Manioka

Na potepanju po Firencah sem se kar dolgo zadržala na tržnici MERCATO CENTRALE in ogledovala velike in raznovrstne zaloge dobrot. Ko pa sem prišla do manioke, sem šla takoj v nabavo.

manioka 24

To ni žitarica, ki bi nadomestila glutenska žita, ampak je korenina, ki jo s predelavo spremenimo v škrob in služi kot nadomestek za brezglutenska žita.
Cena 2,8€ se mi ni zdela pretirana in zagotavljam vam, da se je nakup kulinarično izplačal. Vendar takrat še tega nisem vedela, saj je še nikoli nisem jedla. Če bi to vedela, bi je zagotovo kupila več.
Tako pa sem domov prinesla le eno korenino. Ampak nič ne de, sedaj se gotovo potrudim da jo še dobim. Pri nas se na trgovsnkih policah dobi brezglutensko deklrariana moka tapioka, lahko je  v obliki drobnih granul, proizvajajo pa jo tudi v obliki kosmičev .

Zelo radi jo uporabljajo slaščičarji v obliki moke tapioke, saj je popolnoma brez okusa in povzame okuse drugih živil. Je dober zgoščevalec jedi.

Manioka ne vsebuje glutena, zato je primerna za bolnike s celiakijo.
Manioke (Manihot esculenta), imenovana tudi yuca ali tapioka ali juke in casava, je gozdnat grm, ki izvira iz Južne Amerike.Gojenje se širi v Srednjo Ameriko in “podsaharsko Afriko.
Korenine manioke so zdaj tretji največji vir ogljikovih hidratov za prehrano ljudi na svetu. Manioka se pripravlja na različne načine, tako kuhna kot pečena, zelo znano pa je pridobivanje škroba iz korenin, ki ga poznamo  kot moko pod imenom tapioka.

korenina manioke 25

Manioka koren je dolg in se oži na enem koncu, kot korenje; sredica je trda, bele ali rumenkaste barve, obdana z gosto skorjo debelo nekaj milimetrov, hrapava in rjava.Stržen teče vzdolž osi gomolja, ki ga moramo predno manijoko postrežemo odstraniti, zaradi vlaken, ki niso užitna.

Manioka je prevlečena od zunaj s parafinom, ki služi, da se ohrani svežino ki je kot rjava skorja in rdeče-rjavo kožo pod lupino.

Pred uživanjem moramo vse skrbno odstraniti. Koren pa se zelo dobro prebavi. Vsebuje vitamin C in vlaknine.

Manioke se ne sme uživati surove, saj vsebuje strupen glikozid manihotoksyne, razpadajoče s sproščanjem pruske kisline. Manioka vsebuje tudi druge strupene snovi, med njimi cianid. Tudi sladka, ki se šteje za nestrupeno, korenina vsebuje vodikov cianid in to 50 mg na kilogram svežih korenin (grenak 250 mg ali več). Pri kuhani ali pečeni manioki se vse strupene snovi razgradijo, tako da je toplotno obdelana manioka užitna. Zdravniki pa opozarjajo, da lahko redno uživanje manioke negativno vpliva na delovanje žleze ščitnice, in to navsezadnje je pomembna za nemoteno delovanje skoraj vseh organov (beri o vlogi ščitnice).

Indijanci naredijo svoj kruh iz manioke poimenovan Casabe ali kruh Indijancev.

Odličena je pečena manioka ali pripravljena kot pire krompir, kroketi ali uporabljena v enolončnicah namesto krompirja. Odlična za pripravo obrokov za otroke ali za zgostitev juh. Kuhamo jo kot krompir.Predno jo postrežemo odtranimo stržen z vlakni. Lahko je kuhana kot priloga k mesu ali ribam.

 

1 Comment

  1. Pingback: Kuhajmo z manioko

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja