Sladki božični hruškov namaz

Včasih berem o kakšnih nemogočih kombinacijah hrane, da se vprašam, če je to res užitno. No danes imam tudi sama nemogočo kombinacijo. Verjeli ali ne, je več kot užitna, je odlična. Suhe hruške, čajota, božične začimbe in limona. To je čudežna kombinacija za sladki božični hruškov namaz.

V času božiča mora dišati po cimetu, janežu, koriandru, klinčkih, kardamonu, ingverju.

Če vse te čudežne začimbe med seboj pomešamo, potem dobimo čudežno božično kombinacijo, ki čudežno božično diši in ima čudežno božični okus. Verjamete?

Preizkusite ga z odličnim fermentiranim ajdovim kruhom, kateremu se še naš Ari ne more upreti.

Vem da verjamete, potem berite naprej.

Letošnje leto so hruške tako obilno rodile, da smo naredili res veliko zalogo suhih hrušk.

Sedaj moram na veliko uporabljati domišljijo, kako bom vse to porabila. Saj vemo, da se človek kaj hitro naveliča, če ves čas je enako hrano. Ker sem že lansko leto naredila kar nekaj sladkih namazov iz suhih hrušk in buč, sem si to želela narediti tudi letos. Ampak buče niso kaj dosti obrodile. So pa zelo bogato obrodile čajote.

In čajota je tudi buča in tako se je porodila kombinacija. Pa poskusimo. Na pultu imam vedno čajote za okras, uporabljam sproti pa tiste iz hladne shrambe. In na pultu so pognale kali.

Pognati bi jih morale šele spomladi, da jih potem posadim v zemljo. Ampak ker je v kuhinji pretoplo, so se prebudile zelo zgodaj. In te so romale v sokovnik, kjer sem iz njih stisnila sok. Porabila pa sem vse od soka, do okare, ki je stranski produkt soka. Ne nisem se zmotila. Še vedno opisujem pripravo za sladki božični hruškov namaz.

Seveda sem morala najprej čajote olupiti.

Za to pa je potrebno kar nekaj spretnosti, saj so izredno bodičaste. Priporočam, da najprej odrežete oba vrhova, jih oprimete s pomočjo papirnate brisače in nato z nožem obrežete bodičasto lupino.

Suhe hruške so presuhe, zato sem jih zmešala s sokom čajote in okaro, ter sokom limone. Na pol kg mase sem dodala sok 1 limone. Razmerje med suhimi hruškami in čajoto je 1:1.

Vse sestavine sem pustila čez noč pomešane, da so se hruške zmehčale. Naslednji dan sem dobro pokuhala in v sesekljalniku zmiksala v gladko maso.

Ponovno sem vse skupaj postavila na štedilnik, dodala sem sladkor po okusu. Hruške so bile zelo sladke, tako da sem dodala res majhno količino sladkorja. Nato pa je sledila še obilica začimb. Dodajala sem jih kar z malo žličko, da se jih polno okusi. To je čar mojega sladkega namaza. Težko bi rekla, da gre za marmelado, zato je to moj namaz, ker ni zelo sladek, poleg tega ni popolnoma gladke strukture. Je pa nekaj posebnega. Čarobnega. Tako kot je čaroben prihajajoči božični čas.

Nadevala sem v vroče kozarce.

Jih dobro zaprla in postavila nazaj v pečico, za dobre pol ure na 90°C. Nato sem jih zavila v deko in pustila čez noč.

Sladki božični hruškov namaz je odličen “ko pade sladkor”, ko potrebujemo crkljanje, ali kot sladka malica, včasih paše kar tako. Laho je tudi kot resnično lepo božično darilce, za svoje najdražje.

Nadvse pa tekne na mojem fermentiranem 100% ajdovem kruhu.

 

 

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja