Presna omaka iz repe

Ze pred časom sem frizerskem salonu brskala po revijah in našla zapis o omaki iz repe namesto hrena. Presna omaka iz repe?

Zakaj pa ne?

Bil je recept povzet po neki knjigi. Ničesar si natančno nisem zapomnila. Prevzeli so me predvsem spomini na praznično pogrnjeno velikonočno kosilo. Omaka je bila čisto podobna omaki, ki jo je moja mami vedno pripravljala iz hrena za veliko noč.

Mama je uporabila nariban hren, stlačeno jajce in naribano jabolko. Začinila je z oljem in kisom.

V danem receptu pa se je namesto hrena uporabila sveža naribana repa. In svežo repo sem dobila letos za novoletno darilo od soseda, katerega sem bila nadvse vesela. Takoj sem morala preizkusiti recept. Naredila sem ga do danes že na tisoč variacij in kombinacij in vse so odlične

presna omaka iz repe

Repo sem skrbno oprala in jo dobro skrtačila zemlje s krtačo iz riževe žime.

presna omaka iz repe 2

Naribala sem za dobro pest repe in dobro pest jabolka.

presna omaka iz repe 6

Dodala sem malo jabolčnega kisa in dobro premešala, da ne oksidirajo sestavine.

presna omaka iz repe 3

Nato pa vsakič poiskušala z različnimi kombinacijami olj. Najprej z olivnim in lanenim oljem.

Odlično.

Naslednjič sem dodala bučno olje. Zelo spremeni barvo in tudi okusu doda svoj čar.

presna omaka iz repe 4

Kombinirajte in ustvarjaje. Je res odlično.

Doma smo to vedno jedli s krompirjem. Ker ne jem krompirja, sem poskusila k raznimi pireji, kot je fižolov pire ali pire iz ohrovta. Vedno tekne. Lahko pripravite fižolov namaz in vmešate pripravljeno omako, ter imate odličen namaz za malico.

NAMIG

Repa je bogat vir vitamina C in drugih vitaminov, kisla pa naše telo oskrbi še s potrebnimi balastnimi snovmi, beljakovinami in ogljikovimi hidrati.

Najdemo jo različnih oblik. Najbolj znana je okrogle oblike z belo lupino in rahlo vijoličasto obarvanim vrhom, obstajajo pa tudi zelo drugače oblikovane in obarvane repe, ki se po okusu med seboj ne razlikujejo kaj dosti.

Znana pa je tudi po antikancerogenem, antivirusnem in antibakterijskem delovanju.

Sveža repa je nekoliko pekočega okusa in je na voljo vse leto. Uporabite recepte, kjer je ravno pekočina tista, ki daje čar jedem. Uporabna je za solate, juhe, enolončnice in prikuhe.

Izročilo pravi, da kisla repa pomlajuje in čisti. Ker vsebuje veliko balastnih snovi, pomaga urejati prebavo. Po repi imamo občutek sitosti, v telo pa vnašamo majhno količino kalorij. Kisla, fermentirana repa je zakladnica vitamina C, dviguje odpornost.

Pogosto bolniki s težavami s črevesjem v začetku težko prenašajo repo. Poskusite po nekaj žlicah, da vidite kako telo odreagira in da preverite ali vam odgovarja.

 

 

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja