Celiakaš potuje, Valencia in Barcelona

Tokrat bo za vas potovanje predstavila Tjaša.

Pa imamo še nekaj povsem svežih informacij za vse tiste, ki se odpravljate na dopust v Valencio ali Barcelono, ter pri tem ne veste kako bo z brezglutensko prehrano. No že na začetku naj rečem, da ste si izbrali odlično destinacijo saj ne boste imeli nobenih težav pri nakupu brezglutenskih izdelkov.

Za vse tiste, ki si hrano kupujete v hipremarketih naj povem, da so le-ti so založeni z Schar izdelki dosti bolje kot Slovenija. Poleg tega tudi na veliko izdelkih na katerih v Sloveniji ni BG znaka se tam najde. Na vseh stojnicah s sladoledom je označeno kateri so brez glutena, tako da tudi za sladoled ne boste prikrajšani.

Za vsako mesto posebej bom na kratko opisala kako do brezglutenske hrane.

VALENCIA

Valencija je tretje največje špansko mesto s pomembnim pristaniščem takoj za Madridom in Barcelono, z okoli 809.000 prebivalcev v samem centru mesta. Z okoliškimi kraji pa je tretje največje metropolitansko območje, z več kot 2.000.000 preb. Prav tako je pristanišče mesta 5 najbolj prometno v Evropi in eno največjih v Sredozemskem morju. Mesto je bilo ustanovljeno kot rimska kolonija 138 pr.n.št. in se nahaja na bregovih reke Turia na vzhodni obali Pirenejskega polotoka. Zgodovinsko ohranjen center je eden največjih ohranjenih v Španiji, s takšno zapuščino antičnih spomenikov in kulturnih atrakcij je Valencia ena izmed najbolj obiskanih turističnih destinacij. Nekako glavne izmed atrakcij so Valencijska katedrala (Valencia Chatedral), Torres de Serranos (eno izmed 12 vhodov v srednjeveško mesto, Llotja de la Seda (»Lonja de la Seda« – pozno gotska stavba zgrajena med 1482-1548 – za namene trgovanja), Ciudad de las Artes y las Ciencias (Mesto umetnosti in znanosti. Tu so potem še razni muzeji in inštituti kot sta umetnostni muzej in inštitut moderne umetnosti.

Glede nato da sama nimam celiakije, vam bom potovanje predstavila zgolj na podlagi tega kje si lahko hrano kupite in pripravite sami. Predvsem zanimive stvari ki sem jh med potovanjem opazila.

Nočitev

V Valenciji sem spala v Quart Youth Hostel s katerim sem bila že na prvi pogled zelo zadovoljna. Že zjutraj me je presenetilo to, da so ponudili za zajtrk pakirano brezglutensko nutelo. Torej, če ste nastanjeni v tem hostlu si s seboj prinesete samo kruh, saj imate za namaz že poskrbljeno.

Za nakup brezglutenskih izdelkov vam priporočam da se sprehodite v nakupovalni center – Centro Comercial El Saler (Autopista del Saler, 16, 46013 Valencia).

blog21

Trgovina je super založena tako da imate veliko izbiro. =)

blog11

Ter za vse ljubitelje piva.

blog31

V centru Valencije je poskrbljeno tudi za vse sladkosnede. Imajo namreč brezglutenski milkshake. Muusse milksake ima vse sestavine v svojem lokalu brezglutenske in pripravljajo odlične šejke.

blog 51

 

BARCELONA

Prav tako kot v Valenciji je tudi v  Barceloni možno dobiti prav vse v trgovinah.

Vsak manjši supermarket ima stvari, ki si jih lahko kupite saj je v Španiji veliko več deklariranih brezglutenskih živil kot v Sloveniji.

Vsi si boste verjetno kot zanimivost ogledali La familio sagrado zato je tale trgovinica ECOCENTE ravno prav.

blog71

blog61

Prav tako lahko nakup brezglutenskih živil naredite v Diagonal Mar centru. V njen je trgovina, ki je zelo dobro založena z brezglutenskimi živili.

blog811

Poleg tega pa ima Španija tudi dosti restavracij v katerih strežejo brezglutensko prehrano. Seznam vseh restavracij lahko najdete na spletni strani :

http://www.viajarsingluten.com/restaurantes-sin-gluten/.

Na tej strani pa lahko najdete tudi polno drugih koristnih informacij ki vam bodo pomagale. Restavracije najdete tudi na : 

http://www.celiacscatalunya.org/pdfs/guia_ajuntament_bcn.pdf .

Želim vam lepo popotovanje po Španiji. =)

Tjaša

Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Valencija

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja