Brezglutenski ajdov kruh s suhimi figami

Kadar si zaželim sladko ali slano, lahko ali nasitno, nekaj domačega in znanega. Takrat največkrat posežem po ajdi. In zagotovo okusi ne razočarajo. Tokrat me razveseljuje ajdov kruh s suhimi figami brez kvasa z domačimi drožmi.

Najboljša je tista zelena ajda, hladno luščena, ki jo lahko doma tudi kalite in vam da zagotovo največ žive energije.

 
Če pa naredite še domače droži, torej kruh brez kvasa in bo potem še lažje prebavljiv, se mu  nikakor ne boste mogli odreči.
 
Tokrat so bile droži že v aktivnem stanju, ko še nisem vedela kakšen kruh naj si spečem.Še enkrat ponovimo kako naredimo droži:
 

Prvi dan zjutraj:
Zmešala  40 g ajdove moke in 40 g vode s plastično žličko in dala v kozarec, pokrit z gazo.
Drugi dan zjutraj:

Posebej zamešala s plastično žličko 20 g moke in 20 g vode. Nato sem dodala zmes prvega dne in vse skupaj dobro premešala. Vse skupaj dala v svež kozarec in prekrila z gazo.
Tretji dan zjutraj:
500 g ajdove brezglutensko deklarirane moke
150 g narezanih suhih fig brezglutensko deklariranih
550 ml vode
sol
 
Vonj droži mora biti prijetno sladek. Dodajte drožem vodo in jih dobro premešajte, da se spenijo.  1 žlico indijskega trpotca, oziroma psyliuma, to je vlaknin za rahlanje kruha, dodate v moko. Vse sestavine zmešate. Sveže mleti moki dodajte narezane fige in sol, droži zmešane z vodo, ter dobro s kuhalnico premešate. Mešate toliko časa, da čutite moč zračnih mehurčkov, ki nastanejo v testu.
 
ajdov kruh s figami 1

Kako si pomagate, če niste cel dan doma in hodite v službo?

Če vam je vseeno kdaj boste pekli kruh in ste na dan peke cel dan doma, potem glineni lonec v katerem pečete kruh segrejete na prijetno temperaturo, da se bo začela fermentacija hitreje odvijati in bo kruh hitreje vzhajal.
Ker pa sem ta dan morala v službo, sem dala testo v hladen glinen pekač, da mi ne bo prehitro vzhajal. Ko sem prišla domov pa sem postavila pekač v pečico  na 40°C da se je nekoliko pogrel in se je počasi začel hlebček dvigovati.
 
ajdov kruh s figami 2
 
Ker so bile dodane fige, je testo težje in ne nahaja tako veliko kot običajno.
Zanimivo pa mi je bilo, da je precej nahajal tudi med peko.
 
 
ajdov kruh s figami 4
 
Pečete v pokriti posodi v prej ogreti pečici 50  minut na 230°C, nato posodo odkrijete in pečete še 10 minut, da skorja dobi barvo. Če nimate glinenega pekača s pokrovom, dodajte v pečico posodo z vodo, da kruh ne bo suh, ali pa ga zaščitite z alu-folijo.
 
ajdov kruh s figami 6

Ajdov kruh s suhimi figami in domačimi drožmi je nedrobljiv, brez dodatkov in konzervansov.

Da o okusu sploh ne razglabljamo, ker ni časa, saj smo pri jedi preprosto tiho, le nasmeh in iskrice v očeh povedo vse. 😉
 
ajdov kruh s figami 8
 
Težko se je odločiti ali je to kruh ali sladica. Sama ga jem kot oboje, kot samostojno jed, lahko pa tudi k mineštri ali kot podlaga odličnemu namazu. Tekne vedno in povsod.
 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja