Celiakaš potuje – Atene

Tako lepega darila zagotovo  nisva pričakovala ob praznovanju najinega ljubileja. Atene – cel teden bivanja v Atenah. Res ste nama dragi moji omogočili izredno lepo izkušnjo.

Ob diagnozi celiakija se kaj hitro zamisliš kako potem na potovanja. Ni problem za bližnje kraje, ker ko potuješ z avtom, lahko vso potrebno hrano neseš s seboj.

Kaj pa potovanje z letalom?

Pred dvemi leti sem se prvič opogumila in se z družino odpravila z letalom v Lizbono. Le da je pred tem bila v Lizboni že starejša hči in je pregledala teren, tako da sem vedela, da za nakup hrane ne bo problemov. Tokrat pa sem morala zaupati sebi in svoji iznajdljivosti. Seveda, sem kar precej hrane nesla tudi s seboj na letalo v dodatnem kovčku z doplačilom prtljage.

Da pa vam ne bo potrebno tega narediti, sem poiskala vse potreben informacije, kje nakupovati in katere restavracije zagotavljajo brezglutenske obroke v Atenah.

Lahko si preberete potopis ali pa na kratko najprej preletite tiste najpomebnejše podatke za celiakaša, ki se odpravlja v Atene.

Kaart-metro-Athene

Pa lepo povrsti.

Zemljevid Aten in nakup kart za javni prevoz:

Če pridete v Atene z letalom, ne pozabite vzeti karte Aten na letališču. Zelo vam bo prišla prav. Postrezite si vsaj z  dvema. Na karti je tudi karta metroja in tramvajev. To morate tako ali tako imeti ves čas v žepu.

Takoj na letališču kupite karte za metro. Če boste več časa, se splača kupiti karto za 5 dni, po ceni 10€ in velja za vse javne prevoze (metro, tram, bus). Lahko vzamete tudi karte za 24 ur. Karto potrdite v avtomatu samo prvič. Občasno so pri iztopu kontrolorji, zato vam priporočam, da si karte kupite pravočasno. Karte za na letališče se kupuje posebej. Na avtomatih za izdajo kart pred vhodom v podzemno dobite natančna navodila.

Če boste izbrali moj apartma, ki ga toplo priporočam, se z letališča pripeljete z metrojem direktno skoraj pred apartma. Prestopite samo v Syntagma iz modre na rdečo linijo v smeri Aghios Dimitrios. Izstopite na postaji Neos Kozmos glej na izhod Kassomouli/Pissa. Nato greš naravnost in v tretjem križišču levo ter si v ulici kjer je apartma. Nad vrati je napis, glej na sliko (nekaj v zvezi z lekarniško dejavnostjo, ne znam prebrati napisa).

Še boljšo razporeditev metroja pa dobite na karti Aten, ki je brezplačno dostopna na letališču. Ne pozabite je vzeti. Povsod kjer so metro postaje je velik znak v krogu simbolno zapisana črka m s piko, tako da se lahko v mestu zelo hitro orientirate, če se slučajno izgubite.

Nastanitev:

Apartma za 2 osebi, ki je več kot odličen in ga za to priporočam:

https://www.airbnb.com/rooms/2513822?checkin=02%2F21%2F2015&checkout=02%2F28%2F2015&guests=2&s=-zzq#reviews

Atene - apartma
Slika zgoraj desno, pred vhodom v apratma je tabla, da ne iščete vhoda

Apartma je v zadnjem 5. nadstropju z večjo teraso, kot je velikost apartmaja, ki je sicer majhen, vendar izredno ličen in funkcionalen, predvsem pa na odlični izhodiščni legi za oglede. Apartma je v okrožju Neos Kozmos, kar pomeni novi svet. Ta del mesta se je začel graditi z namenom, da uredijo revne čerti, kjer so živeli predvsem priseljenci. In okrožje je postalo prijetno, resda gosto poseljeno, kar pa je pravzaprav značilno za celotne Atene. Iz terase se vidi akropola.

Nekaj grških besed, ki vam morda pridejo prav:

olivno olje       eleolavo ελαιόλαδο
laneno olje      imeleo λινέλαιο
brez glutena    fures gluteni χωρίς γλουτένη
sadje                fruto φρούτο
zelenjava         lahenika λαχανικά
dober dan        kalimera καλημέρα kalimera
dober večer     kalisbera καλησπέρα

Trgovine z brezglutensko hrano:

V Atenah nimajo veleblalovnic in trgovskih centrov, saj so Grki po duši trgovci in imajo obilico malih trgovinic na vsakem koraku. Tako da se je potrebno znajti med njimi.

Našla sem tri tgovine  z odlično brezglutensko ponudbo, tako da ni potrebno hrane nostiti v Atene s seboj. Pozor bodite pa previdni, ker ob nedeljah in praznikih so trgovine zaprte.Ko sva prišla midva, v soboto v Atene, je bil v ponedeljek praznik in so bile vse trgovine zaprte v nedeljo in ponedeljek. O praznikih se morate pred prihodom vedno pozanimati.

Takoj ko stopite iz aparmaja levo,do konca ulice je na desni strani na vogalu nova ekološka trgovina, kjer najdete kar nekaj bg deklariranih stvari. Sojino mleko in druge žitne napitke, dobite različna olja, laneno, sojino, sezamovo,olivno… Stročnic in žit vseh vrst, ki sicer niso deklarirane,  je pa morda zanimivo za vse neceliakaše.

Takoj pod blokom prečno preko otroškega igrišča pa je trgovina, kjer lahko nakupiš vsakodnevno špecarijo. To je lega trgovin pod aparmajem.

Ekološke trgovine v centru mesta, kjer pa dobite veliko brezglutensko deklarirane hrane pa je trgovina Biofos na Panepistimiou street 58.

Do trgovine pridete tako, da se peljete s podzemno železnico dopostaje Omnio. Za izgod iz metroja iščete napis Panepistimiou. Stopite po ulici šenaprej od desnega ovinka in boste na levi strani pod arkadami našli trgovino. Zelo prijazni imajo celo polico posebej postavljeno za brezglutenske izdelke, ki jih je zelo veliko.

trgovine z brezglutensko hrano v Atenah

Od te trgovine greste nazaj po ulici prosti trgu Omnia nekaj deset metrov in zavijete v prvo ulico desno.

V ulici kakšnih 100 metrov na levi strani je poleg trgovine Interšport je še ena podružnica  trgvine Biofos, kjer pa dobite tudi ekološko zelenjavo in sadje in še mnogo večjo izbiro BG izdelkov, vključno z vsemi izdelki, ki jih nekdo potrebuje za peko slaščic in to nam znanih blagovnih znamk, ki jih dobimo v Sloveniji in so BG deklarirne. Tako da v Atenah  lahko najdete vse za preživetje celiakaša.

trgovine z brezglutensko hrano v Atenah 2

Nekaj malega sem našla tudi v Špar trgovini, ki se nahaja ob tramvajski postaji Evangelki Scholi, če vtopate na postaji Neos Kozmos in iztopate na sedmi postaji v smeri Akipio Voulas, ali pa v smeri Sef.

Poleg tega sem dobila informacijo še za eno trgovino na Emmanouil benaki ulici 26. Vendar mi čas ni dopuščal da bi jo obiskala, je pa ravno tako poleg postaje Omnio.

Lokali z brezglutensko prehrano:

Nisem preverjala kako je to v praksi, ponujam pa vam seznam naj BG lokalov v Atenah. Ko sem spraševala v lokalih samo za informacijo o BG prehrani, so vsi gostinci vedeli dobro o čem govorim, tudi ko sem v njih malo bolj podrobno “drezala”.

http://www.10best.com/destinations/greece/athens/restaurants/restaurants-with-gluten-free-menus/

Okusi Grčije:

O njih težko govorim, ker se nisem prehranjevala po lokalih, lahko pa povem ugotovitve kot celiakašica.

Najprej o grškem olju, ki je zame najboljše olje.

Grška olja se med seboj tudi razlikujejo, vendar ni nobeno tako grenko in pikantno, kot so naša. Po otokih obstajajo različne vrste oljk in različni običaji obiranja, v glavnem pa se olja ločijo po tem, ali so olive obrane bolj zgodaj ali bolj pozno. Olje, stisnjeno iz prej obranih plodov, je bolj rumeno, tisto iz kasneje obranih plodov je bolj temno zeleno in ima tudi bolj bogat, poln okus.

Poskusite grški čaj iz zmletih koreninic ene od vrst orhidej in je zelo dober za imunski sistem.

V Grčiji so ga po tradiciji pili skupaj z medom in cimetom ob nedeljah po vaških in mestnih trgih. Zdaj je ta običaj že zamrl, a tu in tam se čaj še dobi. Pravi se mu salepi, beseda pa najbrž prihaja iz turščine. In sem ga našla na trgu Monastiraki.

salepi grški čaj

Eden od odličnih grških receptov je kolač fanouropita brez jajc in brez mleka. Tokrat ga naredimo z brezglutensko moko po izbiri.

Imenuje se fanouropita, po svetemu Fanouriusu, ki ga v Grčiji častijo 26. avgusta. Mogoče se bo slišalo smešno, ampak Grki verjamejo v svetnikovo moč, tako da kadar kaj izgubijo, spečejo pito in se mu priporočijo, naj jim pokaže pot do izgubljenega predmeta.

Kolač fanouropita

grški kolač

Sestavine za originalni recept:

kozarec sveže stisnjenega pomarančnega soka
žlička sode bikarbone
½ kozarca radenske
¾ kozarca ekstra deviškega oljčnega olja
¾ kozarca rjavega sladkorja
½ žličke cimeta
½ žličke mletih klinčkov
2 žlički pecilnega praška
1/3 kozarca metakse (ali drugega konjaka)
½ kg moke
velika pest sultanin (rozin)
velika pest grobo nasekljanih orehov

Brezglutenska priredba:

Uporabila sem sveže mleto moko iz rdeče kvinoje.

Skodelice mi niso šle najbolje v izračun, zato sem uporabila ameriške CUP-e. Svetujem vam, da vso tekočino pripravite skupaj tako, da je seštevek vseh tekočin skupaj 500 ml. Ker nisem imela orehov sem uporabila lešnike in namesto konjaka rum. Tudi radenske nisem imela doma, sem dodala kanček več sode bikarbone, namesto tekočine radenske pa sem dodala toliko več pomarančnega soka sveže ožetih pomaranč.

In verjemite, pecivo je odlično.

Kolae fanouropita

Priprava

V večji skledi dobro premešamo vse navedene sestavine in zmes vlijemo v okrogel model za potico, ki smo ga namastili z oljčnim oljem in posuli s sladkorjem in moko.

Kolač fanouropita 1

Pečemo v pečici na 180 ºC približno 45 minut.

Kolač fanouropita 2

Ne da se mu upreti 😉

Kolač fanouropita 3

Po Atenah sva se potepala teden dni: Predvidevam, da je obilica vodičev, kjer si boste lahko podrobno prebrali kaj si ogledati in kako. Za vas brezglutensi pa so pomembni podatki s katerimi sem vam postregla, kje kupiti BG deklarirane izdelke.

Pa srečno v Atene, ne bo vam žal.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja