Krofi-brez glutena, brez jajc, brez mleka

Bliža se nam pustovanje, zato se moramo nanj pripraviti. Pripraviti moramo pustne maske, pustne obleke. Torej nas čakajo priprave nanj. Veliko veselja pa vsakemu posamezniku pomeni tudi uživanje pustnih dobrot. Med njimi predvsem znanih slastnih krofov. Zakaj ne bi tudi ljudje z omejitvami uživali v vseh radostih praznovanja.

Pustovanje je zame eden lepših praznikov z najlepšimi spomini na svoje otroštvo. Vedno smo se otroci našemili in hodili po hišah prosjačiti za pusta hrusta. Takrat je bilo dovoljeno celodnevno potepanje in zvečer smo preštevali denar, koliko smo zaslužili, koliko pomaranč smo dobili in koliko krofov smo pojedli. In pri kateri hiši so bili najboljši. To je bil pravljični svet doživetij.

In tudi ko sem odrasla, sem se rada našemila in z družbo pohajkovala po pustnih karnevalih in prireditvah. To je bilo za moje srce polnilo. In tudi kot že “zreli ženi” sva se skupaj z mamo našemili in se sprehodili po domači vasi, pozno zvečer (vaška učiteljica in njena mama). Nasmejali smo se do solz, zganjali norčije in še ves teden se je govorilo in smejalo na ta račun.
 
Šemljenje je eden najstarejših ljudskih običajev. Ljudje (prvotno so se maskirali le moški) so se šemili, da bi pregnali zimo in prebudili naravo. Obisk maškar po hišah prinaša srečo in dobro letino. Star pregovor pravi: Če maškare visoko skačejo, bo lan visok, če divje plešejo, bo repa debela!
Zato so maškare ali pustne šeme nagajive, vesele in poskočne.
Na slovenskem je Pustu ime tudi Kurent ali Korant. 
 
Prekmurska legenda pravi, da je bil to prelep mladenič, ki zaradi svoje lepote nikoli ni imel miru pred ženskami. Zato se je umaknil v puščavo in prosil boga, naj mu skazi obraz. Bil je uslišan in tako so mu zrasli rogovi. Takšen se je vrnil med ljudi. Fant z iznakaženim obrazom žensk ni zanimal več.

Nas pa zanimajo danes predvsem krofi. In to krofi za ljudi z omejitvami. Recept, ki je vsako leto ponovno aktualen.

Moje vodilo je lahko prebavljiva hrana, brez obdelanih maščob. Vendar krofi morajo biti krofi in konec. Bodo pa brez  glutena, brez jajc in brez mleka.

krofi brez glutena jajc in mleka 2

Pa jim zato prilagodimo sestavine.
Testo:

400 g moke za kruh Schar mix B
(pripis 20.1.2016 – trenutno prihaja do očitno različnih receptur predlagane moke. V tem trenutku  je dejstvo, da je receptura moke, ki se jo dobi v DM-ih mnogo kvalitetnejša od drugih ponudnikov. Gre za podatek številke lota proizvoda. Učinek pri peki je očiten)
12 g suhega brezglutenskega kvasa
400 ml riževega mleka brezglutensko deklariranega
1 limonina lupina ekološke limone
1 žlica ruma
zvrhana noževa konica kurkume za barvo
brezovo sladilo za posip
kokosovo olje za peko

 

krofi brez glutena jajc in mleka

Zmešamo suhe sestavine. Nato dodamo vse mokre sestavine in dobro premešamo. Masa ni podobna klasičnemu “krofovemu” testu, je nekje med tekočim in lepljivim stanjem. Dobro ugnetemo, da odstranimo kupčke in vnesemo mehurčke.

krofi brez glutena jajc in mleka 1

V začetku sem si za obliko krofov pomagala s peki papirjem, izkaterega sem naredila obroč, da je krof obdržal obliko.

 
krofi brez glutena jajc in mleka 9
 
Nato je bralka Polona predlagala modele za mafine, kot obod za krofe. Na tak način je izdelava krofov res hitra in preprosta.
Natehtamo 80 gramske kepice testa, ki jih oblikujemo v kroge, za katere ni potrebna ne vem kakšna natančnost oblikovanja. Da se nam testo ne prijema na roke, si jih dobro pomokamo. Pomokamo tudi model za mafine. Kepice pokrijemo s kuhinjsko krpo in jih pustimo 20 minut vzhajati v modelu.
 
krofi brez glutena jajc in mleka 7
 

Nato jih še enkrat pregnetemo in ponovno pustimo vzhajati pokrite s servetom 20 minut.

 
krofi brez glutena jajc in mleka 6
 
V posodi segrejemo kokosovo olje. Olje ne sme biti prevroče. Temperatura mora biti tolikšna, da ko vanj postavimo konico lesene kuhalnice, se okoli nje naberejo  mehurčki. Ne pozabimo ko pečemo, moramo najprej krofe v posodi pokriti, ko krof obrenemo to ni več potrebno.  Pečemo na minimalnem ognju.
 
krofi brez glutena jajc in mleka 8
 

Pečemo 3 – 4 minute na eni strani in nato 3-4 minute na drugi strani. Čas pečenja je odvisen tudi od velikosti krofov in temperature olja. Zato jih moramo ves čas opazovati med peko. Ko jih položimo v olje jih pokrijemo. Ko jih obrnemo, posode ne pokrijemo več. Vedno jih položimo v olje z vzhajano stranjo navzdol. To naredimo zato, da krofi med peko vzhajajo še na drugi strani in so tako lepše oblike, da dobijo okoli “krancl”.

“Krancl” se naredi samo, če so krofi dobro vzhajani.

Če pa bodo krofi preveč vzhajani, se bodo v olju prevračali, zato ne bodo imeli obročka.
Pečene krofe odložimo na papirnate brisače, da se odvečna maščoba odcedi.
 
krofi brez glutena jajc in mleka 4
 
Krofe napolnimo z marmelado. Če se le da z domačo. Mi smo jih napolnili po željah. Zame pa je izvrstna domača bučna marmelada. Brezovo brezglutensko deklarirano sladilo zmeljemo v kavnem mlinčku in potresemo krofe.
Krofi so vrhunski.
In lepo praznovanje vam želim, ter odlično peko.
UŽIVAJTE PUSTA
krofi brez glutena jajc in mleka 11
 
 

1 Comment

  1. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!

    Extremely useful information particularly the last part 🙂 I care for such information much.
    I was looking for this certain information for a long
    time. Thank you and good luck.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja