Indijski trpotec ali psyllium, dodatek vlaknin

Indijski trpotec ali psyllium izvira iz Indije in Irana. Lupine njegovih semen so eno najučinkovitejših sredstev za lajšanje prebavnih težav, čiščenje črevesja in hujšanje.

Ter najbolj odlično naravno sredstvo za rahljanje brezglutenskega kruha. 😉

Lupine psylliuma vsebujejo ogromno, kar 70 odstotkov vlaknin. V nasprotju z vlakninami lanenega semena ali ovsa so vlaknine indijskega trpotca topne v vodi. Prav to se zgodi, ko jih zaužijemo: v črevesu nabreknejo in tvorijo sluz, želatinsto snov, ki zaradi svojega volumna nežno čisti stene črevesja in s tem blagodejno vpliva na prebavo in presnovo.

Povsod, kjer v telesu indijski trpotec potuje, hkrati tudi čisti. S tem ustvari ugodne razmere za razmnoževanje dobrih bakterij, ki skrbijo za prebavo in preprečujejo razrast kandide in slabih bakterij, ki poleg drugih nevšečnosti povzročajo pridobivanje teže brez pravega razloga. Z uživanjem teh semen se zmanjša tudi absorpcija sladkorja v krvi. Prav nihanje sladkorja je eden glavnih vzrokov za prenajedanje in s tem debelost.

Psyllium ali indijski trpotec je ena najbolj topnih vlaknin v vodi.

V želodcu veže vodo, nabrekne in tako ustvari gel, ki potuje po prebavnem traktu in nase veže obloge, ki so se kopičile tudi več let. Gel spodbudi črevesno peristaltiko, blato postane mehkejše in tako veliko lažje za odvajanje. Indijski trpotec, ki ga imenujemo tudi vlaknina psiliuma, je naravna rešitev za odpravljanje zaprtosti. S čiščenjem črevesja ustvari idealne pogoje za razmnoževanje dobrih bakterij, ki so ključne za preprečitev neželene kandide.

Indijski trpotec ima dokazano odvajalne učinke in pomaga pri različnih prebavnih težavah – tako pri driski kot pri zaprtju. Veliko raziskav govori v prid temu, da ima močno vlogo tudi pri preprečevanju raka na črevesju

Indijski trpotec uživajte tako, da jih pomešate z vodo ali katero drugo tekočino.

Tudi sicer je v času uživanja semen potrebno piti veliko tekočine. Ko se odločite za kuro, priporočajo hkratno pitje mineralne gline (bentonita) in probiotika.

Semena  indijskega trpotca so idealna tudi za hujšanje. V tem primeru jih z vodo spijte približno pol ure pred obrokom. V želodcu se bodo napihnila, vi pa boste imeli občutek sitosti. Ne da bi stradali ali se počutili lačne boste zaužili manj hrane in s tem kalorij.

S semeni indijskega trpotca in nekaj domišljije lahko pripravite veliko jedi, na primer žele iz jagodičevja. V tem primeru zmeljite gozdne sadeže, dodajte sladilo (npr. agavin sirup) in žličko semen psylliuma. Zmes bo hitro postala želatinasta.

Semena lahko umešate tudi v kakšno redkejšo sadno kašo, ki se bo na tak način zgostila.

S pomočjo indijskega trpotca lahko pripravite tudi zelenjavne »tortilje«. Zelenjavo in začimbe zmešajte v mešalniku, dodajte žličko ali dve semen in vse skupaj hitro namažite na silikonsko podlago. Posušite v dehidratorju na temperaturi do 42 stopinj Celzija in iz nastale mase pripravite zvitke. Nadevajte jih z različno svežo zelenjavo.

Ker semena psylliuma dobro zgostijo preredko pripravljeno kremno maso, lahko manjšo količino semen uporabite tudi za pripravo zdravih tortic.

Lahko pa dodate indijski trpotec tudi v maso za kruh in tako boste dobili čudežni brezglutenski kruh, ki se ne drobi, poleg tega pa testena masa postane bolj vezljiva in lahko celo testo oblikujemo v hlebček, tako kot pri glutenskih testih. Ne pozabimo, da je potrebno dodati v testo kjer dodamo indijski trpotec mnogo več vode. Sedaj pečem kruh v glinenih posodah. Tak kruh je dosti bolj sočen, ker zadrži vlago, kar je pri BG kruhih običajno največja težava.

Vedno predno dodamo indijski trpotec v moko, ga moramo zmešati s predvideno vodo za testo in počakati vsaj deset minut, da se vlakna dobro napnejo. šele potem zmes vode in indijskega trpotca zlijemo v moko, kateri smo dodali raztopljene droži in vse to dobro premešamo. Potem bo tak kruh res rahel.

V naslednjem prispevku preverite odličnost peke kruha z dodatkom indijskega trpotca.

In sedaj sem dobila indijski trpotec oziroma psyllium tudi brezglutensko deklariran v trgovini Mok`ca, kjer mi izpolnijo moje skrite želje in naročijo in poiščejo brezglutenske izdelke po katerih bolniki s celiakijo sprašujemo. Taka sodelovanja med nami in trgovci so več kot dobrodošla.

Vir: www.bodieko.si/indijski-trpotec-psyllium

2 komentarja

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja