Suši

Precej preveč sem namočila kvinoje in kar nisem vedela kako naj bi jo porabila. Zato sem za zajtrk skuhala le polovico, drugo polovico pa pripravila za kaljenje. Ko sem tekom dneva pregledovala kaj naj bi iz kvinoje nastalo, sem med pospravljanjem omar našla še nori alge in ideja za suši je bila tu.

Kaj bo kvinojo povezovalo?

Odlično, imam doma nakaljeno kvinojo in nakaljena chia semena Pegan. Chia semena bodo kvinojo odlično povezala, da mi ne bo razpadala med zvijanjem sušja. Chia semena namreč vežejo nase vodo. Za nadev bo zelenjava, ki je trenutno v hladilniku, to so bučke in korenček. Narezala sem jih na trakove in soparila do mehkega. Chia semena sem vmešala med nakaljeno kuhano kvinojo, ki sem jo pred tem ohladila. Chia semena so mokro pocato kvinojo povezala, nabreknila in naredila zmes lepo mazljivo in nekoliko lepljivo, tako kot lepljivi riž za suši.

susi-s-kvinojo

Na sliki se lepo vidijo kalčki kvinoje in črne pikice nakaljenih chia semen. Na 4 žlice kuhane kvinoje sem dodala 1 žlico chia semen. Kvinojo, kljub temu da je nakaljena, jo dobro sperite pred kuhanjem.  To je dovolj za en zavitek sušija. Kako se suši zvija zagotovo poznate, potrebujete le podlago za zvijanje in vse postane zelo preprosto. Sicer si lahko bolj podrobno preberete in ogledate v moji knjigi Življenje brez glutena.

susi-s-kvinojo-2

Suši se je zelo lepo zvil, brez težav se je kvinoja s semeni prilegala algam.

In ko sem prerezala zavitek je bil prav všečen na pogled.

susi-s-kvinojo-4

Lepo se vidi struktura kvinoje in kalčkov. In okus? Kdor obožuje suši ne bo razočaran, temveč toplo presenečen. Poskusite!

To je suši presežkov iz gledišča hranil. Poleg tega vsebuje obilico vlaknin, ki jih bolnikom s celiakijo običajno zelo primankuje. Vlaknine nam ponudita tako nakaljena kvinoja, kot nakaljena chia semena, ki bodo naše telo izdatno založila z vitamini in minerali. Chia semena so izredno bogata z antioksidanti, beljakovinami, vitamini in minerali ter so odličen vir prehranskih vlaknin, ki so nujno potrebne za urejeno prebavo. So bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, počasi prebavljivi ogljikovi hidrati pa poskrbijo za dolg občutek sitosti. Tako je naš suši odlična malica ali premostitev časa, do večjega obroka.

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja