Vesele opotičene praznike želim s polnimi usti ajdove potice z makom

Predvsem vam želim dragi moji bralci vesele opotičene praznike. Vsem, ki prebirate moje zapise in preizkušate moje recepte. Želim pa vam, da je opotičeno ravno prav, da se boste še vedno odlično počutili.

Tudi sama sem si privoščila potičko.

Tokrat kombinacija receptov, testo je ajdovo, tukaj si lahko preberete recept, fila je makova, tu si lahko preberete recept, zvita pa je kot prava potica, čeprav sem do sedaj mislila, da tega ne znam narediti. 😉

Pa mi je tokrat le uspelo. Čeprav je potica brez glutena, brez jkajc, brez m,leka, brez konzervansov in aditivov, brez kvasa, vendar fermentirana in lahko prebavljiva. Napotičena pa z makom, torej za vse, ki potrebujejo zaloge kalcija in magnezija.

Poglejte postopek mojega zvijanja.

Testo sem razvaljala med dvema plastem prozorne folije. V testo se mi je streslo nekaj več kurkume in je bilo izjemno rumeno. Na srečo ni bilo čutiti preveč kurkume.

Vesele opotičene praznike še enkrat vam svetujem, da si lahko namažete obilo makovega nadeva, lahko tudi več, kot piše recept, dodajte pa manj sladkorja in kosti vam bodo hvaležne, za veliko merico kalcija in magnezija.

Že na pultu sem skupaj z folijo sklenila krog za potico, nato na vse skupaj poveznila model, segla z roko pod podlogo in vse skupaj na hitro zvrnila v model. Odstranila sem folijo in izgled je bil še kar korekten, glede na to da je masa izredno rahla.

Nato sem kar s prstom malo pogladila da sem zravnala površino, sicer pa sem vse skupaj pustila čim bolj pri miru.

Potico sem postavila v hladilnik, pustila v hladilniku 15 ur pokrito, da je vzhajala, kar se lepo vidi na sliki.

Postavila sem jo v mrzlo pečico, pokrila s alu folijo in pekla 60 minut na 200°C, nato pa odkrito še 20 minut na 180°C.

In rezultat je bil za mojo prvo okroglo fermnetirano potico iz 100% ajdove moke zelo lep.

Okusna pa je bila očitno tudi, saj so jo obiski pojedli do konca 😉

In sočna, kar mi je pri potici izredno pomembno.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja