Jabolčni zavitek brez glutena, jajc in mleka, iz ajdovega listnatega testa

Pred nekaj dnevi sem prvič naredila listnato testo iz predpripravljene brezglutenske moke. Bila sem tako navdušena, ker ga je tako preprosto narediti (vzame pa kar nekaj časa), da sem kaj hitro razmišljala naprej. Želela sem ga narediti jabolčni zavitek iz ajdovega listnatega testa. In glede na to, da ima najboljše vezivne lastnosti ajda sem poskusila.

Jabolčni zavitek iz ajdovega listnatega testa?

ALI JE TO SPLOH MOGOČE? Da mi boste verjeli, da gre na začetku kar težko, sem poslikala celoten postopek od tistih prvih poskusov, ko ne gre najbolje in kaj storiti, da zadeve stečejo.

Potrebujemo:
120 g ajdove moke
75 ml vrele vode
sol
Za vezivo:
70 g masla (kdor ne prenaša mleka ima alternativo Vitaquelle mOlivo margarino)
Za posip:
100 g ajdove moke
Za nadev:
naribana jabolka
cimet
kokosov sladkor

jabolčni zavitek iz ajdovega listantega testa 8

Ajdo sveže zmeljem, posolim in poparim. Zgnetem v kompaktno testo in ga postavim za pol ure v hladilnik.

Zelo pomembno je, da zelo dobro pomokate površino, kjer boste razvaljali testo, sicer se prijemlje. Porabila sem v celotnem postopku še vsaj 100 g moke za posipanje površine, kjer sem valjala.

Nato sem testo razvaljala v obliko križa. Glej slike, da boš razumel, za kaj gre. Vsako krilce nekako 10 x 10 cm, tako za občutek in na sredini kvadrat 10 x10 cm. 70 g masla sem narezala in zmehčala, ter ga oblikovala v kvadratno obliko. Nato sem ga razmazala po sredini križa.

Za vse, ki ne prenašate masla, lahko vzamete Vitaquelle mOlivo margarino, ki je primerna tudi za kuhanje in je BG deklarirana, brez laktoze in veganska.

Posebej moramo biti pozorni ko uporabljamo Vitaquelle mOlivo margarino, ko jo oblikujemo v kvadratek, ki ga postavimo v sredino, da ga damo za dalj časa v hladilnik. Lahko si pomagate tudi z zamrzovalnikom za krajši čas. Sicer vam bo med valjanjem margarina preprosto zlezla ven iz testa. Sicer pa se testo lepše valja, kot tisto, ki ga delamo z navadnim maslom.

Krilca sem čez maslo prepognila tako, da sem dobro pogledala, da maslo ne more ob vogalih uiti kam na plano.

jabolčni zavitek iz ajdovega listantega testa 1

Testeno zloženko sem podolgovato razvaljala na velikost 15 x 32 cm. Zatem sledi prepogibanje, kot bi prepognili papir A4 format za v podolgovato kuverto.

Ob vsakem prepogibanju vtisnemo po dva prsta v testo in damo za pol ure v hladilnik. Ponovno razvaljamo na velikost 15 x 32 cm. Sem pa opazila, če postavimo za dlje časa ajdovo testo v hladilnik se zelo izsuši. Zato priporočam, da ga vsakič prekrijete s prozorno folijo, da to preprečite.

jabolčni zavitek iz ajdovega listantega testa 4

Ponovimo štirikrat. Ker se občasno testo nekoliko lepi na podlago, naj vas to ne moti. Preprosto postrgate po podlagi testo, ponovno dobro pomokate ga malo “poštukate” in se lepo valja naprej. Samo ne postanite nervozni da ne gre, ker ima ajdovo testo podobne lastnosti, kot bi oblikovali glino. S strani lahko preprosto poravnamo s kuhinjskim nožem, kot bi imeli modelirko.

Če so robovi ravni, se med valjanjem ne trgajo in dobimo lepo razvaljano obliko.

jabolčni zavitek iz ajdovega listantega testa 5

Količino testa razrežemo na tri dele, da bomo naredili tri jabolčne zvitke.

Testo razvaljamo na pravokotnike, da ga bomo nadevali z jabolki.

Ker mi je na začetku nagajalo, sem si pomagala kar z nožkom, da sem poravnala robove, jih malo pritisnila od roba prosti sredini in se je naprej lepo valjalo z veliko potresene moke po površini.

jabolčni zavitek iz ajdovega listantega testa 6

Testo potresemo z naribanimi jabolki, kokosovim sladkorjem in obilico cimeta. Zvijemo.

Prvi zavitek je bil bolj skromnega designa, potem pa je bilo čedalje bolje, saj sem postala vešča rokovanja z ajdovim listnatim testom.

jabolčni zavitek iz ajdovega listantega testa 7

Sedaj večkrat pečem tak zavitek, vendar ga vedno  med peko  prekrijem s folijo, da se ne izsuši preveč in je zavitek tako mnogo bolj sočen.

Zavitek je lepo pred serviranjem  malo posuti z mletim sladkorjem. Ker so običajni mleti sladkorji skoraj po pravilu s preveliko vsebnostjo glutena, ker mu dodajo moko, da se ne zlepi v grudice, sem sama namlela BG deklarirano brezovo sladilo, ki je sladkega okusa, kot klasičen sladkor in se izredno lepo melje.

In potem akcija, najboljši jabolčni zavitek iz ajdovega listnatega testa na vasi. Vam zagotavljam 😉

 

 

3 komentarji

 1. Natalie,Loved your blog before this post but nouyo…w're my idol! Would have loved to have seen her face when she saw the picture

 2. Zdravo, za koliko ljudi pa vam je tole prislo? Najbrz ni vec kot za ene 9 kosov, ane? 🙂
  Bom preizkusila recept. Slisi se zelo dobro 😛

  1. Ja zavitek je odličen in večkrat na jedilniku. Ja taki mali kosi pridejo – 9. kom.
   Sama imam velike oči in zmanjka zagotovo že drugi dan 😉
   Preizkusite, ne bo vam žal.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja