Špijun na delavnici – Fermentirani ajdovi krofi

Ja prav ste prebrali. Imela sem špijuna na delavnici – Fermentirani ajdovi krofi. In to kar dva špijuna. Lansko leto sem imela delavnico ajdovih krofov in sta dva obiskovalca prišla nenajavljena in smo imeli kar precejšnjo gužvo a zelo prijetno vzdušje.

Pridno smo mesili, vzhajali, se pogovarjali, pekli in uživali v jedi fermentiranih ajdovih krofov.

Ja tudi iz ajde se da narediti ajdove krofe in to več kot odlične. Ko sem prvič poskušala narediti ajdove krofe z drožmi, sem  že vnaprej vedela, da bodo uspeli. Bila sem tako močno prepričana v to, da so že za to morali biti več kot odlični, rahli, puhasti, sočni, skratka čisto krofasti.

Dobro veste, da ne zagovarjam peke na olju, ker je tudi ne prenašam najbolje. Ampak pustni krofi so pravi le takrat, ko se pečejo v olju.

Fermentirani ajdovi krofi se pečejo olju.

Ne bom moralizirala na tem mestu, ker pust je samo enkrat na leto in to mora tako biti in to brez slabe vesti.

Pika.

Res ne vem kako bi izgledali ajdovi krofi iz klasično kvašenega testa, ker tega res še nisem preizkusila. Iz divjega kvasa, oziroma domačih droži pa zagotovo uspejo.

Še prijateljica, ki nima ravno na ti s fermentacijo, je lansko leto delala fermentirane ajdove krofe nekajkrat na teden, dokler se jih ni preobjedla, tako je bila nad njimi navdušena, saj je krofe zelo pogrešala.

No, da nadaljujem zgodbo o špijunaži.

Saj veste v društvu je toliko ljudi in ne morem vseh poznati. In ko se je delavnica zaključila je do mene stopil par in povedal, da sta nad krofi navdušena.

Potem pa se je le boljša polovica odločila, da se predstavi in pove, zakaj sta na delavnico sploh prišla.

Njen partner je kuhar in zanjo peče več kot izvrtne krofe. Vendar iz mešanice kupljenih mok. Ker pa ima dovolj kuharske prakse je bil prepričan, da kar precej “nakladam” in da se fermentiranih ajdovih krofov ne da narediti.

No špijunaža je bila uspešna.

Še danes se radi nasmejimo vzdevku, ki sem jima ga prilepila, da sta špijuna. Ampak prav je tako. Potrebno se je prepričati, drugače to težko verjameš, da je mogoče. Najbolj vesela pa sem bila ker sta bila tako srčna. V društvu sva nato skupaj pekla krofe, vsak seveda po svojem receptu in oboji so bili več kot odlični.

Potrebno se je prepričati, ali je to res mogoče. Le pripravite si jih, ajdovi fermnetirani krofi so ZAKON. Recept najdete TUKAJ.

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja