Koruzni mlinci

Res bi bili fermentirani koruzni mlinci brez glutena letos zanimiva sprememba za pravo Martinovo pojedino. Seveda fermentirani, saj drugače bodo razpadli, ker so brez jajc in glutena. S fermentacijo pa se vezi med seboj tako močno povezejo, da zmes ostane pravljično v celoti. Poleg tega pa so vse hranljive snovi lažje dostopne in bolj polno absorbilne.

Vsako leto si privoščim koruzne mlince.

V začetku sem jih delala iz Scharove moke, in to večkrat, celo mavričnih barv, vse dokler nisem bila vešča peke iz mok iz domačega mlina. Ko pa sem popolnoma osvojila fermentiran svet, sem poskusila s fermentiranimi ajdovimi mlinci. In  doživeli so veliko ponovitev in to ne le za Martinovanje.

Tokrat pa me je premamila domača koruzna moka iz mojega mlina. Sveže mleta koruza iz Mok`ce, fermentirana, polnozrnata, skratka odlična. Seveda presejana, ker iz domačega mlina dobim nekoliko preveč grobo zrnato moko.

koruzni-mlinci-8

Testo je že v prvo uspelo. Malo sem se lovila z valjanjem. Ko pa sem testo dala med dve plasti prozorne folije, se je odlično razvaljalo in potem tudi speklo. Koruzni mlinci za prste obliznit.

Za testo potrebujemo:

30 g droži
80 g vode
4 g psylliuma
100 g korzune moke

Droži (vse o njh si lahko preberete na povezavi) pripravimo iz hladilnika že dan preden testo zamesimo, jih nahranimo in počakamo, da vzhajajo. NAslednji dan zamesimo testo.

Droži, vodo in psyllium zmešamo in pustimo, da zmes pol ure počiva, da dobimo gosto želatinasto zmes. Dodamo moko in vse skupaj dobro pregnetemo. Pokrijemo s kuhinjskim servevetom, da ostane dodovlj vlažen in pustimo do 24 ur da počiva.

koruzni-mlinci

Testo razdelimo na 3 majhne hlebčke in jih razvaljamo. Valjamo tako, da testo položimo med dve plasti prozorne folije.

koruzni-mlinci-3

Nato ga položimo na papir za peko.

Pečemo v prej ogreti pečici na 180°C toliko časa, da lepo porumenijo in da postanejo lomljivi.

koruzni-mlinci-2

Nežno jih nalomimo.

koruzni-mlinci-n

jih popraimo s slano vodo in kuhamo 3 do 4 minute, da se lepo zmehčajo.

Postrežemo k martinovim dobrotam. Ne pozabite jih zabeliti. Sama jih obilno zabelim z olivnim oljem.

In uživam.

koruzni-mlinci-5

V nedeljo bodo zagotovo ponovno na jedilniku. Sem že naredila nastavek z drožmi. 😉

 

 

 

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja