Moj brezglutenski teffov zajtrk

Moja velika želja se je izpolnila. Zajtrkovati teffovo kašo. Moj teffov zajtrk je presegel vsa moja pričakovanja. Pripravila sem si rdeči teff v zrnju. Okus kot lešnikova kaša. Ne potrebuješ nobene Nutelle za zajtrk.

Prvič sem okušala teff v zrnju.

Takoj v akcijo dragi moji, ne bo vam žal. O teffu sem toliko že prebrala, kupujem pa vedno samo moko, ki je že izpolnila vsa moja pričakovanja in še več.

Sedaj pa vidim, da je ravno tako s teffom v zrnju.

O teffu sem že veliko napisala. Najprej sem preizkusila moko in naredila tradicionalno injero, ki je fermnetiran palačinki podoben etiopski kruh.  Zelo pogosto pečem tudi klasičen fermentiran kruh iz teffove moke, ki se zelo lepo oblikuje in se da speči prav lep hlebček.

Teff sem kar nekaj dni doma opazovala, kaj naj z njim naredim.

Zrnje je tako majhno, da ko sem ga pretresla iz vrečke v kozarec se mi je zdelo, da zrna kar lebdijo v zraku, ker so tako lahka, da sploh ne bodo pristala v kozarcu.  Nato sem vse skupaj primerjala z amarntom in kvinojo.

Dobro je vidna primerjava med različnimi vrstami zrnja: zgoraj levo rdeči teff, zgoraj desno beli tef, spodaj levo amarant, spodaj desno kvinoja

Tako si boste lažje predstavljali velikost zrn.

Ko sem razmišljala kako naj bi zrnje namakala in spirala sem ugotovila, da je to nemogoče. Zato sem rdeče teffovo zrnje namočila za 24 ur in dodala nekaj kapljic limoninega soka. Namočila sem ga v razmerju 1 : 6 (delež zrnja na 6 deležev vode). Zjutraj sem si ga skuhala. Potrebno je slabih 10 minut in je vsa voda povrela. Nato sem na krožniku dodala malo lanenega olja in  nekoliko domačega metinega sirupa. Skočila pa sem še na vrt potrgati prve vršičke mete, ki so pokukali na plano po mrzli zimi.

Okoli krožnika pripravljenega za slikanje sem se vrtela kot mačka okoli vrele kaše in slikala, ker so se mi cedile sline, kot našemu Ariju, ko mu pripravljam hrano. Komaj sem čakala, da lahko sežem po žlici in okusim, kaj sem skuhala. Morda preveč opevam teff, vendar sem si ga toliko časa želela v zrnju, da sem sedaj resnično zdrla piko, kot temu radi rečemo. Pa imam za zajtrk še opcijo več, kajti zajtrki so običajno najbolj problematični za pripravo ustrezne hrane. Teffov zajtrk pa je v tem pogledu zelo pomemben. Ker vsebuje veliko beljakovin je primeren pred testi, torej umskimi napori. Po njem radi segajo športniki, ker daje dolgotrajno energijo.

In najbolj na koncu sem bila vesela, da ga v svojem mlinu lahko tudi zmeljem.

Torej moj mlin ni kar od muh. Melje trdo koruzo in čičeriko, ter najmanjše možno zrno, to je teff. In vsa moka je izredno kvalitetna.

1 Comment

  1. Pozdravljena!
    Z zanimanjem sem prebral vaš članek o teffu
    Bi mogoče lahko objavila recept za fermentiran(kisel)kruh
    Hvala.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja