Denar ne vsebuje glutena

Redko obiščem to trgovino kjer sem že večrat opozorila, da imajo nepravilno zložene moke na policah. Očitno je denar sveta vladar. In denar ne vsebuje glutena. Dobesedno sem se zgrozila. Prišla sem nakupovati popolnoma druge izdelke, ampak ne bi bila jaz, če ne bi preverila, ali so kaj v trgovini spremenili.

In bila sem šokirana!

Na policah, kjer so prodajali moke so bile pomešane glutenske in brezglutenske moke. Vse police pa krepko zaprašene od potresenih različnih mok. Ko pa sem prijela naključno v roko eno od vrečk, bila je slučajno kvinojina in povrhu še brezglutensko deklarirana, se je iz papirnate embalaže dobesedno posipavala moka.

Nisem mogla verjeti svojim očem. Če je vse tako slabo embalirano, torej, če ima moka izhod, je tako povsem možna tudi kontaminacija izdelka. Poleg se je seveda enako potresala pirina moka, seveda čez brezglutensko deklarirano kvinojino  moko, ki je bila, kot sem že omenila izredno slabo zalepljena na prepogibih papirnate embalaže, kjer se je moka posipala ven.

Ne morem si predstavljati kako vse skupaj izgleda v skladiščih, ki so javnosti skrita.

Zaslužki z brezglutenskimi izdelki so očitno veliki. In posamezni trgovci in proizvajalci vidijo samo številke. Ne vidijo pa pred svojimi očmi nas bolnikov. Vidijo samo denar, ki pa ni kontaminiran z glutenom, ali pač? Ne predstavljajo si, da posredno posegajo po našem zdravju, dolgoročno tudi po življenju. Če ne verjamete mojim besedam, si vremite vsaj toliko časa da si ogledate naslednji prispevek dr. Dolinška, ki nazorno predstavi kaj pomeni stroga brezglutenska dieta.

Seveda vedno dobimo povratno informacijo da trgovci životarijo, da proizvajalci životarijo, vsi komaj preživijo ali delajo z izgubo. Potem se pa sprašujem, zakaj tako visoke cene bg izdelkov, če niso v resnici narejeni po vseh zakonitostih, ki jih  narekuje zakonodaja?

Kje so tržni inšpektorji, da bi stopili v akcijo?

Zakonodaja je natančno zapisana! Kako lahko proizvajalec sam zapiše, da je izdelek brez glutena, če ne zadosti niti minimumu in se na trgovskih policah prodaja brezglutenska moka v slabo zalepljeni papirnati embalaži. Kje so tukaj varovala, da je potrebno izobraževati tudi trgovce, kako rokovati z BG izdelki. To bi morali poskrbeti dobavitelji, da preverijo sami, ali so njihovi BG izdelki pravilno postavljeni na trgovskih policah.

Kako lahko na tržišče nekdo plasira izdelek, ne da bi najprej razmislil o neprodušno zaprti embalaži najvišjega kakovostnega razreda? Kako lahko nekdo plasira izdelek ne da bi v resnici imel pred očmi potrošnika, v našem primeru bolnika s celiakijo.

Torej kaj nam pomaga zakonodaja, če je mnogi ne spoštujejo.

Izgovor je, da imajo premajhne prostore in ne morejo zagotoviti, da ne bi šlo za kontaminacijo.

Pa bi bilo potrebno samo pospraviti police, brezglutenske izdelke postaviti na eno mesto in v prodajo ne sprejeti izdelkov, ki so vprašljivega izvora, ki že na oko niso kvalitetno embalirani.

Preprosto ali ne?

Samo polno odgovornost je potrebno sprejeti na svoja ramena. Razmislite o vaši odgovornosti, sicer gre le za tek na kratke proge.

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja