Otroški celiakaški piknik

Danes smo bili v akciji. Otroški celiakaški piknik je nekaj posebnega. Tu otroci kuhajo za svoje starše.

Otroci so bili glavni kuharji.

Oni sekljajo, režejo, mešajo in ustvarjajo prvovrstne brezglutenske jedi. Da pa je bil piknik nekaj posebnega, so nam omogočili sponzorji trgovina Mok`ca s svojimi brezglutenskimi izdelki in podjetje Mikona s svojo brezglutensko blagovno znamko Pegan. Omogočili so nam najbolj posebne in prvovrstne ekološke brezglutenske izdelke. Poleg tega, da smo iz njih kuhali, je vsaka družina domov odnesla še svoj paket izbranih izdelkov obeh sponzorjev. In kuhali smo na zdrav način. Tako kot pravijo, nič praženja in pečenja na maščobah. Uporabljali smo samo hladno stiskano olje, ko je bilo vse že kuhano. Sol smo dodali na koncu, da nam jod ne izhlapi in dodali kopico svežih začimb iz mojega domačega vrta. Med njimi tudi dobro misel 😉

Hvala v imenu udeležencev sponzorjema, trgovini Mok`ca in podjetju Mikona z brezglutensko blagovno znamko Pegan  za bogata darila.

Zbrali smo se v Iškem Vintgarju na prelepi lokaciji ob vodi, kjer smo imeli možnost poleg priprave hrane, tudi aktivno preživeti dan ob vodi, druženju, športnih aktivnostih. “Delali” smo brez počitka in ni nam bilo dolgčas.

otroški celiakaški piknik donatorji trgovina Mokca in blagovna znamka Pegan 5

In kaj smo delali?

V prvi vrsti smo kuhali. Najprej smo poskrbeli za sladico. Presni krekerji Pegan iz rdeče pese so bili tokrat osnova za naš posladek. Najprej sem si ga naredila doma za pokušino 😉

otroški celiakaški piknik izdelki Pegan

Za posladek smo potrebovali:

presne krekerje iz rdeče pese s kaljenimi semeni
javorjev sirup
jabolka
vanilijev puding
sladkor Billington
metine liste

Ker nas je bilo zelo veliko, skoraj 40 smo delali bolj velike količine po občutku. Vam pa svetujem razmerja na 1 kg jabolk 2 vanilijeva pudinga. Presnih krekerjev po želji.

Presne krekerje zdrobite in jih po okusu prelijete z javorjevim sirupom in dobro premešate, da dobite všečni granulat, ki ga za začetek daste na dno kozarčka, kot vidite na sliki. Nato naredite jabolčno čežano in jabolka zmiksate, da dobite redko gladko maso. Pri pripravi pudinga, dodate polovično količino sladkorja,  saj so sladka že jabolka. Prašek pudinga preprosto zmešate z vodo Nato po plasteh nadevate v kozarce, pudingovo čežano in granulat iz presnih krekerjev z rdeče pese in nakaljenih ajdovih semen. Na koncu smo dodali metine liste. To da svež okus, da sladico lažje prebavimo.

otroški celiakaški piknik donatorji trgovina Mokca in blagovna znamka Pegan 1

Takole je izgledal naš posladek na pikniku, ko smo ga lepo dekorirali pred pogostitvijo.

In ko smo ga lepo dekorirali pred pogostitvijo

Potem pa se je že začela lakota in je bila potrebna akcija.

Za malico smo imeli testenine iz rdeče leče Pegan in čičerikino polivko. Brezglutensko čičeriko smo dobili v Mok`ci.

otroški celiakaški piknik donatorji trgovina Mokca in blagovna znamka Pegan 3

Za polivko smo potrebovali za 1 osebo:

2 žlici zmlete čičerike, ki smo jo pred tem nakalili ali vsaj namočili za 24 ur
2 žlici zelo drobno narezanega pora
1 žlica drobno narezane paprike
2 žlici drobno narezane bučke
2 lovorjeva lista
paradižnikova mezga po okusu
kurkuma
dobra misel ali origano
rdeča in zelena bazilika
olivno olje
sol
voda

Čičeriko in vso zelenjavo ter lovor damo v posodo in kuhamo na zmernem ognju. Pazimo, da nam voda ne povre. Dolivamo jo po potrebi in večkrat premešamo, da se ne prime posode. Dodamo paradižnikovo mezgo po 10 minutah kuhanja. Ko je kuhano do mehkega, odstavimo z ognja, dodamo začimbe, sol, olivno olje in prelijemo testenine iz rdeče leče.

otroški celiakaški piknik donatorji trgovina Mokca in blagovna znamka Pegan 2

Lakota je bila neizmerna, vrsta pa vedno daljša. Okusi so bili zelo drugačni, novi, vendar  je na koncu vsega zmanjkalo.

Nato smo si morali za kosilo speči še kruh. Brezglutenska kvinojina moka iz Mok`ce je bila poseben izziv za večino udeležence, ker je ne poznajo. Tako kot vse danes je bil tudi kruh poseben. Zamesili smo kruh s kvasom v obliki pita kruhkov in ga spekli v picopanu tako, da smo samo po dnu posode potresli z moko, posodo pokrili in spekli z obeh strani.

Za kruh smo potrebiovali:

1/2 kg kvinojine moke
1 brezglutensko deklariran kvas
1 kavno žličko sladkorja
1 žlico indijskega trpotca
sol
voda

Testo zamesimo bolj rahlo, dodamo toliko moke na roke, da lahko naredimo sploščene hlebčke in vzhajamo 20 minut. Nato spečemo v picopanu.

otroški celiakaški piknik donatorji trgovina Mokca
Naši kruhki vzhajajo

Skuhali pa smo prav poseben zelenjavni golaž presenečenja.

otroški celiakaški piknik donatorji trgovina Mokca in blagovna znamka Pegan 12

Kuhali smo ga v kotlu.
Potrebovali smo: (pisala bom podatke v deležih)

2 deleža puranovega stegna narezanega na kocke
2 deleža zelo drobno narezanega pora
1 delež zelo drobno narezanih bučk
1/3 deleža narezane paprike
paradižnikova mezga po okusu
po potrebi ajdova moka za zgoščevanje (nas je bilo tako veliko, da smo jo malo uporabili, sicer ni potrebno)
drobnjak – zelo veliko
sol
šetraj
kurkuma
olivno olje

Malo vode zavremo v posodi in vanjo stresemo meso. Premešamo da zakrkne in dodamo zelenjavo. Pokrijemo in kuhamo, da dobimo gladko gosto zmes (kot klasičen golaž, da vse sestavine razpadejo). Dodamo paradižnikovo mezgo in drobnjak, pokuhamo da se okusi pomešajo, odstavimo z ognja in dodamo ostale začimbe. Na koncu dolijemo olivno olje.

In………..Akcija, potešimo lakoto.

otroški celiakaški piknik donatorji trgovina Mokca in blagovna znamka Pegan 8

Vmes pa smo uspeli tudi poklepetati in spregovoriti o težavah s katerimi se srečujejo starši otrok.

In nanesla je beseda na težave, s katerimi se soočajo starši v šolah, ko njihovi otroci nimajo koretno pripravljenih obrokov hrane, čeprav zakonodaja natančno določa, da mora šola učencu zagotoviti obrok, v vrtcu pa mu mora zagotoviti vse obroke. In praktično vsi prisotni starši za svoje otroke pripravljajo hrano doma, da jo le ti nosijo v šolo. Saj v šolah stvari niso urejene tako, kot bi morale biti. In na to temo, bi bilo zagotovo potrebno narediti več, predvsem na ravni države, ker se tu kršijo osnovne pravice otrok po zagotovitvi 100% brezglutenskega obroka.

Najbol pa zaboli, ko pedagoška delavka reče staršu naj ne komplicira, da je tudi ona imela celiakijo in ji je izvenela. In tukaj se naša zgodba začne in hkrati konča. Kako zaupati taki osebi svojega otroka v dnevno oskrbo, ker nas imajo mnogi učitelji, vzgojitelji in delavci v kuhinjah za tečne, sitne in polne kapric. Pa gre samo za naše zdravje in zdravje naših otrok.
Da malo obrazložim. Celiakija ne izveni. Če imamo postavljeno diagnozo celiakija, moramo biti celo življenje na strogi brezglutenski dieti. Znaki bolezni se na dieti omilijo, oziroma se lahko popolnoma umaknejo. Če nekdo začne ponovno uživati gluten, ni nujno da ima zunanjo simptomatiko, v črevesju pa se dogaja cela revolucija. In lahko preide v druga obolenja, kot je bolezen ščitnice, sladkorna bolezen, osteoporoza in na koncu celo rak črevesja. Torej nas, ki smo odgovorni do svojega zdravja prosim spoštujte, saj je to samo razbremenitev družbe in čakalnih vrst pri zdravniku, posledično pa manj praznimo državno blagajno.

Bilo je lepo!

Avtorji slik:

Poleg mojih slik, so slike prispevali tudi starši otrok, ki so bili na pikniku. Hvala!

Pa še mala galerija slik:

galerija slik brezglutenski piknik Iški Vintar

 

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja