Sadni puding s chia semeni brez glutena, jajc in mleka

Čisto na hitro za zajtrk, za dobro prebavo in okusno pojedino.
Prejšnji dan sva z možem naredila izlet čez Osolnico in ko sva počivala je mož odkril robidnice. In sem si jih zaželela. Kupila sem si jih naslednji dan. Pripravila sem sadni puding s chia semeni za zajtrk.

Sadni puding s chia semeni te v pomladnih dneh prijetno zbudi

sadni puding s chia semeni

Zmiksala sem jagode, zelo zrele banane in vsega kakšnih deset robidnic, ki so dale pudingu pravo barvno noto.
In zakaj sem to poimenovala puding?
Ker sem dodala chia semena, ki so sadno zmes naredile gosto kot puding. In ker sem vse skupja shranila še v hladilniku se je strdilo in postalo močno povezano.

sadni puding s chia semeni 3

NAMIG

CHIA SEMENA

Ime teh semen izvira iz starodavnega jezika Majev in pomeni močan. Chia semena povečujejo fizično vzdržljivost in splošno zdravje človeškega telesa.

Vsebujejo neverjetno velike količine omega-3 maščobnih kislin, ki predstavljajo kar 60 % vseh maščob v semenu. Vsebujejo tudi veliko mineralov (magnezij, fosfor, kalcij, cink, mangan) in vitaminov (A, D, K, E in vitamine B-skupine, z izjemo B12). Absorpcijo v vodi topnih vitaminov (A, D, E in K) omogočajo že omenjene maščobne kisline v semenih. Edinstvena so chia semena tudi zato, ker imajo močno hidrofilno sposobnost (pomeni, da nase vežejo vodo), kar je z vidika prebave zelo koristno. Namočena semena te vrste namreč hidrirajo telo in olajšajo prehod ostale hrane skozi prebavila, dajejo dolgotrajen občutek sitosti in imajo nizek glikemični indeks.

Semena pred uporabo vedno namočite v vodi (za vsaj 10 min, še bolje pa čez noč), saj le tako izkoristite hidratacijske lastnosti.

Z njimi lahko obogatite večino klasičnih jedi, od kosmičev, palačink, solat, različnih peciv do juh, sendvičev, omak in pomak. Uspešno nadomeščajo tudi jajca, in sicer 1 žlica namočenih chia semen deluje v biskvitu kot 1 jajce.

Priporočljivo je, da jih jedem vedno dodate na koncu. Tako niso izpostavljena termični obdelavi, saj se z njo uniči prevelik del njihovih hranil.

Vir: Knjiga Življenje BREZ GLUTENA

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja