Velikonočna jajčka

Prišla je prošnja mamice. “Želela bi narediti velikonočna jajčka za svojo hči, ki ne sme uživati pravih jajčk zaradi omejitev pri prehrani. Nimam ideje kako bi to naredila, da bi bil tudi po okusu in strukturi najbolj podoben pravemu jajcu”, je potarnala.

In akcija.

Z Jano Kristanc sva zagrizli v izziv. Ideja za sestavine je bila takojšnja, sicer z nekaj različicami, pa sva se hitro odločili, za tisto najhitrejšo varianto z najmanj dela in najmanj različnimi sestavinami. In uspelo je že v prvo.
Kupiti je bilo potrebno modele za jajčka. V Levčku je Jana našla modelčke za jajčka v izmeri 5,5 cm. Kupiti je bilo potrebno še Mozzarisello, to je rižev sir, ki se ga dobi tudi v Šparu, pa tudi v Kalčku in Mercatorju, Jablani in Vita Care,  potem še rožičevo moko, (to je bela rožičeva moka iz rožičevih pešk in služi kot gostilo), ki jo  imajo v Jablani (verjetno se jo dobi tudi v drugih specializiranih trgovinah, bi bilo potrebno pogledati) od Vertz-a, ter kurkumo za barvo rumenjaka. Vse je tudi brezglutensko deklarirano.
velikonocna jajčka 1
 
Mozzarisello razdelimo v dve posodi v razmerju 1:2. Iz 200 g pakiranja dobite 4 jajčka. Manjšemu delu dodate kurkumo za barvo. Količino kurkume določite sami, glede na okus in barvo.
Dobro premešate.
 
velikonocna jajčka 2
 
Nato v oba dela dodamo rožičevo moko, ki bo zmes povezala. V “rumenjak” dodamo 1 kavno žličko rožičeve moke, v “beljak” pa 2 kavni žlički moke.
velikonocna jajčka 3
 
Nato  napolnimo v polovičke modela beljak, ki ga s prstom močno potlačimo ob stene modela, da je potem, ko jajce vzamemo iz modela lepo oblikovano. Izdolbeno prostor za rumenjak. Rumenjak oblikujemo v kroglico in napolnimo sredico.
 
velikonocna jajčka 4
 Obe polovici modela potem stisnemo …
 
velikonocna jajčka 6
 
… in postavimo v hladilnik za pol ure.
 
velikonocna jajčka 7
 
Jajčka previdno vzamemo iz modela, nato počasi odstranimo folijo.
 
velikonocna jajčka 9
 
Jih prerežemo …
 
velikonocna jajčka 11
 
… in oh in sploh. Prava velikonočna jajčka? Ne njihov ponaredek !!!
Da ne govorim, vrhunski izgled, ravno tako struktura, v ustih pa tekstura kot pri pravem jajcu. Ne pretiravam, poskusite in verjeli mi boste.

In lepe praznike vama želiva
Suzana in Jana, ki sva se potrudili za vas.

 
 
 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja