Paradižnikov pesto

Konec poletja priganja k pripravi ozimnice. Paradižnikov pesto z baziliko je že prvi korak, da si lahko med letom ko se nam mudi (služba, otroci, gospodinjska opravila …), hitro pripravimo polnovreden zdrav brezglutenski obrok, ali pa obrok testenin s pestom le obogatimo.

Potrebujemo suhe paradižnike. Ne kupujte jih, če niso brezglutensko deklarirani. Bolje je, da jih pripravite sami. Letošnje poletje je bilo kot nalašč za sušenje paradižnikov. Če pa smo sončne dneve zamudili, ali pa v tem času paradižnik doma še ni dozorel, si lahko pomagamo tudi s sušilnikom. V sušilniku moramo paradižnik sušiti na najnižji temperaturi.

Za paradižnikov pesto potrebujemo.

120 g suhih paradižnikov
50 g mletih sončničnih semen
18 žlic olivnega olja
velik šop sveže bazilike

Sončnična semena zmeljemo v kavnem mlinčku. Posebej v sesekljalniku zmeljemo suhe paradižnike skupaj z olivnim oljem.

pesto iz paradižnika 1

Baziliko operemo, osušimo in sesekljamo v multipraktiku. V multipraktik k baziliki dodamo sesekljane paradižnike zmešane s sončničnimi semeni.

pesto iz paradižnika 2

Napolnimo majhne kozarčke, ki jih zalijemo z olivnim oljem,da se ne pokvarijo.  Dobro zapremo pokrovčke in jih shranimo za ozimnico.

pesto iz paradižnika 5

 

Suh paradižnik daje hrani prijeten vonj in barvo. Paradižnik osvežuje, ugasi žejo in odpira apetit. Likopen (karotenoid), ki daje paradižniku rdečo barvo je pomemben del antioksidacijske obrambne mreže v koži in lahko samostojno ali v kombinacijami z drugimi hranilnimi snovmi iz hrane poveča zaščitni faktor kože. (To velja za kuhan ali predelan paradižnik.) Tako povečamo zmožnost kože, da se upre napadom škodljivih sončnih žarkov.

Bazilika preprečuje napenjanje, krepi delovanje želodca, lajša prebavo maščob in vzpodbuja izločanje prebavnih sokov in deluje protivnetno. Dišave v baziliki telo poživljajo.

Olivno olje varuje pred boleznimi srca in ožilja, artritisom, rakom na dojkah in drugimi oblikami raka, znižuje raven slabega holesterola in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov.

Sončična semena vsebujejo veliko vitamina E, ki je antioksidant ki ščiti srce in varuje celotni kardiovaskularni sistem pred boleznimi in drugimi okvarami. Blaži tudi simptome osteoartritisa in revmatoidnega artritisa, saj deluje protivnetno.

Ne pozabimo da imajo učinkovine le ekološke sestavine v našem pestu.

UPORABA

Pesto lahko uporabimo na testeninah. Omake za testenine lahko z njimi obogatimo na koncu kuhanja. Dopolnimo lahko na koncu kuhanja marsikatero jed, ki potrebuje začinko kislo sladkega okusa. Dodajamo ga lahko sendvičem, solatam, zelenjavnim jedem ali juham. Lahko ga serviramo v skledico in ponudimo z domačim kruhom.

 

1 Comment

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja