Najboljši knjigi o tem kaj smo

Ali damo kaj nase, oziroma kaj damo vase? O kako smo radi lepi, urejeni, sijoči, sveži, spočiti, dehteči, mladostni, energijsko polni, regenerirani, sijočih las, gladke polti, brez aken, polni življenske energije… Odgovore na ta vprašanja boste našli v dveh odličnih knjigah Čarobno črevesje ter 10-odstotno človek. To sta najboljši knjigi o tem kaj smo in posledično kako izgledamo in kako se počutimo.

Ali veste, da so za vse zgoraj naštete in izpolnjene želje najbolj odgovorne bakterije v črevesju?

Verjetno smo kar vsi skupaj presenečeni, ko preberemo podatek da smo 10 odstotkov človeka in 90 odstotkov mikroorganizmov – v takem  razmerju celic namreč vsak od nas hodi po svetu.

In kaj vse mrgoli v našem črevesju in kako moramo te podnajemnike negovati. S prebiotiki to je vlakninami in probiotiki to je kisana oziroma fermentirana  hrana. Vse o pravilni prehrani je na izredno poljudno znanstven način opisano v obeh knjigah. Vsak, ki da kaj nase in pomisli tudi, kaj da vase mu morata biti ti dve knjigi obvezno čtivo na nočni omarici. In prav vse se je potrebno naučiti.

Na koncu pa je veliki izpit, pravilna priprava hrane in posledično dobro počutje.

Pozabite na puhle kruhke, posežite po kislem fermentiranem kruhu, pripravite si ga doma. Po okusu in izgledu je izvrsten, najboljši odziv pa vam bo dalo vaše telo. Ne bo vas tiščalo v želodcu in napihovalo. Če pa dodate še psyllium za vlaknine, potem ste naredili odlično kombinacijo vlaknin in fermentirane hrane.

Privoščite si jogurte. Kislo zelje in repo. Jota in fižol naj bosta redno na jedilniku.

Da pa bo še kakšna dodatna fermentirana popestritev, pa si privoščite fermentirane mlince, fermentirano potico in še bi lahko naštevala. Verjemite, ob taki hrani se tudi med prazniki ne boste preobjedli, ne bo vas tiščalo v želodcu in ne bo prepotrebnih detox diet.

Naučite se vse tudi o tistih najbolj intimih zadevah. Kakšen je vaš kakec in kakšen bi moral biti. Kakšen vonj imaj in kako bi moral dišati. Koliko ga je količinsko in koliko bi ga morali proizvesti. In ali vsete, da obstaja natančna večstopenjska lestvica o naših kakcih. Naj vam ne bo nerodno. Vse kar je v nas nostri je del nas in to bi vsi morali mnogo bolj poznati. In biti  s svojo notranjostjo v bolj prijateljskih odnosih.

Čarobno črevesje ter 10-odstotno človek sta knjigi, ki jih morate prezobati po dolgem in počes.

Spomnite se prehrane naših dedkov in babic. Sama se še vedno spomnim nonine jote, ki je bila vsakodnevna juha brez pomišljanja, da kaj takega ne bi jedli. Pa danes? Preveč smo pozabili nanjo. Naj bo  bolj pogosto na vašem jedilniku.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja