Ajdova kaša s figami

V hladilniku so bile na voljo fige, na pultu pa namočena zelena ajda. In brbončice so že v mislih okušale ajdovo kašo s figami.

Ta okus morate sami preizkusiti.

Tega preprosto ne smete zamuditi. To je več kot odličen zajtrk za sladokusce. Zagotovo ste sladokusec, če to berete. Že izgled sam vabi, še bolj pa vabi ko zavonjamo sveže kuhano zeleno ajdo, ki se je toliko časa namakala, da je že začela malo kaliti in so se v zrnju prebudile vse tiste najboljše njene lastnosti.

In fige. Eno mojih omiljenih jesenskih sadežev. Vedno se rada spominjam poletij, kjer sem imela na voljo fige. Običajno tiste zgodnje, ker smo vedno na morje odrinili v začetku julija. In fige, to je tisto kar je najbolj mamljivo, da zjutraj ko vstanem stopim pod drevo in odtrgam hladno, še nekoliko rosno figo in jo pojem kar tam. O figah sem napisala že tako veliko, pa še vedno jih moram opevati.

ajda-s-figami

Ajdova kaša s figami in melaso mi je bila danes zjutraj za zajtrk najboljša izbira.

Običajno jem slane zajtrke, danes pa sem nujno potrebovala nekaj saldkega. In nisem imela nič slabe vesti. Melasa polna železa, fige polne vlaknin in malo nakaljena ajda polna življenja. Same dobrote kakorkoli pogledaš. Dobro za telo in dušo. Morate si to privoščiti.

Samo ne pozabite si zvečer namočiti ajde.

Če pa ste potrpežljivi pa si le privoščite nakaljeno ajdo, ki je prava energijska bomba, polna hranil, ki so aktivne, žive in absorbilne. Take naše telo rado sprejme.

Ajdo sem zjutraj skuhala do mehkega in tako da je vsa voda povrela. Rada imam mehko kuhano ajdo. Ko se je shladila da je bila le še mlačna, sem jo posolila, dodala sem ji laneno olje, cimet, sol, žlico melase in narezane sveže fige.

Začimbe in melasa so dodale piko na i celotnemu krožniku. Cimet obožujem že iz otroških let, ko sva ga s starim atom veselo potresala po mlečnem rižu, ki je bil najboljši in najslaši samo s cimetom. In samo tam smo uporabljali cimet. In danes sem prepričana, da je bil mlečni riž najboljši samo zaradi cimeta. Zato verjetno obožujem cimet v sladkih jedeh. Meni je praktično nepogrešljiv. In jedi doda polnost in podaljšan okus v ustih.

ajda-s-figami-2

Dober začetek dneva vam želim.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja