Uživanje glutena je za bolnike s celiakijo neustrezno

Doc. dr. Jernej Dolinšek iz UKC MB odgovarja na vprašanje bolnice s celiakijo, da je kakršnokoli uživanje glutena je za bolnike s celiakijo neustrezno in potencialno zelo škodljivo.

Odgovor je bil objavljen na fb strani društva Celiac, ampak, ker mnogo posameznikov fb-ja ne uporablja, sem odgovor kopirala tudi na spletno stran.

Doc. dr. Jernej Dolinšek je zaposlen v UKC MB, Klinika za pediatrijo, Enota za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano in je predavatelj na katedri za pediatrijo MF v MB.

Vprašanje bolnice s celiakijo

Naj na začetku napišem, da imam celiakijo dobro leto, stara sem 40 let. Celiakija mi je bila odkrita zgolj po slučaju, saj nisem imela tipičnih znakov, protitelesa so bila pod mejo. Drisko sem imela dobro leto, pa še to ne konstantno, po uvedbi pire in izločitvi čiste pšenice se mi je prebava povsem uredila. Bolečin nisem imela. Na gastroskopiji pa šok. Vnet dvanajstnik in začetek tanjšanja resic. Ker dr. ni bil prepričan ali gre za celiakijo, sem gastro opravila še 1x po 6 mesecih. Dvanajstnik ni bil več vnet, resice so bil že v boljšem stanju. Celiakija potrjena.
Po diagnozi sem doživela šok, ker se mi je življenje dobesedno obrnilo na glavo, postala sem paranoična, saj sem dr. besede vzela smrtno resno “pazi se kontaminacije”. V gostilne ne hodim, ker pač ne zaupam.

Naj torej preidem k dejstvu.

25.12, bi s širšo družino praznovali Božič v restavraciji. Nočem ponovno izpasti kot tista zakomplicirana in paranoična oseba, zato sem v to privolila. Govorila sem s kuharjem, dogovorila sva se za meni. Kljub zagotovilom, v meni ostaja dvom..

Zanima me, kaj se zgodi/dogaja v telesu, ko se zaužije gluten, kako in koliko časa se odziva na to imunski sistem? Ali se na letnem kontrolnem pregledu morebitna kontaminacija vidi s povišanimi protitelesi?

V mojem primeru verjetno se to vidi le z gastroskopijo, saj že pred diagnozo protitelesa niso bila povišana?
Hvala za odgovor

Odgovor doc. dr. Jerneja Dolinška:

Postavitev diagnoze celiakija samo na podlagi biopsije ob tem, ko so protitelesa negativna je precej pogosto pri odraslih bolnikih, in nosi nekaj pasti in dvomov.

Nedvomno pa je, da je klinični odgovor tisti, ki pokaže, da je nekdo preobčutljiv na pšenico oz. gluten ali ne. Seveda pri tem lahko gre tudi za alergijo ali tako imenovano Ne-celiakalno preobčutljivost na gluten (pšenico).

Za celiakijo je vendarle značilen imunski odziv, ki je temelj vseh patogenetskih mehanizmov, ki v končni fazi privedejo do destrukcije tkiva tankega črevesa in do reakcije, ki se odraža tudi na drugih organskih sistemih.

Pri tem pomembno vlogo igrajo tudi geni, zato bi bilo nujno poznati tudi genetski zapis HLA DQ, saj brez značilnega zapisa težko potrdimo celiakijo.

Kot že rečeno, četudi ne dokažemo celiakije, je lahko prisotna preobčutljivost, ki poteka z drugimi osnovnimi mehanizmi in ima zato tudi drug dolgoročni potek in drugačno možnost za zaplete, ki so tudi po naravi lahko drugačni.

Če pa se vendar omejim na celiakijo in dolgoročne posledice kršitev diete (zavestnih ali nezavednih), lahko rečem, da je tveganje najbolj odvisno od količine in trajanja kršitev. Tako enkraten nezaveden prekršek, kjer nekdo zaužije minimalno količino glutena, nedvomno ne bo pripeljal do hujših dolgoročnih zapletov, lahko do prehodnih prebavnih motenj pri osebah, ki imajo res izredno hiter in močan odgovor, pri mnogih pa bo potekla taka kršitev brez kakršnihkoli simptomov. Prav tako je zelo malo možnosti, da bi se enkratna blaga kršitev pokazala ob testih, ki se opravijo ob kontrolnih pregledih. Navkljub temu pa se imunski sitem tudi na majhne količine zaužitega glutena odzove, saj je temu tudi namenjen, in prav zaradi tega je priporočljivo, da je dieta tako striktna in trajna.

Pogosto »izzivanje« imunskega odziva vsekakor ni dobro, četudi gre za majhne količine.

Popolnoma drugače je pri stalnih kršitvah in zaužitju večjih količin glutena. Takrat bo imunski sistem ostal vzdražen ves čas in bo povzročal tako celični kot tudi humoralni imunski odgovor in s tem bo okvara tkiva lokalno v črevesju in tudi sistemsko drugje v telesu. V teh primerih bomo protitelesa lahko dokazali tudi v krvi ob kontrolnih pregledih krvi.

Seveda bomo lahko dokazali tudi spremembe sluznice tankega črevesa, kar pa običajno ni potrebno. V tem primeru lahko z večjo verjetnostjo pričakujemo tudi dolgoročne zaplete.

Na vsak način torej: kakršnokoli uživanje glutena je za bolnike s celiakijo neustrezno in potencialno zelo škodljivo. Tudi najmanjših količin.

 

1 Comment

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja