“Suzana, kosilo je potrebno kuhati z Ljubeznijo!” ali zakaj droži ne uspejo vedno?

Pogosoto dobim vprašanje, zakaj posameznikom ne uspe narediti droži, pa jih delajo popolnoma po mojem receptu? Na koncu pa celo splesnijo ali močno zasmrdijo. Takrat mi vedno odmeva stavek mojega moža “Suzana, kosilo je potrebno kuhati z Ljubeznijo!”

Pred leti sem na ta vprašanja odgovarjala zelo tehnično, dodamo toliko in toliko posameznih sestavin in čakamo.

Takrat se še nisem zavedala svoje povezave, ki sem jo ustvarila z mlečnokislinskimi bakterijami.
Dejstvo je, da je potrebno upoštevati določene tehnčne lastnosti pri mlečnokislinski fermentaciji brezglutenskih žitaric, pa vendar. Svetujem vam da berete naprej …

Še danes, ko me kdo povpraša na to temo in želi instant odgovor, povem na enak način. Kajti prepričane prepričevati je naslabše.

To vam povem iz lastne zgodbe. Bila sem prepričana, da ne morem nič spremeniti sama s svojo pozitivno energijo.
Ko so bili otroci majhni, sem jih  običajno šla prva iskat v vrtec, pridrvela domov, hitela kuhati kosilo… vmes sta seveda dekleti zahtevali svoje, ali sta bili lačni, tako kot jaz, ali sta želeli ven na sonce, jaz pa sem “morala” kuhati. Seveda sem jih poskušala vklapljati v rutino kuhanja in sta tudi sodelovali, vendar sem bila sama preveč razdražljiva, ker sem mislila da “moram”.

In na koncu sem po možnosti, ker sem delala deset stvari hkrati, še prismodila kosilo.

Ko pa je mož prišel s službe,  mi je dejal naslednji stavek:
“Suzana, kosilo je potrebno kuhati z Ljubeznijo!”

Takrat sem mislila, da bom eksplodirala. 😉
Z Ljubeznijo, seveda z veliko začetnico.
Kako? Vsa utrujena, otroci razdražljivi, (ne smem pozabiti da sem bila razdražljiva jaz).

In danes seveda šele razumem pomen teh besed. Suzana, kosilo je potrebno kuhati z Ljubeznijo!

Ko se mi je vse nabralo in je bil lonec povn, kot pri Mojci Pokraculji, je počilo. Počilo na vseh področjih. In takrat sem si lahko vzela čas zase, čas za razmišljanje.
In rezultat. Pravilno usmerjena energija je obrodila sadove. Uspe vse, ker sem pozitivno  naravnana. Poslušam gospodinje, kako je potrebno imeti testo na toplem, kako ga je potrebno “tepsti”, da vzhahajo krofi in podobne zgodbe in nato se gospodinje pogovarjajo, kako eni uspe drugi pa nikoli.

Sedaj vem kje manjka Ljubezen.

V knjigah trilogij Ščepca Sanje Lončar s sodelavkami je v tretji knjigi  Ščepec ustvarjanja na strani 21 in pod naslovom “V kolikšni meri zdravilne moči rastline vplivajo odnosi?” in na strani 25 pod naslovom “V kolikšni meri na zdravilne moči rasline vpliva način priprave?” je opisan ravno ta odnos. Svetujem vam, da si podrobneje preberete.

Pred časom sem pisala kako so mala bitja v drožeh živa in se moramo z njimi pogovarjati. Zapisala sem:

“In vse te podatke sem zbirala, preizkušala in verjemite, dokler se res ne razumeš z mlečnokislinskimi bakterijami in ne spoznaš njihovega bioritma in ne sprejmeš, da s teboj vzporedno živi še mnogo živih bitij v tvoji kuhinji, toliko časa kruh in droži ne bodo uspele.
To je tako, kot se mati prilagaja na otrokov jok. In samo mati točno ve zakaj njen otročiček joka, njun pogovor pa poteka usklajeno s svojo dinamiko.
In otrok raste in se razvija in potem je vedno bolj samostojen. Ob letu shodi, začne čebljati in sam raziskovati svet.
Ravno tako pa je z bakterijami v domačih drožeh.”
 

Še naslednji primer, s katerim sem ravno v zadnjem pismu odgovorila bralki bloga.

 
“Povedala vam bom o dogodku, ko sem imela tečaj za otroke. Delali smo v naravi, bilo je izredno hladno za tisti čas in smo mesili kruh. Nismo imeli niti tople vode, niti toplega prostora za hajanje. Pa mi je ena mamica dejala, da kruh v teh pogojih ne more vzhajati.
Jaz pa sem ji samozavestno dejala, da je meni kruh še vedno vzhajal. In tudi takrat je izredno lepo vzhajal.
Preprosto morate razmišljati pozitivno. Bodite samozavestni in zagotovo uspe.
Ves čas se z bakterijami pozitivno pogovarjajte. To so stare modrosti. Ali poznate rek: “Ne kliči hudiča!”
Tako je pa to z bakterijami.


Tudi otrok bo siten, če bo mamica nerazpoložena in bo zadovoljen, ko je mamica pomirjena.

Po izobrazbi sem matematik in pred mnogo leti, bi rekla, če bi mi nekdo takole odgovoril na pismo, da je to lari fari. Danes razmišljam drugače, čutim da v naravi ni vse narejeno po matematičnih izračunih, temveč narava deluje po svojih principih. In prinicip Ljubezni je tisto kar daje naravi svojo moč, kar daje nam zalet in energijo za preživetje.”

 
Sama najpogosteje v zadnjem času uporabljam izredno preprost postopek izdelave droži. S tehničnega vidika preprosto, dodajte samo svoj ščepec Ljubezni. In obrodilo bo sadove.
 
z Ljubeznijo
Suzana

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja