Makova potica brez glutena, brez jajc, brez mleka

Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih.

Velikonočne tradicije se v veliki meri od države do države razlikujejo. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo (pogovorno žegnajo) jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Tudi v Sloveniji imajo določeno simboliko, suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica in ostala peciva pa trnjevo krono. Na velikonočno nedeljo so v Sloveniji v navadi vstajenjske procesije, na čelu katerih nosijo kip vstalega Kristusa.
Praznik sam ima korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. V Sloveniji prazniku rečejo tudi vuzem.
Tudi ljudje z omejitvami si ravno tako želimo enakovredno vključiti v velikonočne obrede. To pomeni, da si želimo pripraviti tudi dobrote, ki nam bodo šle v slast.

Prva sladica, ki sem se je lotila ob postavitvi diagnoze celiakija, je bila potica. Ne vem zakaj, ampak bila mi je izziv.

Tokrat vam predstavljam hitro narejeno potico brez glutena, jajc in mleka, ki zagotovo uspe. Lahko ji rečemo tudi veganska potica.

Najprej pripravimo makov nadev.

 
makova potica brez glutena 6
 

Nadev:

 • 120 g mletega brezglutensko deklariranega maka
 • 1 dcl riževe, sojine ali prosene smetane brezglutensko deklarirane
 • limonina lupinica 1/2 limone
 • brezovo sladilo brezglutensko deklarirano po okusu
 • 1 žlica ruma

Smetano z rumom zavremo in dodamo mleti mak, brezovo sladilo, limonino lupinico in rum. Odstavimo z ognja. Vse dobro premešamo.

Potica izredno lepega izgleda, saj je močno rumene barve, na kar so gospodinje najbolj ponosne, da so izbrale za peko prava jajca. Mi pa bomo barvo jajca preprosto nadometili s kurkumo.

Testo:

 • 400 g brezglutenske moke Schar mix B
 • zvrhana noževa konica kurkume za barvo namesto jajca
 • limonina lupinica 1/2 limone
 • vanilijev sladkor brezglutensko deklariran
 • 1,5 vrečke suhega kvasa brezglutensko deklariranega
 • 1 natron brezglutensko deklariran
 • sol
 • sladkor dodamo po potrebi, če je mleko sladkano se sladkorja ne potrebuje, sicer sladimo po okusu z brezovim brezglutensko deklariranim sladkorjem
 • 1 žica ruma
 • 350 ml riževega ali prosenega ali sojinega mleka brezglutensko deklariranega

makova potica brez glutena 1

Suhe sestavine dobro premešamo, nato dodamo tekočino in ugnetemo testo. Če se testo prijemlje posode ali roke, lahko dodamo žlico ali dve moke, ki jo potresemo na dno posode in počasi sukamo testo po posodi, da preprečimo lepljenje na roke in posodo.

makova potica brez glutena 2

Testo naj počiva pokrito k kuhinjskim servetom na toplem 20 minut. Nato ga ponovno pregnetemo. Na podlago položimo folijo za živila in nanjo položimo testo. Testo prekrijemo še z eno plastjo folije in začnemo z valjanjem. Tako preprečimo prijemanje na valjar in testo je mnogo lažje oblikovati v željeno obliko.

makova potica brez glutena 3

Velikost in obliko razvaljanega testa določimo glede na obliko pekača.

makova potica brez glutena 4

Namažemo z nadevom in zvijemo.

makova potica brez glutena 7

Nato zvito potico s pomočjo folije prevrnemo na “hrbet”, da je konec zvitka na vrhu. Da pa sem nam zvitek ne podre pri prenašanju v model pekača, ga z modelom preprosto prekrijemo. Po potrebi odrežemo odvečno dolžino zvitka.

makova potica brez glutena 10

Z roko gremo pod folijo na kateri je zvitek potice in vse skupaj lahko elegantno prevrnemo v model. Kajti testo ima slabšo vezivnost, ker ne vsebuje glutena, ne jajc, ne maščob in se rado strga.

makova potica brez glutena 11

Potica naj vzhaja 20 minut. Nato jo z dolgo iglo velikokrat prebodemo potico do dna, da se ne naredijo zračni žepki in da nadev ne odstopa od testa.

Premaz:

 • 1 žlica kokosovega sladkorja brezglutensko deklariranega, lahko je tudi melasa
 • nekaj kapljic vode

Pregrejemo, da se sladkor stopi in premažemo površino potice predno jo damo v pečico. Tako dobi lepo rjavo barvo, ker nismo dodajali nobenih maščob.

makova potica brez glutena 12

Potico postavimo v hladno pečico in nastavimo temperaturo na 180°C. Ker je pečica še hladna, potica še nekoliko vzhaja med njenim segrevanjem. Pečemo 30 minut. Nato prekrijemo potico z aluminijevo folijo, da čim manj tekočine izpari in da je potica rahla.

Pečeno potico vzamemo iz modela in jo prekrijemo s servetom, da se ohladi in da izgubi čim manj vlage.

makova potica brez glutena 14

NAMIG:
Potica je namenjena vsem celiakašem, ki imajo omejitve tudi z uživanjem jajc in mleka. Ker pa je veliko celiakašev tudi sladkornih bolnikov je recept prilagojen tudi  njim, zato sem uporabila brezovo sladilo. Da pa bo še kaj koristnega od potice, pa sem uporabila makov nadev in tako poskrbela za maksimalen možen vnos kalcija in magnezija v naše telo. In verjeli ali ne, dodanih ni nobenih maščob, pa je potica kljub temu rahla in okusna. Pa naj še kdo reče, da potica ne more biti zdrava.

 
 
Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Velika_no%C4%8D

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja