Slivova marmelada z zelišči

Soseda mi je ponudila slive. Takoj sem vedela, da bo to slivova marmelada z zelišči, marmelada ki tekne v hladnih prazničnih dneh. Sicer je dejala da ni prepričana ali gre za belo slivo ali ringlo, pa saj je tako ali tako vseeno, pomebno je, da je marmelada nadvse okusna.

Pod tako polno češpljo še nisem sedela.

Ko sem zagledala tako polno plodov mi je srce kar zaigralo. In seveda sem najprej okusila tiste direktno z drevesa, ki so sladko in omamno vabile, da jih ponesem v usta. Bile so izjemno sladke.

Nabrala sem jih za celotno ozimnico, pa se na drevesu sploh ni videlo, da jih je kaj manj.

Hitro izkoščičenje, nakup limon in sladkorja in že sem lahko šla v akcijo priprave marmelade.

Da je slivova marmelada z zelišči okusna potrebujemo:
3 kilograme izkoščičenih sliv,
0,7 kg sladkorja,
sok 2 limon,
2 veliki cimetovi palčki,
kavno žličko klinčkov
in dobro kavno žličko naribanega ingverja.

sliviova marmelada z zaćimbami in limono 5

Ko je sadje zavrelo in se zmehčalo sem ga zmiksala, dodala sladkor in zelišča.

sliviova marmelada z zaćimbami in limono 2Zelišča sem dodala v filter vrečki za čaj, da sem jih lahko na koncu odvzela. S žlico sem med kuho pobirala pene.

Med tem časom sem segrela pečico s kozarci na okoli 75°C. V vroče kozarce sem nalila marmelado. Da se ne poceja med nalivanjem lahko uporabite različne lije, da razširite rob kozarca. Najlepši lij za marmelado sem našla v lončarstvu Mlakar.

sliviova marmelada z zaćimbami in limono 3

Kozarce sem pustila v pečici še dobre pol ure na 75°C, nato pa jih zavila v deko, da so se počasi ohlajali.

sliviova marmelada z zaćimbami in limono 1

Naslednji dn je bila ozimnica pripravljena za v omaro. Seveda je prva romala direktno na sveže fermenirane ajdove palačinke. Bila je izvrstna. Ne vem če jo bo dovolj za celo zimo, ljub temu, da sem jo skuhala več kot običajno.

sliviova marmelada z zaćimbami in limono 4

Seveda sem nesla kozarček marmelde tudi sosedi, da pokusi mojo marmelado. Njena je bila bolj temna, ker ni dodala limone, moja pa svetla, kot bi bila marelična, saj ji je limona ohranila osnovno barvo. Obe pa sta bili čudoviti, vsaka na svoj način. Moja je bolj božična, primerna za obdarovanje za praznike. Tako, da dragi moji obdarovanci imate recept na netu, ker me pogosto vprašate, kako sem naredila marmelado ;).

Pa dober tek, predvsem pa sladkanje vam želim.

 

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja