sem dobro pogledala, da maslo ne more ob vogalih uiti kam na plano.
 
jabolčni zavitek brez glutena iz listnatega testa 3
Nato sem prepognjeno testo podolgovato razvaljala na velikost 15 x 32 cm. S šiviljskim metrom sem natančno izmerila ;). V Orodjarni tudi namreč natančno piše velikost, razvaljanjega testa.
 
jabolčni zavitek brez glutena iz listnatega testa 4
Sledi prepogibanje, kot bi prepognili papir A4 format za v podolgovato kuverto. In v testo vtisnite 2 prsta. Tako piše v Orodjarni??? In ponovno za pol ure v hladilnik. In to naredimo tolikokrat da imamo na koncu vtisnjene 4 x po 2 prsta. Preprosto. Zato sedaj razumem odtis prstov v testu. Število ponovitev postopka.
 
jabolčni zavitek brez glutena iz listnatega testa 6
Nato sem testo razrezala na tri enake dele, jih razvaljala, potresla z naribanimi jabolki (ki sem jih dobro ocedila), obilico cimeta in kokosovim sladkorjem.
 
jabolčni zavitek brez glutena iz listnatega testa 8
Zvila in položila v pekač. Pekla približno 45 minut, pojedla pa na dah vsaj prvo štruco.
 
jabolčni zavitek brez glutena iz listnatega testa 9
Potem sem rekla.
Suzana vzemi se v roke. Daj poskusit še komu drugemu.
 
Pa saj to je fantastično. Kot nekoč, v mladih letih, ko sem še lahko uživala gluten in sem kupila listnato testo.
Pa saj to ne more biti res, da je to tako preprosto in mi je uspelo.
YES
Orodjarna, ti si prvovrstna!
 
 

3 komentarji

    1. Hvala Boštjan za idejo. Sedaj je redno na jedilniku predvsem fermentirana ajdova različica. Obe sta dolični.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja