Celiakaš dopustuje na Hrvaškem

Vsi celiakaši, ki se odpravljate na dopust, morate vedeti kam greste, kje dobite hrano primerno z zagotovilom da je brez glutena. Zagotovo najpogosteje razen doma slovenski celiakaš dopustuje na Hrvaškem.

Najbolje je zagotovo, da si hrano kuhate sami iz preverjenih sestavin.

LETOVANJE NA HRVAŠKEM

SLADOLEDI

Za vse, ki se odpravljate na morje na hrvaško in obožujete sladolede so na obali pogosto dostopni sladoledi podjetja Algida. Le ti imajo brezglutenske  deklaracije, tako da se jih lahko brez slabe vesti privoščite.

 

logo93-250231

Na spletni strani Algide si oglejte produkte, ki so posebej namenjeni za bolnike s celiakijo.

MLEKO IN MLEČNI IZDELKI

Podjetje Dukat sporoča, da ima vse izdelke, ki vsebujejo gluten posebej označene, če glutena izdelek ne vsebuje, te označbe ni. To si lahko ogledate na njihovi spletni strani, ko poiščete pot iskanje gluten, se vam izpišejo vsi izdelki, ki ga vsebujejo. Vedno je potrebno pregledati deklaracije ob nakupu, ker so posebej poudarili, da tudi spreminjajo proizvodnjo in v primeru da se izdelek spremeni in nato vsebuje gluten, to na novo zabeležijo.

BREZGLUTENSKI IZDELKI NA HRVAŠKIH OTOKIH

Le ti so zelo slabo založeni, praktično nimajo nobene BG izbire. Moja izkušnja je slednja. Če se podamo v Dalmacijo, potem si v Zadru ali Biogradu lahko nakupimo zalogo brezglutenskih živil, saj so na voljo Spar, Mercator, DM in drugi večji trgovci, ki imajo dobro izbiro BG deklariranih nam poznanih proizvodov.

Na celini je veliko lažje. Tudi v Istri je dostopnost BG izdelkov večja. Preko spleta se da pobrskati in se najde precej točne informacije za vsak kraj, kamor se želite podati. Preverite lahko tudi preko trgovskih mrež.

OTOK BRAČ – POLETJE 2015

Zelo sem si že dolgo želela na Brač, saj sem bila tam, ko sem bila stara 15 let in imam od takrat zelo lepe spomine.

Običajno je bila zadnjih nekaj let, ko sem dopustovala v Dalmaciji vedno ista zgodba, glede nakupovanja brezglutenske hrane.

Ali prinesi hrano od doma, ali se ustavi v Zadru ali Biogradu ali Splitu če si celiakaš, oz. večjih mestih, kjer imajo dm in Mercator ali Špar, da si lahko kupiš potrebne BG izdelke. Vnedar nikjer ni zagotovila, da dobiš BG kruh. Na Braču pa se ga dobi.

V vsakem kraju kjer sem bila se je dobilo vsaj nekaj izdelkov BG deklariranih.

Že mali Konzum  v Postiri je imel izdelke Perutnine Ptuj, ki so deklarirani, poleg tega pa kar nekaj mesnin drugih proizvajalcev, ki so BG deklarirani.

Sama sem imela sicer vse s seboj kar sem potrebovala. Poleg tega vedno kuham sama in sveža zelenjava in sadje sta še vedno zagotovilo, da lahko jem brezglutensko.

Na splošno so vse trgovine zelo lepo založene z raznovrstno hrano.

1 bg hrana na braču

2 bg hrana na braču

Najbolj pa me je presenetil Konzum v Sutivanu.

Kjer imajo tudi kruh. Vendar je kaj kmalu pošel. Če bi se dogovorili, bi ga zagotovo ponovno dobili. Sem opazila, da so se police hitro praznile z BG izdelki.

Eko etno vas DOL

To vas si morate pogledati, zagotovo vas bo prevzela.

Ogledala sva si tudi Kaštil Gospodnetić.

Lastnik  naju je popeljal tudi v spominski sobi, kjer so shranjeni predmeti še iz sedemnajstega stoletja. Poklepetali smo tudi o njihovi kuhinji. Kuha on osebno in to samo slow food. Na hrano se čaka vsaj eno uro, ker vse pripravljajo sproti. Pozna celiakijo in crohnovo bolezen in pripravi hrano po želji. Odločitev je seveda vsakega posameznika ali bo jedel v gostilni. Sama nisem jedla pri njemu, saj to nisem niti načrtovala.

http://konobadol.com/povijest.html

3 bg hrana na braču

Ogledati si morate zalive od kraja Milna naprej. Kjer lahko vidite tudi tri bunkerje za podmornice, kar je tudi posebno doživetje. Vozite se sicer po težje prevozni makadamski poti, na koncu poti pa naj vas ne skrbi, ko prodete do tretjega bunkerja, lahko tudi brez težav obrnete.

In tam na koncu je najlepši samotni zaliv, kar sem jih videla.

4 bg hrana na braču

5 bg hrana na braču

Obvezno morate še na Vidovo goro, ki je najvišji vrh dalmatisnkih otokov, kjer imate izreden pogled na Bol in plažo Zlatni rat, ki je ne smete izpustiti in celoten južni del otoka. Poleg tega boste uživali v eteričnih hlapih olja borovcev, kajti ves čas se peljete skozi borov gozd.

Na poti na Vidovo goro pa je odcep na pustinjo Blaco, katere ne smete zamuditi.

To je res posebno doživetje. Predlagam da se odpravite peš zgodaj zjutraj, ker je sonce neusmiljeno. Morda si privoščite vzeti s seboj dežnik, ki vam služi kot senčnik.  2,5 km poti v vsako smer kar zahteva napor po vročini, ki pa je poplačan ko jo vidiš.

Več si preberite na:

http://www.putovnica.net/odredista/hrvatska/pustinja-blaca

Na povratku v Split, pa sva si ogledala še dioklecijanovo palačo,  ki tudi pritegne obiskovalca.

In našla sem na veliko reklamo v Maruličevi ulici za brezglutenski sladoled. Živela BG dieta 😉

bg sladoled

Fotografije pa so narejene zgolj z mini telefonom, tako da posebnih presežkov v kvaliteti fotografij tega prispevka zagotovo ni. 😉

In še za vse, ki vozite na plin, LPG. Samo otok Brač med Hrvaškimi otoki ga ima, kar nama je zelo prav prišlo, saj sva naredila preko 500 km po samem Braču, ko sva raziskovala poti in stran poti.

Se splača, verjemite.

OTOK PAG – POLETJE 2015

Pag je otok kamenja in burje. Ko ga prvič ugledaš z jadranske magistrale misliš da gre za puščavo sredi morja. Tudi ko si na samem otoku lahko kaj hitro dobiš enak občutek, če se ne ozreš okoli sebe in uživah v tistih malih, a tako pomembnih rečeh.

Ko sem prvi dan prišla na Pag in sem odkorakala na plažo, nisem bila kaj dosti razpoložena za opazovanje narave, saj sem videla pred seboj samo skalo in sonce je neusmiljeno pripekalo. Ko pa sem strumno korakala po vročini, ki je kar udarjala iz razbeljenega skalovja, me je nekaj vznemirilo, da sem obstala. Vonj, znan vonj, domač vonj smilje, ki je bil tako močan da mi je zastal korak. In ko sem pogledala po tleh sem videla od sonca ožgano smilje, ki je kljub poletni neusmiljeni vročini še vedno vstrajno okoli sebe oddajala vonj, češ če že nisem več lepa, vsaj lepo dišim. Vse naokoli po celi planosti je v tisti neznostni vročini smilje kljubovala in vstrajala.

Podobno se mi je zgodilo naslednji dan, ko sva odšla na južno stran otoka iskati nove plaže. Ko sem se sprehodila, da bi ujela v objektiv razgled na otoke me je ustavil močan vonj žajblja,  ki je bil vse naokoli. To je popolnoma drugačen žajbelj, kot na domačem vrtu. Ta ima v sebi mnogo močnejše učinkovine, saj je izpostavljen vsem neprilikam vremena in se mora močno boriti za svoj obstoj, torej ima v sebi atomsko energijo zdravljenja, mi jo moramo le pravilno uporabiti.

Toliko eteričnih olj v zraku, kot jih je bilo letos na otoku Skala, kot sem ga sama poimenovala, je težko najti.

Po drugi strani pa sem na južni strani, ker je nekoliko več podrastja našla res zanimive rastlinice.

In ko naju je dva dni močil  dež, sem se zapodila po trgovinah, da malo raziščem brezglutensko ponudbo na Pagu. Prvo srečanje v lekarni me je kar precej vznemirilo. Ko sem povprašala za BG kruh, mi je lekarničarka odgovrila da ga nimajo, da pa mi ga bo zagotovo lahko spekel kakšen pek, saj jih je tod okoli veliko.

Kar zmrazilo me je.
No v obeh konzumih sem našla vsaj štiri Scharove izdelke, prestice in nekaj piškotov, kruha pa je zmanjkalo in so ga naročili, Prijazna trgovka v konzumu mi je povedala, da imajo sedaj v letošnji ponudbi konzumi tudi BG izdelke in da poidejo zelo hitro in jih redno naročajo. Poleg tega so imeli tudi sojino mleko BG deklarirano. Povedali so mi, da bodo dobili kruh še tisti dan.

1 PAG

Zelo velika izbira brezglutenskih testenin pa je bila v trgovskem centru v mestu Pag, kar si lahko pogledate s fotografije. Zelo me je presenetilo. Med tem ko sem ogledovala police, so kupci, kar precej posegali po BG izdelkih. Očitno je povpraševanje bilo tako veliko, da se je tudi pri naših sosedih že veliko spremenilo.

Podjetje Pik Vrbovec je svoje mesnine izdelal brez glutena, tako, da jih najdete v vseh trgovinah po hrvaškem.

2 PAG

Pa še malo o otoku, ki me je tako privlačil  s svojo kameno podobo.

Je otok na, ki je najmanj poraščen, kar se tiče dreves, vendar na njem uspeva bujno aromatično rastlinje, ki me je nadvse fasciniralo, med katerim se pasejo ovce, ki so ena od značilnosti Paga. In tako tudi lahko razumemo, zakaj slovi Pag po izvrstnem paškem siru.

Obvezno si morate v mestu Pag ogledati muzej čipk in se zapeljati mimo solin.

Med vožnjo pa je morete zgrešiti paških suhozidov.

Dojemljiv spomenik tega otoka, ki so nastali z zlaganjem kamenja. Njihove oblike, površina, izgled in namen sta eden izmed najbolj reprezentativnih primerov ljudskega avtohtonega gradbeništva. Suhozidi so dvignjeni kot naravne meje med ograjami, dovolj visoki da jih ovce ne morejo preskočiti, in močni da jih burja ne more zrušiti.  SLužijo za ublažitev burje, da lahko rastejo zelišča in jih ivce lahko pozobajo 😉

Pag je poseben, morate ga sami doživeti.

ZELENJAVA, SADJE, MESO

Kupujte sveže sadje in zelenjavo, ki jo sami pripravite. Meso kupujte sveže.

MESO NA ŽARU

Nekateri zmotno mislijo, da je peka v gostilnah na žaru brezglutenska. Tega z zagotovostjo ne moremo vedeti, saj ne vemo, katere začimbne mešanice oziroma začinke se uporabljajo, ali je plošča na kateri se peče naš obrok res popolnoma očiščena glutenskih sledi. Zato je najbolje, da se posebej dogovorite v kuhinji in naj vam spečejo v posebni dobro očiščeni ponvi samo obrok za vas. Le tako je manj možnosti, da pride do medsebojne nehotene kontaminacije z glutenom.

Ne imejte slabe vesti da komu s svojo prehrano težite. Zavedajte se, da s tem ozaveščate gostince in bodo svoje delo lahko tudi oni bolje opravili, če jih bomo podučili iz prve roke.

NIKOLI NE RECITE SAJ JE OK, VEDNO MORATE VEDETI KAKO STE POSTREŽENI IN TO OD OSEBJA ZAHTEVATI.

Vendar se tudi med restavracijami dogajajo velike spremembe. V Dalmaciji , so odprli restavracijo Pension Laguna v Turnju, ki pripravlja zdrave brezglutenske obroke, po  paleo recepturah Anite Štupe.

http://silvaficurin.wix.com/pansion-laguna-si#!odmor/cwbm

KAJ VZETI S SEBOJ BREZGLUTENSKO DEKLARIRANEGA

Pogosto se popotnikom pojavi ob spremembi podnebja in lokacije, da pride do zapeke. Zato priporočam, da se že doma oskrbite z semeni, ki vsebujejo veliko vlaknin, da si olajšate prebavo. Ne pozabite na psyllium, oziroma indijski trpotec, ki mora biti vedno v popotnikovi torbi.

Za zajtrk si privoščite zelenjavni smuti s semenkami. Doma to ni problem, ker običajno že najdemo semenke, ki jih sami meljemo, da so sveže mlete in da ne oksidirajo. Našla sem okusne že mlete semenke podjetja Ekosol LINWOODS in najdete jih tudi na fb strani. Na dopust ne moremo vzeti namreč vseh kuhinjskih pripomočkov, da bomo lahko mleli lan, chia semena in druge oreške in prehranske dodatke. In to dobimo v ličnih embalažah brezglutensko deklarirano.

Pozanimajte se kako je s kruhom, ali ima apartma pečico, oziroma če ga želite kupovati, kje ga lahko kupite. Sicer ga vzemite s seboj.

Pa prijeten dopust vam želim!

 

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja