Ameriški krofi iz prosene moke brez glutena, jajc in mleka

Nikoli nisem razmišljala o amerških krofih, saj imamo naše krofe vendarle tako okusne. Pred dvemi dnevi pa me je prosila mamica, katere sin ne prenaša ajde, za recept za krofe iz prosene moke. Torej nov izziv. Fermentirani ameriški krofi iz prosene moke brez glutena, jajc in mleka.

Gospa Urška, pozor krofi za vašega sinčka!

In da ne bo vedno enako, so nastali ameriški fermentirani krofi. Seveda jih lahko prilagodite kakor želite, jim ne naredite luknjic in jih napolnite z marmelado, pa bodo kot klasični krofi.

Postopek je enak kot pri ajdovih krofih, razlikejejo se samo količine sestavin.

Potrebujemo:

– 14 g psylliuma
150 g vode
120 g droži
Vse o drožeh si preberite v sestavku tukaj.

Vse skupaj premešamo in pustimo pol ure počivati. Nato dodamo:

9 g ruma

Posebej zmešamo suhe sestavine, s tem da ajdovo moko sveže zmeljemo in presejemo.

–  110 g presejane prosene moke
80 g sladkorja
2 g soli
– noževa konica kurkume za boljše presnavljanje beljakovin in barvo
limonina lupina polovice limone

–  mleti sladkor za posip (pozor, sladkor meljite sami doma, če mleti sladkor ni bg deklariran,   običajno vsebuje moko, da se ne delajo grudice)

– olje za peko (lahko uporabimo sezamovo olje)

Vse sestavine (razen sladkor za posip in  olje za peko) stresemo v  mešanico z drožmi, oblikujemo kroglice (okoli 8 do 9 kom.), prekrijemo s servetom in pustimo vzhajati, da fermentira.

Da se nam testo ne prijema na roke, si jih dobro pomokamo. Pomokamo tudi model za mafine, kjer bomo krofe vzhajali, da bodo dobili lepo obliko in se ne bodo razlezli. Kepice pokrijemo s kuhinjsko krpo ali prozorno folijo in jih pustimo  vzhajati v modelu.

Kdaj je vzhajano?

Odvisno od temperature. Od 4 pa do 8 ur. Ponoči imamo bolj hladno ker izključimo ogrevanje, zato traja dlje časa, opoldne ko se upre sonce v steklene površine, poleg ogrevanja segreje prostore še sonce.

Vidi se po strukturi testa. Vidno vzhaja zelo malo, se pa na površini naredijo vezi v testu, kot bi se vlakna povezala z nitkami. Vzhajani krofi so izjemno rahli.

Ker nisem imela modela za vzhajanje krofov z luknjicami, se jih naredila z leseno kuhalnico kar v vzhajane krofe.

V posodi segrejemo olje. Olje ne sme biti prevroče. Temperatura mora biti tolikšna, da ko vanj postavimo konico lesene kuhalnice, se okoli nje naberejo  mehurčki. Ne pozabimo, ko pečemo, moramo najprej krofe v posodi pokriti, ko krof obrnemo to ni več potrebno.  Pečemo na minimalnem ognju.

Pečemo 3 – 4 minute na eni strani in nato 3 – 4 minute na drugi strani.

Čas pečenja je odvisen tudi od velikosti krofov in temperature olja. Zato jih moramo ves čas opazovati med peko. Položimo jih v olje in jih pokrijemo. Ko jih obrnemo, posode ne pokrijemo več. Vedno jih položimo v olje z vzhajano stranjo navzdol. To naredimo zato, da krofi med peko vzhajajo še na drugi strani in so tako lepše oblike, da dobijo okoli “krancl”. “Krancl” se naredi samo, če so krofi dobro vzhajani. Poleg tega v posodi ne sme biti preveč olja. Proseni krofi so težki in bi potonili in “krancl” ne bi uspel.  Med peko se krofi zelo dvignejo, tako kot običajni. V posodi naj bo le za prst olja.

Krofki so prav fletni majhni. Naredila sem jih 12 takoh za dober grižljaj. Takih ki vabijo. Naredila sem rožičev preliv.

20 g kokosovega olja
20 kakavovega masla
30 g rožičeve moke
20 g sladkorja v prahu (mora biti deklariran ali zmlet v domačem kavnem mlinčku)
kokosovi kosmiči za posip

Maščobe na sopari stopimo, nato v tekoče olje stresemo suhe sestavine in dobro premešamo. Krofe pomočimo v rožičev preliv in jih potresemo s kokosovimi kosmiči.

Takih krofov, ki se jim ne moreš upreti.

Privoščite si jih še sami. Naj bo pust veselih nasmejanih ust.

Pa dober tek 😉

 

 

2 komentarja

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja