Injera – brezglutenski etiopski kruh iz tefa

Najpogostejša uporaba tefa je v obliki etiopskega kruha injere, kot je bilo že prej omenjeno. Priprava injere poteka izključno iz moke tef, vode in soli. Pripravlja se s fermentacijo. Injera – brezglutenski etiopski kruh iz tefa je obvezno potrebno prizkusiti.

Kruh je nekoliko kiselkast. Seveda je odvisno od tega koliko časa poteka fermentacija. Fermentacija poteka od ena do tri dni, odvisno od temperature prostora. Po fermentaciji se zelo poveča absorbilnost hranil, ker se s tako zmanjša vsebnost fitatov, ki nase vežejo minerale in vitamine. Mlečno kislinska fermentacija poveča kislo okolje, ki ne odgovarja fitatom. Samih fitatov sicer ni zelo veliko v tefu.  Tako se zmanjša interakcija fitatov in tanina, ki vežejo nase železo, kar pomeni, da je le tako omogočena dostopnost železa iz tefa v naše telo. Ker tef ne vsebuje glutena, to bolj izgleda kot palačinka in ne kruh. Zato Etiopijci v palačinko hrano preprosto zavijejo in jo jejo z rokami.

In sem se lotila peke injere. In uspelo je v prvo.

Najprej seveda fermentacija.
200 g moke tef
300 ml vode
Vse skupaj zmešamo z leseno ali plastično žlico in damo v steklen kozarec.

injera fermentiran kruh iz teffa 1

Nato čakamo …

injera fermentiran kruh iz teffa

Po dobrih 24 urah ali že prej, odvisno od temperature prostora, mati narava naredi svoje. Fermentacija je popolna. Kozarec se polno napolni z mehurčki. Ves čas fermentacije kozarec le opazujemo. Pustimo ga ne popolnoma zaprtega. Bodimo potrpežljivi, dokler se zmes ne dvigne do vrha.

injera fermentiran kruh iz teffa 9

Previdno dvignemo pokrov. Nato vse skupaj pretresemo v večjo posodo in premešamo. Sedaj naša zmes lahko počaka do peke in se med tem časom pokrita z gazo še naprej fermentira. Dlje ko bomo fermentirali, bolj bo kruh, oziroma palačinka kisla, obenem pa pečena bolj rahla in polna mehurčkov.

injera fermentiran kruh iz teffa 3

Na sliki vidimo, kako se pripravljena zmes za palačinke dviguje in peni.

Pustila sem jo dlje časa fermentirati, ker ni bilo časa speči palačinke. Vmes sem enkrat premešala. Pred peko sem zmes posolila.

injera fermentiran kruh iz teffa 5

injera fermentiran kruh iz teffa 4

Peka je potekala fenomenalno. Kot v pravljici. Bine Volčič bi bil fasciniran. Že prva palačinka z natančno predpisano strukturo, pravim številom luknjic …, skratka oh in sploh. Kar nisem mogla verjeti. Zmes se je držala skupaj, kot bi vmesila 5 jajc in dodala ne vem koliko dodatkov.

injera fermentiran kruh iz teffa 7

In ker mi je bila to večerja, nisem potrebovala nekaj izdatnega. 

Spomnila sem se na mladi drobnjak na vrtu, ki sem ga drobno nasekljala in dodala mladi jogurt, narejen doma iz domačega sojinega mleka. Za vse tiste, ki prenašate jogurta iz soje, si ga lahko naredite doma iz svežega mleka iz mlekomata. Ne bo vam žal.

injera fermentiran kruh iz teffa 6

NAMIG

Vse kar smo postavili na mizo omogočo polno absorbilnost. Ne pozabite, da je pomembno kaj damo v usta. Kajti le iz prav pripravljene in izbrane hrane, lahko telo posrka potrebne vitamine in minerale, ki jih potrebuje za svoje delovanje.
Drobnjak je zelo neobčutljiva trajnica, ki na vrtu hitro raste in je hkrati zelo dolgo odporen tudi na mraz. Verjemite, da vsa zelišča, ki so sposobna prezimiti v sebi nosijo atomsko energijo. Poskusite.

Drobnjak se odlično poda tudi vsem jedem s skuto in mlečnim izdelkom ter različnim solatam.

V knjigi Ščepec vedenja (2013, str. 94-96) Sanja Lončar s soavtoricami navaja, da čebulice drobnjaka vplivajo na zmanjšanje nenormalne rasti celic, ki je značilna za rakava obolenja. Za protitumorni učinek zadostuje že nizka vsebnost teh fenolnih spojin, ki so prisotne v drobnjaku. Drobnjak je tudi odličen antioksidant, čeprav ima v primerjavi z drugimi začimbami (majaron, origano), majhno oziroma zmerno vsebnost. Drobnjaka nikoli ne kuhamo. Drobnjak je zelo blagodejen za prebavo, saj sistematično očisti vse gubice želodčnega tkiva postanih ostankov hrane, ki so se v našem telesu nabirali čez zimo. Drobnjak je idealno in prijetno »čistilo« za naš želodec in prebavila, saj nežno odstrani vse črevesne zajedavce. Drobnjak tudi širi ožilje, redči kri in holesterol ter niža krvni pritisk. Raztaplja tudi sluz v telesu in krepi del imunskega sistema, ki deluje preko limfnega sistema. Deluje tudi na ledvice, in sicer antiseptično, očiščevalno in spodbuja njihovo delovanje. Kombinacija vitamina C in železa odlično odpravlja spomladansko utrujenost ter nas ščiti pred nahodom in prehladnimi obolenji.

2 komentarja

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja