Palačinke iz nakaljene ajde

Jedi iz ajde me navdajajo s prazniki in sladkim. Ne vem zakaj imam takšno asociacijo. Preprosto kadar uživam ajdo, mi je obrok bogat, slasten in polnih okusov. Današnje kosilo pa je še posebej neprecenljivo, saj sem naredila palačinke iz nakaljene ajde.

Palačinke sem naredila že na tisoč in en način, palačinke iz nakaljene ajde pa sem naredila prvič.

In seveda takoj moram to podeliti z vami. So tako odlične in posebne. Poleg tega pa polne vitaminov in mineralov, ki so se sprostili med kaljenjem. Kadar mi misel šine med palačinke, vem, da bo to nekaj slastnega, običajno celo sladkega. Tokrat pa bo to jed na slano, pa vendar slasno.

palacinke-iz-nakaljene-ajdove-kase

Sama redno kalim zeleno ajdo in tudi tokrat sem jo nakalila, sicer z drugim namenom. Nato se mi je v trenutku utrnila misel, da bi si naredila zeliščno ajdovo omleto iz nakaljene ajde.

Verjeli ali ne, več kot odlično.

palacinke-iz-nakaljene-ajdove-kase-1

Nakaljeno ajdo sem dala v blender. Dodala sem minimalno vode, le toliko da se je zmes res gladko zmiksala. In bila je ravno primerna masa za palačinke. Sama nisem merila količin, vendar menim, da ste toliko vešči izdelave palačink, da boste maso lahko naredili po občutku. Vodo raje dodajate na koncu, kot da jo na začetku dodate preveč.

Nato sem dodala začimbe. Sedaj začimbe res krbno izbiram. Pridno študiram vse tri Ščepce, ki jih je napisala Sanja Lončar s sodelavkami.

Ker se je že prikazala jesen, ki je deževna in mene zelo rado zebe, sem glede na letni čas in glede na odvisnost moje konstitucije izbrala muškatni orešček, timijan in origano. Muškatni orešček vedno naribam sproti, da pridobim največ njegovih učinkovin.

Pripravila sem zelenjavo, ki je bila trenutno v hladilniku in jo le rahlo podušila na kančku vode.

palacinke-iz-nakaljene-ajdove-kase-2

Pri peki palačink pa je potrebno biti nekoliko bolj potrpežljiv. Maso zlijemo na vročo ponev, potem pa ogenj zmanjšamo in počsi pečemo. Počakamo, da se sama odlušči s podlage. Obrnemo. Ko je pečena še druga stran, ponovno obrnemo, ker med peko pronica na površino še nepečena masa.

Vendar se splača potruditi. Palačinke so odlične.

Če pa jim namesto zelišč, ki pritičejo bolj slanim jedem dodate cimet, ingver in kurkumo, pa bodo teknile tudi v sladki različici.

Zelenjavo sem začinila s timijanom, kurkumo in ko sem odstavila z ognja sem solila in dodala laneno olje, ki je dodalo izjemen okus zelenjavi.
Vse o kaljenju si lahko preberete na blogu ali v knjigi Življenje brez glutena.

 

2 komentarja

 1. Suzana, kot vedno si tudi tokrat objavila nekaj, kar me zelo zanima in tudi sama preizkušam nove stvari, zame nov način priprave hrane. Hvala ti za vse, kar deliš z nami. Prisrčen pozdrav, Ljuba

  1. Hvala Ljuba, za lepe besede.
   Z veseljem objavljam to kar sem. Saj ne jemo vedno samo sladke princes krofe … Moje objave so moje življenje in tisto kar jem. Preprosto, prvobitno in okusno, tako kot je v osnovi.
   Vedno dobrodošla na mojem blogu.
   LP Suzana

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja