Proso

ČE ANTON SEJE PROSO, GRE VID TRETJI DAN POGLEDAT, ČE Z NJIM KAJ BO.

SLOVENSKI LJUDSKI PREGOVOR

To drobno žitno zrno je pražito, ki divje raste po vsej zemeljski obli. Z izkopavanji so njegovo uporabo dokazali že v kameni in bronasti dobi. Je ena najstarejših kulturnih rastlin. V srednji Evropi je bilo proso simbol vztrajnosti in plodnosti. V ta namen si je nevesta pred poročnim obredom prosena zrna natresla v čevlje in tudi svati so mladoporočenca posipali s prosom.

Proso izstopa po bogati vrednosti mikroelementov, to je silicija in drugih rudnin.

Zaradi vsebnosti vitaminov B in visoke vsebnosti holina preprečuje zvišanje holesterola in tvorbo žolčnih kamnov ter bolezni ožilja. Je eno najenostavneje prebavljivih žit in edino žito, ki ne zakisa telesa (na telo deluje alkalno, kar ugodno vpliva tudi na vsebnost kalcija v kosteh). Uživanje prosa izboljšuje vid in je zdravilo pri težavah s kožo in njo povezanimi alergijami. Zelo blagodejno deluje pri različnih črevesnih težavah. Nežno oblogo črevesju že zjutraj napravi proso, kuhano na vodi, ki mu na krožniku dodamo še laneno olje, šetraj in sol. Črevesne bakterije v prosu najdejo ugodno bazično osnovo za razvoj, zato se gnilobne bakterije ne morejo več razvijati.

proso d

Neoluščeno proso je bogatejši vir vlaknin, medtem ko je oluščeno zaradi svoje lahkosti primeren obrok za ljudi vseh starosti. Neoluščeno je zaradi trde lupine neužitno, a primerno za kaljenje. Kot takega ga lahko zmeljemo tudi v moko. Proseno moko iz oluščenega ali neoluščenega prosa lahko dodajamo testu za kruh. Preden oluščeno proso pričnemo kuhati, ga dobro speremo z vodo, da odstranimo nečistoče (če ga speremo z vročo vodo, zraven še preprečimo, da bi se razkuhalo).

Uporabno je za pripravo mnogih jedi, sladkih in slanih.

Proseno kašo lahko skuhamo v mleku ali vodi. Lahko je samostojna jed ali priloga zelenjavnim jedem. Za poobedek jo lahko pripravimo skupaj z drobno narezanim sadjem ali pa iz njenih zrn oz. moke spečemo različne sladice.

Vir knjiga: Suzana Kranjec, Življenje brez glutena