Prosena kaša s kislim zeljem

Danes sem dobila v dar domače kislo zelje. Slovenci smo ljubitelji kislega zelja, saj je del naše tradicionalne kuhinje. In na poti domov, ko sem čutila že volčjo lakoto sem razmišljala kaj bo danes za kosilo. In je padla ideja. Prosena kaša s kislim zeljem.

Mislim, da me je spomin peljal kar v otroška leta, ko je bila prosena kaša s kislim zeljem občasno na našem jedilniku.

Potem pa tega nisem jedla nikoli več. To je stara slovenska jed. Danes je bil okus popolnoma drugačen, kot sem ga imela v spominu. Vendar je bil kljub temu čudovit.

Poleg pa sem pripravila fižolčkovo sesekljanko.

Ali veste, da lahko tudi kislo zelje vsebuje gluten?

Nakup kislega zelja je ravno tako lahko loterija. Na nekaterih delih Slovenije dodajajo kisanju pšenično moko, da pospešijo proces fermentacije. Tako morate biti previdni pri nakupu in se morate poprej o tem pozanimati.

Vzamete razmerje kislo zelje in prosena kaša 2:1. Dodate lovorov list med kuhanjem, da preprečite napenjanje.

Kašo je potrebno dan prej namočiti in jo potem dobro sprati s toplo vodo tako, da odteka samo še čista voda.  Kislo zelje tudi speremo z vodo toliko, da nam odgovarja njegova kislina. Fermenirana hrana je odlično hranilo za naše dobre črevesne bakterije. Z uživanjem vedno več procesirane hrane. je naše črevesje vedno bolj osiromašeno dobrih bakterij.

Zelje in kašo kuhamo skupaj. Dolivamo vodo po potrebi.

Na koncu pa sem na krožniku zabelila z olivnim oljem in posolila.

Prijetna sprememba, da popestrimo in obogatimo zelje, ali obratno, da obogatimo proseno kakšo. Odvisno s katerega zornega kota gledamo. Preprosto, vsakdanje in hitro. Uživajmo v preprostosti.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja