Presna limonina ledena torta

Letos se v tej pasji vročini izogibam vsaki kuhi. Ampak tortica mora biti. In tudi je, sladoledna limonina ledena torta, primerna za tokratne visoke temperature.

Sedaj pa hitro k ohlajevalnemu receptu, saj vročina neizmerno pritiska.

Tortica iz pečice je sedaj popolnoma neprimerna. Torej nekaj odličnega s čim manj dela.
Ko gledam po blogih vse mogoče presne tortice, ki jih “poznavalci” označujejo kot brezglutenske me včasih razžalosti, ker sama tako težko najdem BG deklarirana semena in oreščke, ki so primerni za bolnike s celiakijo. No sedaj se tudi to lažje dobi, tako da si lahko tudi jaz privoščim res pregrešno dobro presno sladico.
 
Ker pa nisem ravno odlična oblikovalka tortic, zamižite na eno oko glede designa, zato pa jo okušajte  raje s svojimi brbončicami, saj je več kot odlična.
 
1 sladoledna limonina torta
 

Za podlago potrebujemo:
40 g maka BG deklariranega
40 g lanu BG deklariranega
40 g mletih bučnih semen BG deklariranih
150 g dateljnov BG deklariranih
do 50 g kokosove smetane BG deklarirane
50 g limoninega soka

Če imate blender lahko vse skupaj vstavite vanj in vam bo aparat naredil sveje. Tudi oreškov vam ni potrebno sušiti, da bi jih mleli v kavnem mlinčku. Le nekoliko manj tekočine potrebujete za dodajanje, ker imajo že oreščki svojo vlago od namakanja.
Sicer pa če nimate blenderja, potem pa je zgodba naslednja:
V kavnem mlinčku zmeljemo mak in bučna semena, ki smo jih poprej namakali 24 ur in nato ponovo posušili. Tako smo odstranili fitate in saponine, ki nam ponavadi nagajo in nas napenjajo. Zato mnogo uživalcev presnih tortic zelo napihuje in imajo po zaužitju tortic težave. Lanenih semen ne namakamo, jih samo zmeljemo, ker se med namakanjem preveč zasluzijo. Datljne zmeljemo posebej v gladko maso. Nato vse suhe sestavine skupaj z mandeljni zmešamo  v multipraktiku, ter dodamo limoni sok. Kokosove smetane dodamo po potrebi toliko, da dobimo kompaktno maso. Maso razmažemo v obroč modela, ki smo ga postavili na željeno končno podlago za tortico. Obroč nam služi le za obliko. Premer obroča, ki sem ga uporabila je bil 17 cm.
 
2sladoledna limonina torta
 

Za limonin nadev potrebujemo:
320 g kokosove smetane BG deklarirane
limonino lupino 1 limone
30 g mletega sladkorja BG deklariranega 

Vse sestavine zmešamo in jih dobro ohladimo v hladilniku. Nato naredimo sladoled z aparatom za sladoled. Če aparata nimate, date maso v zamrzovalnik, jo pa vsake pol ure dobro premešate, da dobite dovolj rahlo zmes, ki jo boste lahko nanesli na podlago iz semenk v izbrani model.
Svetujem, da boste imeli lepši izgled tortice, da vzamete dvojno količino limoninega nadeva. Potem bo tortica lahko lepše oblikovana in bolj visoka.
 
3 sladoledna limonina torta
 
 
Ker je sladoled ko ga razmažemo nekoliko mehak, tortico postavimo še za kakšne pol ure v zamrzovalnik. In ledeno veselje ponudimo.
 
4 sladoledna limonina torta
 
Verjemite da jo zelo hitro zmanjka. 😉 saj ima neverjetno osvežilen, pa vendar smetanast okus.
 
6 sladoledna limonina torta n
 
Pravo osvežilno ledeno veselje 😉 za pasje dni.
 
 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja