Pozor – izdelek vsebuje gluten! Piškoti in drobtine brez glutena znamke Karl-Otto WERZ

Pozor – izdelek vsebuje gluten! Podjetje Karl-Otto WERZ Natturkornmule GmbH je objavilo odpoklic dveh njihovih živil, označenih `brez glutena´.

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila:

Podatki o živilih

1. Piškoti
Proizvod: Piškoti, brez glutena
Tržno ime:  Reis-Vanille-Kipfern (glutenfrei)
Proizvajalec: Karl-Otto WERZ Natturkornmule GmbH, Staffeleswiesen 28/30, 89522 Heidenheim, Nemčija
Pakiranje: 125 g
Lot št. artikla: 1693/4
Rok uporabe: 25.6.2017

2. Drobtine
Proizvod: Drobtine, brez glutena
Tržno ime: 4 Korn Brösel (glutenfrei)
Proizvajalec: Karl-Otto WERZ Natturkornmule GmbH, Staffeleswiesen 28/30, 89522 Heidenheim, Nemčija
Pakiranje: 200 g
Lot št. artikla: 532528
Rok uporabe 15.6.2017

Distribucija: različne trgovine po Sloveniji

Vzrok odpoklica
V živilih so ugotovili prisotnost glutena, ki predstavlja tveganje za potrošnike s celiakijo.

ZPS svetuje
Zaradi dolgega roka uporabe je možno, da imajo potrošniki živilo še doma. Če ste preobčutljivi na gluten, živila ne zaužijte. Lahko ga vrnete v prodajalno, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Za potrošnike, ki niso preobčutljivi na gluten, sta živili varni.

MNENJE

Pozor – izdelek vsebuje gluten!

Zelo težko se je nam bolnikom s celiakijo odločati o izdelkih, saj vidimo, da je veliko izdelkov certificiranih, pa se kljub temu dogodi, da vsebujejo gluten. Vendar pa občasno tudi moramo poseči po takih izdelkih, ko smo nekje od doma in je to pravzaprav rešitev v stiski poleg svežega sadja.

Sama zelo malo posegam po gotovih izdelkih. V veliki večini uživam živila, ki so že v osnovi brez glutena. To sta sadje in zelenjava. Tudi pri svežem mesu naj ne bi bilo težav, čeprav sem vas že opozorila, da bodite previdni, saj gre morda za lepljeno meso in le-ta lahko vsebuje gluten. Ne kupujte pakiranega predpripravljenega mesa, ker tudi to ni varno. Da o prehrani v restavracijah ne govorim. Še tako velika zagotovoila, da gostinci obvladujejo zadevo je v realnosti nemogoče. Pred leti je bil objavljen članek z Ano Roš iz hiše Franko, ki je dejala, da je zanjo nočna mora, če mora pripraviti obrok za bolnika s celiakijo. Pa se je dvignilo veliko prahu na ta odgovor, češ da komplicira, oziroma da to sploh ni porblem… Sama pa menim, da je bil to odgovor nekoga, ki je svojo nalogo vzel polno odgovorno in se zaveda tega, da gre tu za zdravje ljudi. To se je pravzaprav sedaj pokazalo tudi v njenem uspehu. Zato jo še toliko bolj spoštujem, da nima dlake na jeziku in napiše kar čuti. Še več takih odgovornih gostincev si želim.

 

Vir: https://www.zps.si/

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja