Jaz jem čokolado brez slabe vesti, kaj pa vi?

Prav ste prebrali. Jaz jem čokolado brez slabe vesti? Brezglutensko čokolado delam sama doma iz najboljših sestavin in vem, da mojemu telesu koristi! In narejena je v nekaj minutah!

Zakaj delam brezglutensko čokolado doma?

Ker sem mnogo let nazaj zelo težko dobila brezglutensko deklarirano. Ker so mi bile kupljene čokolade večinoma presladke.  Tiste, ki so bile res odlične, pa so bile tako drage, da sem pomišljala ali naj jo kupim ali ne. Takrat sem sestavine kupovala še v tujini, danes pa vse sestavine brezglutensko deklarirane lahko dobite pri nas.

Naredila sem kompromis tako, da sem se jo naučila delati sama doma. Mešala in kombinirala sem sestavine, dokler nisem sestavila nekaj odličnih receptov. Ko pa sem našla na tržišču še odlična nakaljena sončnična semena in semena iz nakaljenega in drobljenega zlatega lanu Pegan, je moja čokolada dobila dodano vrednost. Tako po okusu, hranilni vrednosti kot po izgledu.

Preprosto jo morate pripraviti sami. Omogočite svojim najmlajšim, da si sami naredijo mistično čokolado, tisto najslajšo, katere vse skrivnosti poznajo samo oni. In naučite jih, da jo uživajo res v zmernih količinah in okušajo s svojimi brbončicami. Zaprejo svoje očke in se prepustijo čistemu užitku. Enako storite tudi vi. Ne dajte se motiti.

Kaj potrebujemo za domačo čokolado?

cokolada-s-nakaljenimi-soncnicnimi-semeni-pegan

50 g brezglutensko deklariran kakav prahu
20 g brezglutensko deklarirane lucume v prahu
80 g  brezglutensko deklariranega kakavovega masla
20 g mletega brezglutensko deklarirane kokosovega sladkorja
brezglutensko deklariran cimet
brezglutensko deklarirana kurkuma
100 g brezglutensko deklariranih nakaljenih sončničnih semen
ali
50 g brezglutensko deklariranih  kaljenih in drobljenih semen zlatega lanu

Obe čokoladi sta izvrstni, zato se zagotovo splača vzeti nekaj minut za njuno pripravo.

Kokosov sladkor zmeljemo v kavnem mlinčku. Suhe sestavine razen semen premešamo. Kakavovo maslo stopimo nad vodno paro. V tekoče kakavovo maslo stresemo suhe sestavine in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.

cokolada-s-nakaljenimi-soncnicnimi-semeni-pegan-2

Dodamo nakaljena sončnična semena.

cokolada-s-nakaljenimi-soncnicnimi-semeni-pegan-3

Zmes ulijemo na papir za peko in ohladimo. Še nekoliko toplo čokolado rahlo zarežemo, da jo kasneje lahko lepše razlomimo v želene oblike.

cokolada-s-nakaljenimi-soncnicnimi-semeni-pegan-6

Po enakem postopku pripravimo še čokolado z nakaljenimi semeni zlatega lanu, bodite pozorni samo na količino lanu, ki ga je potrebno dodati.

cokolada-s-nakaljenimi-soncnicnimi-semeni-pegan-5

Ali mi sedaj verjamete? Jaz jem čokolado brez slabe vesti!

Sem jo nesla oni dan za pokušino na malo zabavo, kjer je bilo nekaj otrok. Nalomila sem jo na zelo majhne koščke. In zmanjkala je v hipu. Odrasli je sploh niso imeli čas okusiti.

In eno od mamic je skrbelo,  ker jo  je njen nadobudnež pojedel prevečj, da potem ne bo mogel na stranišče, saj čokolada zapira. In čez nekaj dni me je prosila za recept, saj njen malček ni imel težav. Seveda ne, ker je bilo v čokoladi tako velika količina nakaljenih semen, ki vsebujejo vlaknine. Le te pa so nujno potrebne pri uravnavanju prebave. In nakaljena semena so odlična rešitev za lenobno črevesje. Vsebnost vitaminov, mineralov in antioksidantov se s kaljenjem bistveno poveča, telo pa jih lažje absorbira. V semenu se poveča tudi delovanje encimov, ki spodbudijo našo presnovo. Poleg tega, dodamo še lucumo, ki je odlično naravno sladilo in je tudi prava zakladnica antioksidantov, vitaminov in mineralov, ki so potrebni za to, da naše telo deluje, kot je treba, ter da je naš imunski sistem krepak.

Kajti verjemite vse je zdravo, če uživamo v zmernih količinah. Moja čokolada je zagotovo zdrava in zdravilna in še bi lahko pisala tisoče superlativov. A nima dovolj časa, ker mi je zmanjkalo čokolade in moram ponoviti vajo 😉

cokolada-s-nakaljenimi-soncnicnimi-semeni-pegan-7

Uživajte moji dragi čokoholiki 😉

2 komentarja

 1. Se vam je kokosov sladkor raztopil v kakavovem maslu. Sam opažam, da se nikakor noče raztopiti, in v čokoladi ostanejo sledi drobnih zrnc. To je kljub temu da ga zmeljem v kavnem mlinčku v prah. Sem ga morda premalo zmlel, bi moral uporabiti sirup?

  1. Pozdravljeni!
   Tudi meni se v začetku ni stopil, ko pa sem zamenjala kavni mlinček (stari je po 20-letih odšel vzaslužen pokoj), sedaj s tem res nimam težav. Menim, da je bil to vzrok. Morda dlje vstrajate z mletjem sladkorja.
   Lepo pozdravljeni!
   Suzana

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja